Η Λευκωσία αναγκάστηκε χθες να προβεί σε διευκρινίσεις εκ μέρους της Αθήνας μετά από αναφορές περί «αναμενόμενου σχεδίου για το Κυπριακό» καθώς από τη μια δεν υπάρχει κάποιο «σχέδιο λύσης» υπό διαμόρφωση, αλλά και γιατί εκείνο που όλοι περιμένουν είναι ένα προγραμματισμό από πλευράς ΓΓ ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στους Νίκο Χριστοδουλίδη και Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να έχουν σημειώσει ραγδαία άνοδο τον τελευταίο ένα χρόνο, κάτι που φάνηκε και από την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Λευκωσία στις 20 Ιουλίου, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει δρόμος ακόμα να διανύσουν ενόψει και εξελίξεων στο Κυπριακό. Χρειάζεται να βρουν μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας ακόμα και σε βασικές αναφορές, προκειμένου να αποφεύγονται τοποθετήσεις οι οποίες να μην αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

Ο κ. Μαρινάκης, σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, είχε αναφέρει ότι «η Ελλάδα είναι φύσει αισιόδοξη, όπως και η Κύπρος στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού» και ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών αναμένει το πλήρες σχέδιο, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μια περιγραφή του ευρύτερου σχεδίου». Η αναφορά Μαρινάκη εκλήφθηκε ότι αναφερόταν σε κάποιο υπό εκκόλαψη σχέδιο λύσης του Κυπριακού. Και ότι ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε με την τοποθέτησή του πάει ένα βήμα πιο πέρα στα όσα είχε δηλώσει προηγουμένως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είχε προαγγείλει σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί άλλη από την πραγματική εικόνα σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αρχικά η Αθήνα και εν συνεχεία η Λευκωσία προχώρησαν σε διευκρινίσεις. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ στην Αθήνα «ο Παύλος Μαρινάκης μιλούσε για την αναμενόμενη νέα πρόταση της κυρίας Ολγκίν προς τον Γενικό Γραμματέα, σε σχέση με τα επόμενα βήματα προς επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτό που αναμένουν για να εξετάσουν Αθήνα και Λευκωσία. Δεν είναι σχέδιο, αλλά η συμπληρωματική πρόταση του Γενικού Γραμματέα επί της διαδικασίας για επανάληψη των διαπραγματεύσεων».

Στη συνέχεια το ΚΥΠΕ μετέδωσε πως σε αναφορά για το Κυπριακό, ελληνικές διπλωματικές πηγές είπαν ότι «η διαιώνιση του σημερινού status quo, της κατοχής του ενός τρίτου του νησιού και η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελούν λύσεις». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν και τα εξής: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανένωση του νησιού».

Στη Λευκωσία, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου δήλωσε πως οι αναφορές του Έλληνα Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη αφορούσαν στον προγραμματισμό του ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και όχι για σχέδιο λύσης. Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Αντωνίου, «έχει διευκρινιστεί ότι ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης αναφέρεται στα επόμενα βήματα του ΟΗΕ και αναμένουμε και εμείς τις αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία».

Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, «είναι παρερμηνεία, δεν πρόκειται περί σχεδίου των ΟΗΕ αλλά είναι ο προγραμματισμός των Ηνωμένων Εθνών για τα επόμενα τους βήματα σε σχέση με την πρωτοβουλία του ΓΓ για το επόμενο βήμα στο Κυπριακό».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια ενημέρωση ως προς το πότε ο ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού θα πάρει τις αποφάσεις του μετά και τη λήψη της έκθεσης της Προσωπικής του Απεσταλμένης Μαρία Άνχελα Ολγκίν, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι αναμένομε και εμείς τις αποφάσεις του ΓΓ, οι οποίες «προφανώς θα ανακοινωθούν από το γραφείο του». «Κατά συνέπεια βρισκόμαστε σε αναμονή. Για μας το σημαντικό είναι να πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη βάση λύσης και πάντοτε υπό το πλαίσιο και την αιγίδα και των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε. Αυτή, κατέληξε ο κ. Αντωνίου, «είναι η κατάσταση πραγμάτων, δεν μιλούμε για σχέδιο λύσης του Κυπριακού ασφαλώς αλλά μιλούμε για τον προγραμματισμό που θα γίνει από πλευράς του Γραμματείας του ΟΗΕ για το επόμενο βήμα».