Έτοιμος να διεκδικήσει πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να περιμένει κάποιος από έναν πολιτικό από τα μικρότερα κράτη μέλη της ΕΕ, μέσω σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης και επέκτασης του δικτύου γνωριμιών του, δηλώνει σε συνέντευξή του στον «Φ» ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής Μιχάλης Χατζηπαντέλα.
Τον συναντήσαμε στο Στρασβούργο, στο περιθώριο της πρώτης ολομέλειας της νέας θητείας του σώματος και συζητήσαμε για τις προτεραιότητες και τους στόχους του, στο επίκεντρο των οποίων θέτει, μεταξύ άλλων, την προτεινόμενη ενιαία φορολογική πολιτική, το ψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, το ύψος των απορροφήσιμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων και το στεγαστικό ζήτημα.
Τονίζει ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει συνεργασίες για όφελος της Κύπρου, διαμηνύοντας ότι δεν θα κάνει μικροπολιτική για κανένα θέμα, ειδικά για το εθνικό.
Επισημαίνει ακόμη πως μεγάλο εύρος ψηφοφόρων του (ένας στους τέσσερις) προέρχεται από πολιτικούς χώρους εκτός Δημοκρατικού Συναγερμού, ακόμη και από τον χώρο της Αριστεράς, γεγονός που τον γεμίζει με περισσότερη ευθύνη απέναντι στον κόσμο, ενώ θεωρεί τον εαυτό του ευρωβουλευτή όλων των Κυπρίων, είτε τον ψήφισαν είτε όχι.
Την ίδια ώρα εκφράζει προβληματισμό για τις εξελίξεις στον ΔΗΣΥ, στέλνοντας το μήνυμα ότι «όποια προβλήματα υπάρχουν πρέπει να συζητούνται στα αρμόδια όργανα του κόμματος και όχι σε δημόσια φόρα».

-Εδώ και περίπου ένα μήνα βρίσκεστε στις Βρυξέλλες, αν και αναλάβατε επίσημα καθήκοντα πριν από λίγες μέρες. Πώς βλέπετε τα πράγματα στον νέο ρόλο του ευρωβουλευτή;
-Ο ρόλος του Ευρωβουλευτή με γεμίζει με ενθουσιασμό, ενώ η υψηλή θέση στην οποία με εξέλεξαν οι συμπατριώτες μου, μου θυμίζει καθημερινά την τεράστια ευθύνη που έχω για να ανταπεξέλθω και να ξεπεράσω τις προσδοκίες τους. Για αυτό τον λόγο επέλεξα να στρωθώ στη δουλειά από τις πρώτες μέρες, προτού ακόμα αναλάβω επίσημα καθήκοντα, για να προετοιμαστώ μαζί με την ομάδα που θα με περιβάλλει όσο το δυνατό καλύτερα.
Υπάρχει αρκετή δουλειά και πολλαπλά ζητήματα για τα οποία πρέπει να ενημερωθούμε, καθώς και διαδικασίες τις οποίες πρέπει να μάθουμε, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα, αφού το νομοθετικό μας έργο ξεκινάει αμέσως και τα ζητήματα τα οποία έχει να αντιμετωπίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορούν να περιμένουν.
Δεν σας κρύβω ότι οι πρώτες αυτές μέρες, μου θυμίζουν τις αντίστοιχες στο Υπουργείο Υγείας, όπου εν μέσω μίας πρωτόγνωρη πανδημίας, έπρεπε να στρωθούμε στη δουλειά από την πρώτη στιγμή.
Τις πρώτες μέρες μετά την εκλογή μου είχαμε τη επίσκεψη του Ούγγρου Πρωθυπουργού στο Αζερμπαϊτζάν για τη συνέλευση που διοργάνωσε η Οργάνωση Τουρκόφωνων Κρατών, με προσκεκλημένο μεταξύ άλλων, τον Ερσίν Τατάρ, κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί ως έμμεση αναγνώριση της παράνομης, αποσχιστικής οντότητας. Επιπλέον, ο Βρετανός Βουλευτής, Iain Duncan Smith, επισκέφτηκε τα κατεχόμενα μας εδάφη με την πρόθεση να συμμετέχει σε εκστρατεία του ψευδοκράτους για έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασίλειου και του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.
