Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας θα υποβάλλουν δήλωση περιουσιακών στοιχείων με βάση τις πρόνοιες της πρότασης Νόμου που υπερψηφίστηκε και αφορά το Πόθεν Έσχες ορισμένων δημόσια εκτεθειμένων προσώπων και ορισμένων αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Νόμος υπ΄ αριθμόν «50»).

Με απλά λόγια, πλέον οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας θα ελέγχονται για την προέλευση των περιουσιακών τους στοιχείων και θα φαίνεται κατά πόσον υπάρχει μεταβολή στην οικονομική τους κατάσταση από την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Η σχετική πρόταση Νόμου που ρυθμίζει τη νομοθεσία υπ΄ αριθμόν «50» (περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας Νόμος) ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ τοποθετήθηκαν 42 βουλευτές, ενώ υπήρξε μια αρνητική ψήφος, αυτή του Ανδρέα Θεμιστοκλέους.

Βέβαια, το μείζον αυτό θέμα ξεκαθαρίστηκε πριν τεθεί υπό έγκριση το σύνολο της πρότασης Νόμου. Λίγο προηγουμένως είχε απορριφθεί η τροπολογία που προνοούσε να εξαιρεθούν οι δυο αξιωματούχοι από την υποχρέωση δήλωσης Πόθεν Έσχες, αλλά να συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτορρύθμισης της δικαστικής εξουσίας. Συγκεκριμένα, υπέρ της υπό αναφορά τροπολογίας ψήφισαν 9 βουλευτές, ενώ 36 τάχθηκαν εναντίον.

Η εν λόγω τροπολογία, όπως ανέφερε και σε χθεσινό του ρεπορτάζ ο «Φ», έτυχε επεξεργασίας και κατατέθηκε το πρωί από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, Πανίκο Λεωνίδου. Ωστόσο, ο τελευταίος την απέσυρε, ενώ την υιοθέτησε και την κατέθεσε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας.

Εξάλλου, πλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι υπουργοί, οι βουλευτές και οι διορισμένοι από τον Πρόεδρο κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα υποβάλλουν δήλωση περιουσιακών στοιχείων μέσω capital statement. Η πρόταση Νόμου (αντικαθιστά το Νόμο «49») υπερψηφίστηκε με 47 ψήφους, ενώ υπήρξε μόλις μία αρνητική ψήφος, πάλι από τον κ. Θεμιστοκλέους.

Οι βουλευτές και οι αξιωματούχοι που διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση (υπουργοί, υφυπουργοί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι κλπ) θα ελέγχονται μέσω δήλωσης «κεφαλαιουχικής θέσης» (capital statement) ανά πενταετία και υποχρεωτική συμμετοχή του Εφόρου Φορολογίας στη διαδικασία ελέγχου. Ο τελευταίος θα επαληθεύει τα στοιχεία που θα δηλώνουν ο κάθε βουλευτής.

Οι δυο προτάσεις Νόμου που πήραν το «ΟΚ» στη χθεσινή ολομέλεια της Βουλής συνοδεύτηκαν από σωρεία τροπολογιών. Όσες αφορούσαν τεχνικής φύσεως ζητήματα εγκρίθηκαν, ενώ όσες θα διαφοροποιούσαν ουσιαστικά τα δεδομένα απορρίφθηκαν.
Ανάμεσα στις απορριφθείσες ήταν και η τροποποίηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ανδρέας Πασιουρτίδης εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ και η οποία προνοούσε δήλωση Πόθεν Έσχες από πρόσωπα που συνδέονται με το μετοχικό κεφάλαιο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η συζήτηση για τις δυο προτάσεις Νόμου και γενικότερα του θέματος του Πόθεν Έσχες πολιτειακών και άλλων αξιωματούχων (μετακινήθηκε στην κορυφή της ατζέντας, παρά τον αρχικό προγραμματισμό), χαρακτηρίστηκε από εντάσεις. Ενδεικτικό είναι το συμβάν κατά την ομιλία του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους.

Ο τελευταίος επιχειρηματολογώντας απέδωσε την μορφή των προτάσεων Νόμου σε πολιτικά κίνητρα και χαρακτήρισε τον τέως Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, «αποδεδειγμένα ανίκανο». Αντέδρασε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης καλώντας τον να αποσύρει την φράση. Ο Θεμιστοκλέους απάντησε ότι ουδέποτε αποσύρει κάτι που λέει και κάλεσε τον Λουκαΐδη να κάτσει κάτω.
Υπήρξε εκ νέου αντίδραση από τον κ. Λουκαΐδη, με την Αννίτα Δημητρίου να επεμβαίνει για αποκατάσταση της τάξης και να ζητά διαγραφή του χαρακτηρισμού από τα πρακτικά.

Το έναυσμα για το εν λόγω επεισόδιο ήταν η ακόλουθη αναφορά από τον κ. Θεμιστοκλέους: «Ο Γενικός και Βοηθός διορίζονται και παύονται από το ίδιο πρόσωπο και λειτουργούν -με τους ίδιους όρους- με τα μέλη Ανωτάτου Δικαστηρίου. Εσείς εξαιρείτε όλους τους Δικαστές, αλλά εκδικητικά, κάτι που δεν κάνατε τίποτε από το 2014 έως το ’24 για τον προηγούμενο Γενικό Εισαγγελέα, αποδεδειγμένα ανίκανο, έρχεστε σήμερα για λόγους πολιτικούς να εκτονωθείτε πάνω στον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό του σήμερα αγνοώντας τον θεσμό».