Λίγο πολύ είναι γνωστά τα ζητήματα που απασχολούν το ΑΚΕΛ μετά τη διπλή εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου. Η κάλπη των ευρωεκλογών προκαλεί έντονο προβληματισμό και επισκιάζει τα όποια θετικά δείγματα καταγράφηκαν από την κάλπη των τοπικών εκλογών.
Η ηγεσία του κόμματος θέλει και επιδιώκει να αναδείξει τα όσα συμπεράσματα καταγράφηκαν από τις τοπικές εκλογές, εντάσσοντας το και μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των κινήσεων για διεύρυνσης της εκλογικής βάσης του κόμματος με αναφορές στην επιτυχία ψηφοδελτίων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα οποία υπήρχαν και άτομα πέραν από το στενό κομματικό κύκλο.
Κάτι το οποίο αναμένεται να τεθεί και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το ερχόμενο Σάββατο κατά την οποία θα γίνει μία ανασκόπηση του εκλογικού αποτελέσματος στην βάση και των όσων συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο συνεδριάσεων του Πολιτικού Γραφείου που προηγήθηκαν. Το επίκεντρο όμως της συζήτησης αναμένεται ότι θα είναι οι ευρωεκλογές και οι λόγοι που οδήγησαν σε περαιτέρω συρρίκνωση των ποσοστών του κόμματος.
Ο Στέφανος Στεφάνου στο χαιρετισμό του την περασμένη Παρασκευή στο φεστιβάλ της ΕΔΟΝ έδωσε το στίγμα του πώς ο ίδιος ως ηγεσία του κόμματος θέλει να κινηθεί, επιμένοντας στην ανάδειξη πολιτικών. Παράλληλα όμως με την παραγωγή πολιτικών, αυτό το οποίο θέλει η ηγεσία του κόμματος να πράξει, είναι να ενισχύσει την επικοινωνία του κόμματος, ούτως ώστε οι θέσεις αυτές να φτάνουν και στην κοινωνία. «Αποτελεί πεποίθησή μου πως αν μας έμαθαν κάτι οι πρόσφατες εκλογές είναι ότι οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο πολιτικό περιεχόμενο. Για να φέρουμε ξανά την πολιτική στο προσκήνιο, αλλά με όρους σημερινούς. Ο εκσυγχρονισμός και η ανανέωση είναι υποχρέωσή μας, αφού μόνο έτσι θα διατηρήσουμε ζωντανές και θα ενισχύσουμε τις γέφυρες με την κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό του στο φεστιβάλ της ΕΔΟΝ. Συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά πώς «το ΑΚΕΛ της εξωστρέφειας είναι μονόδρομος. Είναι ένα ποτάμι που δεν έχει γυρισμό. Έτσι μάθαμε από την ιστορία μας. Ενώνουμε και κινητοποιούμε κάθε προοδευτικό άνθρωπο στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας. Σε αυτό το δρόμο θα βαδίσουμε με σταθερότητα».
Βέβαια δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της συζήτησης να ανοίξουν και κάποια άλλα θέματα πέραν από τα θέματα πολιτικής, και την τάση της κοινωνίας σε επιλογές πέραν των παραδοσιακών κομμάτων. Ένα στοιχείο για παράδειγμα είναι η περιορισμένη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στις κάλπες. Ψήφισαν περίπου όσοι και το 2019 παρά τις εκτιμήσεις για σημαντική αυξημένη συμμετοχή.
Παράλληλα, στα κομματικά πηγαδάκια εντός και εκτός Εζεκίας Παπαϊωάννου, συζητείται και φαινόμενο έντονου παραγοντισμού στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Μουρμούρα υπάρχει και για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος και για την ανάγκη αλλαγών. Κάποιες αλλαγές έχουν ήδη αποφασιστεί και βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, όπως η προσπάθεια βελτίωσης του επαγγελματικού μηχανισμού του κόμματος και η ενίσχυση του τρόπου λειτουργίας του. Αλλαγές προσώπων αναμένεται να υπάρξουν και σε ο,τι αφορά τις επαρχιακές επιτροπές.
Ένα επίσης ερώτημα που απασχολεί το κόμμα της Αριστεράς και πιθανότατα να αποτελέσει και σημείο αναφοράς είναι ο κόσμος που για διάφορους λόγους, επιλέγει να μένει στην αποχή και να μην πηγαίνει στην κάλπη, παρόλο ότι μπορεί να δηλώνει ότι συμφωνεί με τις πολιτικές θέσεις του ΑΚΕΛ.
Σε εξέλιξη πάντως βρίσκεται και προσπάθεια συγκρότησης μιας Κοινωνικής Συμμαχίας με προοδευτική ατζέντα, την οποία δεν πρόλαβε, όπως σημειώνουν από πλευράς ΑΚΕΛ, το κόμμα να ολοκληρώσει και να αναδείξει ως μία νέα πολιτική πρόταση.
Μετά την Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου, θα ακολουθήσει διάλογος στις κομματικές ομάδες βάσης του κόμματος και στους φίλους του κόμματος, κατά την διάρκεια των οποίων θα καταγραφούν αντιδράσεις και εισηγήσεις που θα κατατεθούν.