Από την ιδιότητα του ευρωβουλευτή, όφειλα να τοποθετηθώ δημόσια και δυναμικά, να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και να θέσω τα θέματα αυτά τόσο δημόσια όσο και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς την πολυτέλεια του χρόνου ή οποιασδήποτε προσαρμογής.
–Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ως ευρωβουλευτής;
-Το Μεταναστευτικό αποτελεί, ασφαλώς, προτεραιότητα λόγω του ότι επηρεάζει δυσανάλογα τη μικρή μας πατρίδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεγάλης αυτής κρίσης. Με ικανοποιεί το γεγονός ότι οι θέσεις του ΕΛΚ είναι κοντά σε αυτές της χώρας μας στο συγκεκριμένο θέμα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξω να σκληρύνουν εκεί όπου κρίνεται αναγκαίο για τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει η Κύπρος.
Επιπλέον, η στήριξη στους αγρότες μας και στον πρωτογενή τομέα, κάτι που επίσης εκφράζει την Ευρωπαϊκή μας, πολιτική οικογένεια. Όσον αφορά την κυπριακή αγροτική παραγωγή, διερευνώ τρόπους στήριξης μίας αγροτικής συνεργατικής τράπεζας που, επιπρόσθετα με τα ταμεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θα μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τους αγρότες μας.
Επίσης σκοπός μου είναι να αναδείξω το πρόβλημα της λειψυδρίας και να καταφέρω να εξεύρω τρόπους χρηματοδότησης μονάδων αφαλάτωσης που θα επιτρέψουν στους αγρότες μας να ανταπεξέλθουν στην απαιτητική τους παραγωγή. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πολλά θέματα λειτουργούν με οριζόντιο τρόπο, και έτσι, ενώ δεν αποτελώ μέλος της Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων, μέσα από τη συμμετοχή μου σε άλλες Επιτροπές μπορώ να επηρεάσω πολιτικές που άπτονται του αγροτικού τομέα.
Ασφαλώς και το εθνικό μας πρόβλημα παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. Μάλιστα, η επιτροπή Βιομηχανίας και Έρευνας, που συμμετέχω, έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση της κοινής Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και ήδη ξεκινήσαμε δουλειά σε ένα νομοθετικό σχέδιο, που θα επιτρέψει στα 27 κράτη μέλη να ενισχύσουν τις δυνάμεις ασφαλείας τους, με μέτρα όπως κοινές αγορές οπλικών συστημάτων και εφοδίων και αυξημένη αμυντική συνεργασία.

-Θα συμμετέχετε σε πέντε Επιτροπές. Με ποια κριτήρια ζητήσατε να ενταχθείτε σε αυτές και ποιους στόχους θέλετε να πετύχετε μέσω της συμμετοχής σας;
-Είθισται να συμμετέχεις σε 2-3 επιτροπές και αυτό είναι που μας ζητήθηκε αρχικά. Ωστόσο, με έντονη κινητικότητα, τόσο από πλευράς μου όσο και από τον Επικεφαλής της Αποστολής του ΔΗΣΥ στο ΕΛΚ, Λουκά Φουρλά, καταφέραμε να ενταχθώ σε πέντε νευραλγικές επιτροπές.
Συμμετέχω, λοιπόν, στις Επιτροπές Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Φορολογικών θεμάτων (υποεπιτροπή), Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, Προϋπολογισμών και Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.
Οι Επιτροπές αυτές σχετίζονται με την ακαδημαϊκή και επαγγελματική μου κατάρτιση και εμπειρία, αλλά και με τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα για τα οποία θέλω να ενισχύσω τη φωνή της Κύπρου.
