Μέσα σε μια βδομάδα οι εξελίξεις ανέτρεψαν το σκηνικό ανακούφισης που επικρατούσε στην Πινδάρου μετά το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, το οποίο δεν ήταν το ιδανικό, όμως θα μπορούσε να αποτελέσει σωσίβιο για την ηγεσία του κόμματος η οποία πατούσε πάνω στην επίτευξη των στόχων της πρωτιάς και της διατήρησης των δύο εδρών στην Ευρωβουλή για τη συνέχεια και τις προκλήσεις της επόμενης μέρας.

Συν τοις άλλοις, το κακό αποτέλεσμα των υπόλοιπων κομμάτων, έδινε περιθώριο στο ΔΗΣΥ αποσυμπιέζοντας την ηγεσία του από τις εσωτερικές έριδες του προηγούμενου διαστήματος, καθώς η προσοχή εκ των πραγμάτων θα στρεφόταν πλέον προς το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και τα υπόλοιπα κόμματα της συμπολίτευσης.

Μια νέα σύγκρουση από το παρελθόν ήταν αρκετή να φέρει τα πάνω – κάτω. Η ηγεσία του κόμματος, παρόλο ότι θέλησε να τηρήσει αποστάσεις από τη νέα κόντρα Αναστασιάδη – Αβέρωφ, δεν απέφυγε τις αναταράξεις. Όμως, αυτό το οποίο επιβάρυνε ακόμα περισσότερο το σκηνικό ήταν το άνοιγμα νέων μετώπων για την Πινδάρου από χειρισμούς που έγιναν. Ένδειξη για πολλούς, των κακών χειρισμών ή και της πίεσης που δέχεται η ηγεσία του κόμματος εξαιτίας της αναζωπύρωσης της κόντρας από την εποχή των προεδρικών εκλογών που θα μπορούσαν να αποφευγχθούν εάν γίνονταν καλύτεροι και πιο ψύχραιμοι χειρισμοί, είναι  δύο κινήσεις που ακολούθησαν:

*Πρώτον: Η επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις προτάσεις του κόμματος για το Κυπριακό.

*Δεύτερον: Η χρονική συγκυρία που επιλέγηκε για να απαντήσει η ηγεσία στον βουλευτή του κόμματος Δημήτρη Δημητρίου για την κριτική που ασκεί.

>> Η κόντρα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Οι διαστάσεις από την επιστολή που απέστειλε η Αννίτα Δημητρίου την περασμένη Τετάρτη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν είχαν ίσως εκτιμηθεί σωστά. Όχι τόσο για την αντίδραση του Προεδρικού αλλά και για την εσωκομματική μουρμούρα που θα άρχιζε. Η Κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εστίασαν, όχι μόνο στο περιεχόμενο της επιστολής, αλλά και στον τρόπο χειρισμού του θέματος από μέρους της προέδρου του ΔΗΣΥ, θέλοντας ουσιαστικά να αναδείξουν αδυναμίες της.

Πρώτον με αναφορές περί αντιθεσμικής ενέργειας από μέρους της, να στείλει την επιστολή ενώ ο Πρόεδρος απουσίαζε στο εξωτερικό και η ίδια ήταν Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας.

Δεύτερον, με την άμεση δημοσιοποίηση της προτού ο Πρόεδρος την παραλάβει. Η ίδια απάντησε πώς ήταν γνωστό στον Πρόεδρο πώς θα έστελνε επιστολή από την προηγούμενη Παρασκευή μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Είναι κάτι, το οποίο συνηθίζει να κάνει μετά από κάθε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, με την Πινδάρου να ερμηνεύει την όλη αντίδραση Προεδρικού ως  προσπάθεια αποπροσανατολισμού λόγω της πίεσης που δέχεται η Κυβέρνηση, από τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η επιστολή στάληκε την Τετάρτη όταν ο Πρόεδρος απουσίαζε και όταν η Ολγκίν ετοιμαζόταν να παραδώσει την έκθεση της για την αποστολή της στο Κυπριακό. Ως εκ τούτου, ήταν αναμενόμενο να δεχθεί κριτική για την χρονική στιγμή που επέλεξε να το κάνει και για τον τρόπο με τον οποίο το έκανε.

Παράλληλα όμως, η διαφωνία επί του περιεχομένου την οποία επίσης ανέδειξε το Προεδρικό καταδεικνύει, όχι τυχαία, πώς υπάρχει μια διαφορετική σχολή σκέψης μεταξύ των δύο στο Κυπριακό. Οι αναφορές περί υιοθέτησης επιχειρημάτων της άλλης πλευράς στην απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου προς την Πινδάρου ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή και σίγουρα βρήκε απήχηση και εντός του συναγερμικού ακροατηρίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις από μέλη του κόμματος, ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για τον ΔΗΣΥ αφού είναι γνωστό ότι υπάρχουν διαφορετικές σχολές σκέψεις. Έδωσε όμως περιερχόμενο για νέα τάση αμφισβήτησης και μουρμούρας κατά της  ηγεσίας του κόμματος για τους χειρισμούς της.

Παρά τις δηλώσεις της προέδρου του κόμματος για πρόθεση αποστολής της επιστολής από την Παρασκευή υπάρχει μία εσωκομματική συζήτηση ότι αυτό έγινε αφενός για να στρέψει την προσοχή αλλού, εξαιτίας της νέας κόντρας Αναστασιάδη- Αβέρωφ και αφετέρου ότι ήταν μία κίνηση να αποσείσει από πάνω της, τον αντίκτυπο από τους ισχυρισμούς περί συζήτησης λύσης δύο κρατών μετά το Κραν Μοντανά.

