Κόμματα πάνε και έρχονται ή καλύτερα εγγράφονται και διαγράφονται. Κάποια εξ αυτών προτού ακόμα προλάβουν να συμμετάσχουν σε κάποια εκλογική αναμέτρηση. Από το 2013 μέχρι σήμερα που διατηρείται ηλεκτρονικό μητρώο πολιτικών κομμάτων, είναι απίστευτος ο ρυθμός εγγραφής νέων πολιτικών σχηματισμών, οι περισσότεροι εκ των οποίων βέβαια έχουν σβήσει στην πορεία χωρίς να κάνουν γνωστή την παρουσία τους.
Υπήρξαν και περιπτώσεις βέβαια που έκαναν δυναμική εμφάνιση στο πολιτικό σκηνικό, προδιαγράφοντας φιλόδοξο μέλλον. Στην πορεία όμως, είτε οι συγκυρίες άλλαξαν, είτε κάτι στράβωσε με αποτέλεσμα να μην υπάρξει η ανάλογη συνέχεια στην πολιτική σκηνή. Μόνες σταθερές αξίες μέχρι στιγμής, τα τέσσερα παραδοσιακά κόμματα που είναι και τα αρχαιότερα, οι Οικολόγοι και το ΕΛΑΜ. Τα δύο τελευταία έχει εδραιωθεί στον κομματικό χάρτη εδώ και αρκετά χρόνια, αν και πολύ νεότερα από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.
Από την όλη εξίσωση απουσιάζουν βέβαια πολλοί κομματικοί σχηματισμοί που είχαν δημιουργηθεί κατά το παρελθόν, όμως είχαν διαγραφεί πριν από το 2013 όταν λειτούργησε για πρώτη φορά το μητρώο πολιτικών κομμάτων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα οι Ενωμένοι Δημοκράτες του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου, οι οποίοι συμμετείχαν και στην Βουλή σε δύο μάλιστα πενταετίες.
Αυτό το οποίο επισημάναμε και στο χθεσινό μας ρεπορτάζ είναι πώς μόλις τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν εγγραφεί πέντε νέοι πολιτικοί σχηματισμοί, ένδειξη του σκηνικού ρευστότητας και αμφισβήτησης του πολιτικού σκηνικού. Συγκεκριμένα, το Κίνημα Ενεργώ, το ΕΛ.Π.Ι.Σ. «Ελεύθεροι Πολίτες Ισχυρή Συμμαχία», το Ακρό- Αριστερή Αντίσταση Κομμουνισμός, το Κίνημα Εθνικής Δράσις, που έχουν εγγραφεί τον Απρίλιο και το Πράσινο Κόμμα της Κύπρου, το οποίο έχει εγγραφεί τον Ιούλιο.
Την τελευταία πενταετία όμως ο κομματικός χάρτης έχει αυξηθεί συνολικά κατά δώδεκα κόμματα. Εκτός από τα πέντε που έχουν εγγραφεί τους τελευταίους μήνες, είχαμε επίσης την εγγραφή του Κινήματος «Αφύπνιση», του Ενωμένου Ρεπουπλικανικού Κόμματος Κύπρου Ε.Ρ.Κ.Κ, του ΒΟΛΤ Κύπρου, το Νέα Οριζόντια Δύναμη, το Κίνημα Δικαίωση Στήριξη Επιστροφή, το ΝΙΚΗ, το Πατριωτικό Μέτωπο (ΠΑ.ΜΕ). Λίγο προηγουμένως, το 2018 είχαμε την εγγραφή της Δημοκρατικής Παράταξης, του μόνου εκ των νεοδημιουργηθέντων κομμάτων που είναι εντός Βουλής. Σημειώνεται επίσης ότι την ίδια χρονιά έχει εγγραφεί ως κόμμα και το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών που για λίγους ψήφους δεν κατάφερε να εξασφαλίσει είσοδο στην Βουλή.