Για παράδειγμα, όλα τα νομοθετήματα για θέματα υγείας περνάνε μέσα από την επιτροπή ENVI στην οποία συμμετέχω και σκοπεύω να συνεχίσω να πολεμώ για αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και την πρόσβαση σε αυτές από όλους τους πολίτες με ευκολία και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Συγκεκριμένα, με απασχολεί το θέμα της προτεινόμενης ενιαίας φορολογικής πολιτικής, το ψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, το ύψος των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων που μπορούν να απορροφηθούν από την πατρίδα μας, καθώς και το στεγαστικό ζήτημα, το οποίο αποτελεί και προτεραιότητα για τη νέα θητεία της Ursula Von der Leyen.

–Προεκλογικά αναφερθήκατε στις προτάσεις για κοινή αγορά φαρμάκων στην ΕΕ, αλλά και στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού για Σπάνιες Παθήσεις. Πώς σκοπεύετε να τις προωθήσετε;
-Παρόλο που η θητεία μου μόλις ξεκίνησε, έχω μεταβεί στις Βρυξέλλες για τις απαραίτητες επαφές και συζητήσεις πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων μου.
Ήδη έχω πραγματοποιήσει συναντήσεις με οργανισμούς όπως η HERA, Health Emergency Preparedness and Response, για το θέμα της κοινής αγοράς φαρμάκων, αλλά και για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για Σπάνιες Παθήσεις.
Παράλληλα, την πρώτη εβδομάδα της θητείας μου, κατέθεσα τροπολογίες εκ μέρους του ΕΛΚ με τη στήριξη και άλλων πολιτικών ομάδων για αύξηση του προϋπολογισμού για θέματα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχω το πλάνο, την όρεξη και τη στρατηγική για να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να παράξω έργο προς όφελος της πατρίδας μου και όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

–Έχει σχολιαστεί το γεγονός πως μια μικρή χώρα, όπως η Μάλτα, κατάφερε να εκλέξει πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ η Κύπρος δεν έχει καν συμμετοχή στο προεδρείο των Επιτροπών. Τι ευθύνεται γι’ αυτό κατά τη γνώμη σας;
-Όντως, παρόλο του ότι η Μάλτα είναι από τα μικρότερα κράτη μέλη, έχει καταφέρει να τοποθετηθεί στην κορυφή της ηγεσίας ενός κορυφαίου ευρωπαϊκού θεσμού. Αυτό έγινε διότι η Πρόεδρος αφιέρωσε την πολιτική της καριέρα στα ευρωπαϊκά προβλήματα και συμμετείχε στις συζητήσεις για θέματα που αφορούν την Ένωση στο σύνολο της. Δεν αναλώθηκε σε συζητήσεις που αφορούσαν μόνο τη Μάλτα, και για αυτό το λόγο τυγχάνει σεβασμού από το σύνολο των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων.
Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι αυτό σκοπεύω να κάνω, όπως έπραττα και κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο, όπου δήλωνα παρών σε προβλήματα που απασχολούσαν όλες τις χώρες. Με σκληρή δουλειά και αφοσίωση, αξιοποιώντας και επεκτείνοντας το δίκτυο επαφών μου, σκοπεύω να διεκδικήσω πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να περιμένει κάποιος από έναν πολιτικό από τα μικρότερα κράτη μέλη. Ζητώ πίστωση χρόνου για να αποδείξω αυτά που λέω με τις πράξεις μου και τη δουλειά μου.

–Αναφέρατε ως ύψιστη προτεραιότητα το Κυπριακό. Στην ομιλία της η Πρόεδρος του σώματος, Ρομπέρτα Μετσόλα ανέφερε ότι είναι πρόθυμο το Ευρωκοινοβούλιο να διαδραματίσει τον ρόλο που του αναλογεί στο ζήτημα. Πώς το αντιλαμβάνεστε αυτό;
-Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πολύ καλή γνώστης του Κυπριακού προβλήματος, και δεν είναι τυχαίο που στην ομιλία της στην πρώτη συνεδρία του Σώματος έθεσε τις παραμέτρους λύσης του Κυπριακού προβλήματος, με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αξίες της ΕΕ.
