Ετοιμάζεται για την έκδοση του βιβλίου του το οποίο, όπως εξηγεί, θα καταγράφει γεγονότα για το Κυπριακό, όπως ο ίδιος τα έζησε, αρχικά μέσα από τα συλλογικά όργανα του ΑΚΕΛ και εν συνεχεία ως γγ του κόμματος. Ο Άντρος Κυπριανού, στέκεται ιδιαίτερα στη διακυβέρνηση Αναστασιάδη και πιο συγκεκριμένα στο Κραν Μοντανά ασκώντας έντονη κριτική στον τέως Πρόεδρο για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το Κυπριακό. Υποστηρίζει ότι η ιστορία θα καταγράψει τις ιστορικές ευθύνες του για το γεγονός ότι φτάσαμε στο παρά ένα της διχοτόμησης.  Αναφέρει ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει καταγραφεί στη συνείδηση του λαού ως ένας πολιτικός που έλεγε ψέματα και ότι υπάρχουν πολλοί που μαρτυρούν ότι είχε μιλήσει για δύο κράτη. Μιλά για την συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Τσαβούσογλου και τα όσα του είχε πει για την συνομιλία του με τον Αναστασιάδη και για την αναφορά σε δύο κράτη και στη διάρκεια του Κραν Μοντανά. Σχολιάζει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, χαρακτηρίζοντας το αρνητικό για το ΑΚΕΛ και υποδεικνύει ότι η επόμενη μέρα είναι δύσκολη και απαιτείται συλλογική δουλειά απ’ όλους.

–  Ετοιμάζετε ένα βιβλίο. Σε τι θα αναφέρεστε και γιατί νιώσατε την ανάγκη να γράψετε αυτό το βιβλίο;

– Το βιβλίο θα αναφέρεται αποκλειστικά στο Κυπριακό. Ξεκινά από τη διακυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουοου, συνεχίζει με τη διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια και καταλήγει με τη διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Θέλω να καταγράψω το πώς έζησα εγώ ο ίδιος, το Κυπριακό μέσα από την αναβάθμιση των καθηκόντων που είχα σταδιακά. Να υπενθυμίσω ότι το Δεκέμβριο του 2000 στο συνέδριο του ΑΚΕΛ είχα εκλεγεί στο Πολιτικό Γραφείο και την Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής και με αυτή την ιδιότητα είχα τη δυνατότητα να ενημερώνομαι στενά για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Το 2008 με την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας συμμετείχα στον Εθνικό Συμβούλιο και από τον Γεννάρη του 2009 ανέλαβα πλέον ως γγ της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και είχα τη δυνατότητα να έρχομαι σε επαφή με την Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, αξιωματούχους της ΕΕ, να έχω επαφές και στην Ελλάδα και στην Τουρκία σε ανώτατο επίπεδο και να έχω πλήρη πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες. Θέλω λοιπόν να καταγράψω τη δική μου την άποψη για το πώς εξελίχθηκαν τα ζητήματα στο Κυπριακό, κυρίως στην περίοδο Νίκου Αναστασιάδη, διότι θεωρώ ότι αυτά τα οποία λέγονται από τον κ. Αναστασιάδη δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

– Ποια είναι τα συμπεράσματα σας; Ποια καταγραφή κάνετε στο βιβλίο σας; Υπήρχε ευκαιρία για λύση του Κυπριακού η οποία χάθηκε;

– Εκείνο που καταγράφω είναι γεγονότα, σε ο,τι αφορά το Κραν Μοντανά διότι περί αυτού πρόκειται. Βέβαια να πω ότι η δική μου άποψη είναι πώς ο κ. Αναστασιάδης άρχισε να αλληθωρίζει προς άλλες κατευθύνσεις από το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Μάλιστα τον είχα συναντήσει  με τον Τουμάζο Τσελεπή παρών, τον Οκτώβριο του 2016 για να τού εκφράσω αυτές τις ανησυχίες που είχαμε ως κόμμα. Σε ο,τι αφορά το Κραν Μοντανα, εκείνο το οποίο κατηγορούμε τον κ. Αναστασιάδη είναι ότι με την όλη στάση που τήρησε δεν έδωσε τη δυνατότητα να διακριβώσουμε κατά πόσο η Τουρκία ήταν έτοιμη να υλοποιήσει εκείνα τα οποία έλεγε στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή  τα περί ακύρωσης των εγγυήσεων, περί μαζικής αποχώρησης  των στρατευμάτων από την αρχή και σταδιακή αποχώρηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Περισσότερα στον έντυπο Φιλελεύθερο