Όποια και να ήταν η πρόθεση γύρω από τη στοχευμένη δημοσιοποίησης του ονόματος του Χάρη Γεωργιάδη ως επιλογή για θέση Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό διαφαίνεται είναι πως ο βουλευτής του ΔΗΣΥ μάλλον τίθεται εκτός της λίστας του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Μια πιθανή επιλογή του Χ. Γεωργιάδη δεν θα θεωρηθεί casus belli για την Πινδάρου, αλλά σίγουρα θα ήταν αφορμή για σοβαρές συγκρούσεις εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν έντονες επιφυλάξεις για τον πρώην υπουργό.

Οι ηγέτες των τριών συνεργαζόμενων κομμάτων εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα θελήσει να μοιραστεί μαζί τους τις σκέψεις του για διορισμό Επιτρόπου. Αυτό δεν αποκλείεται να γίνει, αλλά το ερώτημα που προκύπτει είναι το πότε; Στην περίπτωση του ανασχηματισμού, τον περασμένο Γενάρη, η ενημέρωση έγινε εφόσον πρώτα είχαν ληφθεί αποφάσεις. Δεν αποκλείεται και στην προκειμένη περίπτωση να ακολουθηθεί παρόμοια τακτική.

Στο χώρο των συγκυβερνώντων η αντίδραση που καταγράφεται, μετά από τις σχετικές πληροφορίες που είδαν το φως τη δημοσιότητας, κινείται μεταξύ επιφυλακτικότητας μέχρι και έντονη διαφωνία. Υπάρχουν αυτοί που διερωτώνται πως προέκυψε θέμα Χάρη Γεωργιάδη κι εκείνοι που δηλώνουν πως «δεν υπάρχει τέτοιοι σενάριο». Ενώ κάποιοι θέτουν τον εξής προβληματισμό: «Ποιος πιστεύει ότι θα βάλει Επίτροπο τον άνθρωπο που χρεοκόπησε τον Συνεργατισμό;».

Στη ζυγαριά μπαίνουν και κάποιες πρόσφατες τοποθετήσεις του Χάρη Γεωργιάδη εναντίον της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, οι οποίες κάθε άλλο παρά πέρασαν απαρατήρητες από το Λόφο. Και στη λήψη της όποιας απόφασης εκείνη η κριτική θα επιμετρήσει στην τελική απόφαση.

Στην Πινδάρου, τουλάχιστον σε επίπεδο ηγεσίας, δεν φαίνεται να υπάρχει ενόχληση για μια πιθανή επιλογή του Χ. Γεωργιάδη. Θεωρούν πως η περίπτωση Επιτρόπου της ΕΕ δν είναι η ίδια με μια υπουργοποίηση.

Το ενδεχόμενο επιλογής του Χάρη Γεωργιάδη ή άλλου στελέχους του Δημοκρατικού Συναγερμού για τη θέση του Επιτρόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αποτελεί ” casus belli ” για τον ΔΗΣΥ, δήλωσε η πρόεδρος του κόμματος, Αννίτα Δημητρίου. Έθεσε πάντως ως προϋπόθεση να προηγηθεί συνεννόηση μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατία και Δημοκρατικού Συναγερμού «ώστε το κόμμα να έχει καθαρή εικόνα ως προς τις προθέσεις του και ακολούθως να τοποθετηθεί». Σε δηλώσεις της στο ΡΙΚ η κ. Δημητρίου διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν το συγκεκριμένο ζήτημα να αποτελεί  casus belli, όταν με την έγκριση του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Σημείωσε, πάντως, ότι επί του παρόντος, ο ΔΗΣΥ δεν έχει ενημέρωση και θα αναμένει τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μιλώντας επίσης στο ΡΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημείωσε ότι το άτομο το οποίο θα επιλεγεί από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, θα είναι άμεσα συνυφασμένο με το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα αναλάβει η Κύπρος στο «Κολλέγιο των Επιτρόπων».

Κι αυτές οι συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, μας θα πάρουν μια πιο επίσημη μορφή μετά τις 18 Ιουλίου όταν θα επικυρωθεί η επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως χαρακτηριστικά μας έχει λεχθεί, χωρίς να ληφθεί απόφαση για την προεδρία της Κομισιόν οποιαδήποτε συζητήσει γίνει θα είναι απλώς θεωρητική.

Όσον αφορά τα ονόματα που έχουν ήδη κυκλοφορήσει μάλλον αυτά θα πρέπει να θεωρείται ότι αυτά έχουν «καεί». Έγκυρη κυβερνητική πηγή υποστήριξε πως «κανένα από τα ονόματα που έχουν δημοσιοποιηθεί δεν πρόκειται να διοριστεί». Κάτι που σημαίνει πως ανάμεσα σ’ αυτούς που φαίνεται να έχουν «καεί» είναι και ο Χάρης Γεωργιάδης.

Αλλά βεβαίως τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο μέχρι να γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις από πλευράς Προέδρο Χριστοδουλίδη. Και οι συνεργάτες του παραπέμπουν στον ίδιο για τις όποιες ανακοινώσεις στο εγγύς μέλλον. Φροντίζοντας την ίδια ώρα να υπενθυμίσου τα πλείστα όσα είχαν γραφεί τόσο πριν την επιλογή του πρώτου υπουργικού συμβουλίου όσο και πριν τον ανασχηματισμό του περασμένου Γενάρη, εν τέλει δεν είχαν επιβεβαιωθεί.

Το μόνο σίγουρο είναι η απόφαση της Στέλας Κυριακίδου να αποχωρήσει με το πέρας της θητείας της στην Κομισιόν. Η ίδια ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι δεν επιθυμούσε να συνεχίσει στη θέση της Επιτρόπου.