Το ίδιο έπραξε και όταν ανέλαβε καθήκοντα 2,5 χρόνια πριν. Μπορεί αυτό να μην είναι αρκετό για να λύσει το πρόβλημα, είναι όμως η βάση στην οποία πρέπει να κτίσουμε ούτως ώστε να ασκήσουμε πίεση στην Τουρκία, αφού θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα ζητήσει μία πολιτική και οικονομική συμφωνία με την Ε.Ε. και εμείς πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση ούτως ώστε σε αυτό το πακέτο να ενταχθεί και η λύση του Κυπριακού, και η απελευθέρωση της πατρίδας μας.
–Η σχέση σας με τους άλλους Kύπριους ευρωβουλευτές πώς είναι; Yπάρχει συνεργασία, ειδικά για το Κυπριακό;
-Γνωρίζετε πολύ καλά ότι επιδιώκω συνεργασίες με όλους, για το όφελος της πατρίδας μας και των πολιτών μας. Ξεκινάω με πολύ καλή σχέση με τους Κύπριους ευρωβουλευτές και έτσι θα επιδιώξω να συνεχίσω. Αυτό επιβάλλεται τόσο για τις επιδιώξεις μας στο Κυπριακό, όσο και για όλα τα άλλα θέματα που επηρεάζουν τη χώρα μας.
Σε συνεργασία με τους συναδέλφους από όλες τις πολιτικές ομάδες καταφέραμε την παρέμβαση των Κυπρίων συναδέλφων ενώπιον της ολομέλειας του Σώματος, με την ευκαιρία της μαύρης επετείου των 50 χρόνων κατοχής. Δεν θα κάνω μικροπολιτική για κανένα θέμα, ειδικά για το εθνικό.
–Ο ΔΗΣΥ είχε ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο με δυνατά ονόματα στις Ευρωεκλογές. Πώς νιώθετε που σας στήριξε ο κόσμος;
-Είναι γνωστό ότι έτυχα στήριξης από ένα μεγάλο εύρος ψηφοφόρων, και εκτός Δημοκρατικού Συναγερμού. Μάλιστα, σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις, 1 από τους 4 ψηφοφόρους μου ανήκει σε άλλους πολιτικούς χώρους, ακόμη και από τον χώρο της αριστεράς που για πρώτη φορά ψήφισαν Δημοκρατικό Συναγερμό.
Όσον αφορά αυτό, κρίνω ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο το γεγονός ότι υπήρξα πάντοτε κοντά στον κόσμο, χωρίς να με απασχολούν οι πολιτικές ταυτότητες. Αυτό με γεμίζει με περισσότερη ευθύνη απέναντι στον κόσμο και θεωρώ τον εαυτό μου Ευρωβουλευτή όλων των Κυπρίων, είτε με ψήφισαν είτε όχι, και έτσι θα πολιτεύομαι.
«Με προβληματίζουν όσα διαδραματίζονται στον ΔΗΣΥ»
-Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στην παράταξη σας και τις πρόσφατες αντιπαραθέσεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας;
-Σίγουρα με προβληματίζουν τα όσα διαδραματίζονται. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πέρασε μία από τις δυσκολότερες περιόδους στην ιστορία του, με τα όσα έγιναν με τις Προεδρικές Εκλογές, μετά από 10 χρόνια διακυβέρνησης.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία νέα ηγεσία στο κόμμα την οποία στηρίζω ανεπιφύλακτα και δηλώνω έτοιμος να αναλάβω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί για να αποκτήσει ξανά το κόμμα την ηγετική του παρουσία στην πολιτική σκηνή.
Είμαστε η πιο σοβαρή πολιτική δύναμη στην ιστορία της Κύπρου και ενωμένοι και δυνατοί θα παραμείνουμε ο καθοριστικός και υπεύθυνος παράγοντας που χρειάζεται ο τόπος μας. Θεωρώ πάντως ότι τα όποια προβλήματα υπάρχουν, που υπάρχουν πάντοτε, πρέπει να συζητούνται στα αρμόδια όργανα του κόμματος και όχι σε δημόσια φόρα και πάνελ.