Δεν ήταν τα μόνα βέβαια αφού κάποια άλλα που είχαν εγγραφεί, έχουν ήδη διαγραφεί από το μητρώο πολιτικών κομμάτων, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή του «Αλλαγή Γενιάς», του κόμματος που είχε εγγράψει τότε η Άννα Θεολόγου η οποία ήταν ακόμα ανεξάρτητη βουλευτής. Είχε γίνει τότε θέμα διότι η αρχική ονομασία που ζήτησε να εγγραφόταν ήταν το «Ανεξάρτητοι», αλλά δεν της είχε επιτραπεί από το έφορο κομμάτων λόγω του ότι το όνομα Ανεξάρτητοι παρέπεμπε σε μεμονωμένους υποψηφίους.
Η «Αλλαγή Γενιάς» διαγράφηκε ως κόμμα από το μητρώο πολιτικών κομμάτων τον περασμένο Μάρτιο, αφού ως γνωστό η Άννα Θεολόγου ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΑΚΕΛ- Κοινωνική Συμμαχία. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν διαγραφεί από το μητρώο πολιτικών κομμάτων συνολικά δέκα κόμματα, με πιο γνωστά το Ευρωπαϊκό Κόμμα τον Μάρτιο το2016 όταν ο πρόεδρος του Δημήτρης Συλλούρης και άλλα στελέχη που είχαν απομείνει στο κόμμα, εντάχθηκαν στο Κίνημα Αλληλεγγύη που ίδρυσε το 2016 η Ελένη Θεοχάρους που είχε αποχωρήσει από τον ΔΗΣΥ. Το ΕΥΡΩΚΟ ήταν για δύο πενταετίες κοινοβουλευτικό κόμμα. Το 2013 μετά την απόφαση για στήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές, προέκυψαν διαφωνίες και πολλά στελέχη είχαν αποχωρήσει.
Δεύτερο πιο γνωστό κόμμα που πλέον δεν υπάρχει είναι η Συμμαχία Πολιτών που είχε ιδρυθεί από τον Γιώργο Λιλλήκα μετά τις προεδρικές του 2013 όταν ο ίδιος ως ανεξάρτητος υποψήφιος και έχοντας μόνο τη στήριξη της ΕΔΕΚ κατάφερε να λάβει ένα ποσοστό κοντά στο 25% και για μερικές χιλιάδες ψήφους δεν κατάφερε να περάσει στο β’ γύρο. Στη Συμμαχία Πολιτών είχαν επίσης ενταχθεί και άτομα που αποχώρησαν από το ΕΥΡΩΚΟ, προερχόμενα από τους Νέους Ορίζοντες, όπως ήταν ο βουλευτής Νίκος Κουτσού. Στις ευρωεκλογές του 2014 η Συμμαχία Πολιτών κατάφερε να πάρει ποσοστό 6.78% και στις βουλευτικές εκλογές του 2016 6.01% εξασφαλίζοντας τρεις έδρες στην Βουλή. Μετά τις προεδρικές εκλογές του 2018 αποχώρησαν αρκετά στελέχη της λόγω διαφωνίας τότε για τους χειρισμούς από πλευράς Γιώργου Λιλλήκα και την απόφαση του να είναι ξανά υποψήφιος. Πριν από τις βουλευτικές του 2021, η Συμμαχία Πολιτών εντάχθηκε στην ΕΔΕΚ και διαγράφηκε ως κόμμα. Με την ΕΔΕΚ εκλέγηκε ως βουλευτές και ο Ανδρέας Αποστόλου, ο οποίος ήταν στέλεχος της Συμμαχίας Πολιτών.
Διαγράφηκαν επίσης, το Κίνημα Ανεξάρτητων Ελευθέρων Πολίτων, το Γραφείο Δικαιωμάτων Πολίτη ΛΑ.ΣΟ.Κ, το Κοινωνικό Κίνημα Σημαία, το Κίνημα Δικαιοσύνης, το «Εγώ Ο Πολίτης», ο Πατριωτικός Συνασπισμός και οι Ανεξάρτητοι – Συμμαχία Ανατροπής.