Κατά άλλους, να ικανοποιήσει εκείνην την μερίδα των συναγερμικών που δηλώνουν απογοητευμένοι για το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Την ίδια ώρα όμως, προκάλεσε την δυσαρέσκεια της ομάδας των συναγερμικών της λεγόμενης πιο σκληρής γραμμής που είδαν την επιστολή ως κίνηση “καλοπιάσματος” όσων στοιχίζονται γύρω από τον Αβέρωφ Νεοφύτου…

Ταυτόχρονα υπήρχε και δυσαρέσκεια στην υπόλοιπη ηγεσία, για την έλλειψη ενημέρωσης σε σχέση με το περιεχόμενο της επιστολής. Λέγεται πώς η επιστολή ετοιμάστηκε από την ίδια και δύο συμβούλους της και ότι η υπόλοιπη ηγεσία ενημερώθηκε για το περιερχόμενο της μετά που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο απόηχος όλων αυτών, έδωσαν στο τέλος της ημέρας την εικόνα αδυναμίας από μέρους της ηγεσίας του κόμματος στη διαχείριση του όλου ζητήματος. Από την άλλη, η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανεξαρτήτως της ουσίας του θέματος, επικοινωνιακά κέρδισε στα σημεία. Η αδυναμία και τα προβλήματα στο χώρο της Πινδάρου, βγάζουν σιγά- σιγά από την γωνιά την Κυβέρνηση και στρώνουν το δρόμο στο Νίκο Χριστοδουλίδη να γίνει ο κυρίαρχος στο χώρο της δεξιάς ενόψει και της προοπτικής του 2028.

>> Το μομέντουμ που πάει να χαθεί

Η συζήτηση στο Πολιτικό Γραφείο απέφυγε τις εντάσεις, επανέφερε όμως στο προσκήνιο το θέμα Υπουργών της Κυβέρνησης. Ένα ζήτημα το οποίο διχάζει και για το οποίο υπάρχουν έντονες απόψεις από τα δύο στρατόπεδα. Ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, στην τοποθέτηση του, ανέφερε ότι δεν μπορούν οι υπουργοί μιας Κυβέρνησης, της οποίας ο ΔΗΣΥ είναι αντιπολίτευση, να παραμένουν μέλη του κόμματος και να ψηφίσουν και στις εσωκομματικές εκλογές. Θέμα για το οποίο η πρόεδρος του κόμματος είχε εκφράσει τη θέση στο Εκτελεστικό Γραφείο που προηγήθηκε, ότι θα πρέπει να βρεθεί μία φόρμουλα. Στη συζήτηση μπήκε και το θέμα όσων μελών μετέχουν σε συμβούλια ημικρατικών.

Για το συγκεκριμένο θέμα όμως υπάρχει έντονος αντίλογος, λόγω του χρόνου που έχει παρέλθει, αφού το συγκεκριμένο θέμα έπρεπε να είχε κλείσει τουλάχιστον αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, όπως υποστηρίζουν. Το δεύτερο σημείο που θίγεται είναι το που θα κλείσει ο κύκλος όταν ανοίξει η συγκεκριμένη συζήτηση αφού άτομα που στήριξαν ανοικτά Νίκο Χριστοδουλίδη στις προεδρικές εκλογές, ήταν υποψήφιοι με τον ΔΗΣΥ στις τοπικές εκλογές. Όπως για παράδειγμα ο Κωστάκης Κωσταντίνου για τον επαρχιακό οργανισμό Πάφου ή ο Μιχάλης Βασιλείου δημοτικός Σύμβουλος Λεμεσού.

Παράλληλα, οι παρεμβάσεις των δύο τέως, του Νίκου Αναστασιάδη και του Αβέρωφ Νεοφύτου δεν πρόκειται να εκλείψουν ποτέ.

Το γεγονός ότι δεν έγινε εις βάθος συζήτηση και αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών, άφησε το συγκεκριμένο κεφάλαιο ανοικτό. Από αυτό ξεκίνησε και κριτική του βουλευτή Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος  τηρεί αποστάσεις από την Πινδάρου αλλά και η Πινδάρου τον κρατεί σε απόσταση και μεταξύ των δύο πλευρών συντηρείται ένα κλίμα καχυποψίας. Επίσης συνεχίζει να υπάρχει έντονη μουρμούρα για χειρισμούς που έγιναν προεκλογικά και έντονη δυσαρέσκεια σε ορισμένες επαρχιακές και τοπικές επιτροπές η οποία στρέφεται κυρίως προς τον αναπληρωτή πρόεδρο Ευθύμιο Δίπλαρο που είχε την ευθύνη της προεκλογικής.

Το κλειδί σε αυτό το σκηνικό βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας του κόμματος. Όπως σημειώνουν συναγερμικοί κύκλοι, εάν η Αννίτα Δημητρίου καταφέρει να αποδείξει ότι γεμίζει την καρέκλα, η αντιπαράθεση Αναστασιάδη- Αβέρωφ θα περιοριστεί σε καθαρά προσωπικό επίπεδο των δύο και κανένας δεν θα ασχολείται μαζί τους. Από πολλούς υποδεικνύεται ότι είναι ήδη ξεπερασμένοι από τις εξελίξεις. Οι μέχρι στιγμής χειρισμοί όμως της ηγεσίας ανατροφοδοτούν διαρκώς την κριτική και την μουρμούρα προς το πρόσωπό της, και εγκλωβίζουν τον ΔΗΣΥ σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο εσωστρέφειας…