Αλλαγές στην όλη συμπεριφορά της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό καταγράφει η Αθήνα, αν και απέχει ακόμα από του να γίνει εποικοδομητική ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν συνομιλίες. Η πορεία του Κυπριακού ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και η Αννίτα Δημητρίου.

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πραγματοποίησε ταξίδι αστραπή στην Αθήνα προκειμένου να ενημερωθεί, από πρώτο χέρι για τις επαφές που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αυτό που αποκόμισε η Αννίτα Δημητρίου από τη συνομιλία της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι:

Πρώτον, και στην τελευταία συνάντηση με τον Ερντογάν όπως και στις προηγούμενες ο Έλληνας πρωθυπουργός θέτει το Κυπριακό. Η Αθήνα βλέπει να αλλάζει η συμπεριφορά της Τουρκίας  και σημειώνει ότι από το λεκτικό του Τούρκου Προέδρου δεν υπάρχει η συνεχής υπόμνηση της λύσης δύο κρατών. Ωστόσο εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμα βήματα για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό.

Δεύτερον, υπάρχει και από πλευράς Αθήνας όπως και στη Λευκωσία στάση αναμονής για τη τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η Αθήνα θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικά τα όσα θα ακολουθήσουν μετά το Σεπτέμβρη και τις επαφές στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στον ΓΓ ΟΗΕ και τους δύο ηγέτες.

Σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, η οποία συνοδευόταν από τον βουλευτή του Χάρη Γεωργιάδη, ανέφερε πως με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τέθηκε επί τάπητος η κοινή βάση της αξιοποίησης της προοπτικής που ενδεχομένως διανοίγεται με τις αποφάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, μετά και την κατάθεση των συμπερασμάτων της έκθεσης της Προσωπικής του Απεσταλμένης Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όπως σημείωσε «διαχρονική θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι το μεγαλύτερο στήριγμά μας ήταν, είναι και θα είναι η Ελλάδα». «Η Ελλάδα, ήταν, είναι, και θα παραμένει πάντοτε το κυριότερό μας στήριγμα στην εθνική προσπάθεια για επίτευξη λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, που θα επανενώνει την Κύπρο και θα τερματίζει την τουρκική κατοχή, τη βίαιη διχοτόμηση της πατρίδας μας και τις ξένες εγγυήσεις», συμπλήρωσε.  «Οπότε είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αυτή την αλληλοτροφοδότηση, αυτή τη σχέση συνεργασίας, αυτό το κοινό μέτωπο, για να μπορέσουμε όχι μόνο να καθορίσουμε στρατηγική για τα όσα αφορούν το Κυπριακό αλλά και για όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα πολιτικής τα οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επεσήμανε.

Η πρώτη συνάντηση ήταν με τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, με τον οποίο – σύμφωνα με την Αννίτα Δημητρίου – συζητήθηκε «η επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και της ασφάλειας των χωρών μας, σε σχέση και με τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή και ειδικά εν όψει των κλιμακούμενων διενέξεων. Τονίσαμε παράλληλα ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν πολίτικες ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας». Συνεχίζοντας η Αννίτα Δημητρίου ανε΄φερε πως κατά τη συνάντηση υπογράμμισε την προσήλωση του ΔΗΣΥ «στην προσπάθεια ενίσχυσης των αποτρεπτικών και αμυντικών δυνατοτήτων της πατρίδας μας, μέσω κοινών προγραμμάτων στο πλαίσιο ενός κοινού αμυντικού σχεδιασμού. Κύπρος και Ελλάδα βρισκόμαστε σε πλήρη συντονισμό, περιλαμβανομένης της ευρύτερης ευρωπαϊκής στρατηγικής για κοινή άμυνα και ασφάλεια».

Συνεχίζει στο Κυπριακό η Ολγκίν

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές (τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ) η Αθήνα εκτιμά ότι θα υπάρξει και συνέχεια στην αποστολή Ολγκίν, χωρίς να έχει ωστόσο ξεκαθαρίσει εάν θα παραμείνει στη θέση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ ή η εμπλοκή της θα είναι υπό άλλη μορφή. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η Αθήνα βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία, τόσο με την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η έκθεση της οποίας κατατέθηκε πρόσφατα, χωρίς ωστόσο το περιεχόμενο της να έχει γίνει γνωστό καθ’ ολοκληρίαν και χωρίς να καταγράφει προτάσεις για τα επόμενα βήματα. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές σημειώνουν ακόμα πως παρά το γεγονός ότι η εντολή της Ολγκίν έληξε την προηγούμενη εβδομάδα θα δοθεί συνέχεια, έστω και ατύπως για την καταγραφή των επόμενων βημάτων στη διαδικασία.

Η Ελλάδα, τονίζουν οι ίδιες πηγές, καταδικάζει σθεναρά την τουρκική εισβολή και παράνομη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή επί 50 χρόνια της Κύπρου, ενώ είναι αυτονόητο ότι η ελληνική θέση παραμένει αταλάντευτα σταθερή για λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Όπως επισημαίνεται, το Κυπριακό αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ στην παρούσα φάση ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επανεκκίνηση του διαλόγου.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Μητσοτάκης

Συγκρατημένα αισιόδοξος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα έχουμε ακόμα μια ευκαιρία οι δύο κοινότητες να καθίσουν στο τραπέζι, να υπάρχει μια επανέναρξη των συνομιλιών στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Τόνισε, παράλληλα, ότι οι όροι προκειμένου να συμβεί αυτό είναι απαράβατοι: «πρέπει να υπάρχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα. Αυτές είναι μη διαπραγματεύσιμες έννοιες για το μέλλον της Κύπρου, εφόσον θα μπορούσε να υπάρχει μια συμφωνία».

Σε ερώτηση αναφορικά με το κατά πόσο η Τουρκία είναι έτοιμη να πιάσει το νήμα των διαπραγματεύσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει και πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ πιστεύει ότι αυτή είναι μια ακόμα ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί. «Η Ελλάδα είναι εδώ να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Όμως, όπως καταλαβαίνετε, οι διαπραγματεύσεις και οι αποφάσεις αφορούν τις δύο κοινότητες», τόνισε.