Θέμα με τους Υπουργούς της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη ή ακόμα και με τους διορισμένους σε Διοικητικά Συμβούλια Ημικρατικών Οργανισμών οι οποίοι είναι μέλη του κόμματος, ανοίγει στην Πινδάρου.

Αυτό είναι το δεύτερο σημείο αναφοράς από τη σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, μετά τις προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του κόμματος που κατέθεσε η πρόεδρος του Αννίτα Δημητρίου.

Το θέμα με τους Υπουργού της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη έθεσε επιτακτικά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, τονίζοντας μάλιστα πώς το θέμα δεν είναι δεοντολογικό αλλά πολιτικό και δεν είναι σωστό, τα μέλη μιας Κυβέρνησης να είναι ταυτόχρονα και μέλη του κόμματος που της κάνει αντιπολίτευση.

Στην παρατήρηση Φαίδωνα, προστέθηκε από άλλο μέλος του Πολιτικού Γραφείου ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το θέμα των διορισμένων σε ημικρατικούς οργανισμούς από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, μέλη του ΔΗΣΥ. Αναφέρθηκε μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, το παράδειγμα του ΚΟΑ.

Η ίδια η πρόεδρος του κόμματος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, σημείωσε πώς είναι κάτι που έθιξε και η ίδια στο Εκτελεστικό Γραφείο της Πέμπτης, κάνοντας εισήγηση για αναστολή των όποιων δικαιωμάτων τους ως μέλη του κόμματος, χωρίς διαγραφή τους όμως. Όσοι δηλαδή είναι μέλη της Κυβέρνησης και μέλη του ΔΗΣΥ, να μην έχουν δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και να μην παρευρίσκονται σε συνεδρίες. Δεν έθεσε θέμα διαγραφής για να μην υπάρχει σύγκρουση με την απόφαση που λήφθηκε επί Αβέρωφ για μη διαγραφή τους,

Τέθηκε επίσης από άλλο μέλος και η άποψη ότι ίσως το θέμα θα πρέπει να τεθεί ενώπιον της επιτροπής δεοντολογίας που θα συσταθεί. Εκφράστηκε επίσης και η θέση, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ότι έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα από το διορισμό τους και δεν θα ήταν σωστό να γίνει σήμερα αλλά έπρεπε η απόφαση αυτή να ληφθεί πριν 15 μήνες.

Ο Δήμαρχος Πάφου, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας, επέμενε ότι το θέμα θα πρέπει να τεθεί σε άλλη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου και να τεθεί σε ψηφοφορία. Κάτι το οποίο  συμφώνησε και η πρόεδρος του κόμματος.

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος ο οποίος άσκησε και έντονη κριτική και ήταν σημείο αναφοράς της συνεδρίας, κάνοντας αναφορά και στην περίπτωση Πελεκάνου και ότι είχε προειδοποιήσει το Πολιτικό Γραφείο για το πώς λειτουργούσε στην προεκλογική, εξαπέλυσε και πυρά κατά ανώτατου στελέχους της ηγεσίας, όπως είπε, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά συγκεκριμένο άτομο χωρίς να το κατονομάσει. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν τον ενδιαφέρει να γίνει αντιπρόεδρος του κόμματος, όπως γράφτηκε. Σημειώνεται ότι οι εσωκομματικές εκλογές για κάλυψη της κενωθείσας θέσης αντιπροέδρου μετά την παραίτηση Πελεκάνου θα γίνουν από Φθινόπωρο.

Ο βουλευτής του κόμματος Δημήτρης Δημητρίου, έθιξε επίσης το θέμα του περιορισμού των θητειών, που όπως λέγεται θέλουν κάποιοι να αλλάξει στο καταστατικό συνέδριο του κόμματος, λέγοντας πως είναι ανεπίτρεπτο κάτι τέτοιο. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση που λήφθηκε το 2018 από το 2026 όσοι έχουν συμπληρώσει τρεις συνεχόμενες θητείες ως βουλευτές δεν δικαιούνται να επαναδιεκδικήσουν εκλογή. Ένα ζήτημα για το οποίο υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και από πλευράς της νεολαίας του κόμματος. Η πρόεδρος του κόμματος ξεκαθάρισε πάντως πώς τίθεται και δεν τέθηκε πότε από κανένα τέτοιο ζήτημα και ούτε υπάρχει πρόθεση να τεθεί

Ο Δημήτρης Δημητρίου στην τοποθέτηση του, σημείωσε ακόμα ότι χρειάζεται αποφασίσουν στο ποιον συναγερμό θέλουν, υποδεικνύοντας πώς χρειάζεται ένας ρεαλισμός και μια καλύτερη επαφή με την πραγματικότητα.

«Δεν μπορώ να διαβάζω πως σκεφτόμαστε να πάμε σε καταστατικό συνέδριο για να καταργήσουμε μια ρήτρα που ούτε καν εφαρμόστηκε. Αν είναι ποτέ δυνατόν», είπε.

Άσκησε κριτική για χειρισμούς προεκλογικά που έγιναν και έσπρωξαν όπως είπε, το ΔΗΚΟ στην αγκαλιά του ΑΚΕΛ, ενώ τόνισε πώς χρειάζεται επανίδρυση της παράταξης.

Από τη χθεσινή συνεδρία, ήταν έντονη και η τοποθέτηση της προέδρου του κόμματος, η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη για αλλαγές καταθέτοντας δέκα άξονες προτάσεων, και ανακοίνωσε και τον διορισμό πέντε συμβούλων που θα μετέχουν στο εκτελεστικό χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην ομιλία της, πρόθεση της είναι το κόμμα να προχωρήσει άμεσα με ένα «Σχέδιο Οργάνωσης Διοικητικής και Πολιτικής Ανασυγκρότησης», όπως το χαρακτήρισε, το οποίο βασίζεται στα εξής:

1.            Στην επαναλειτουργία και αναβάθμιση της Σχολής Πολιτικής Επιμόρφωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού..

2.            Στην ενεργοποίηση του θεσμού του Συμβουλίου Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου το λεγόμενο, «Shadow cabinet».

3.            Στη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας διαβούλευσης.

4.            Την καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογικές συνελεύσεις.

5.            Στην ενίσχυση και διεύρυνση των δομών του κόμματος με έμφαση στην οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος και την παραγωγή πολιτικής.

6.            Στη Διοικητική ανασυγκρότηση όλων των δομών του κόμματος.

7.            Στη θεσμοθέτηση ενός διαρκούς διαλόγου του κόμματος με όλα τα τμήματα, επαρχιακά σώματα και ειδικότερα τις τοπικές επιτροπές.

8.            Στη Δημιουργία Γραφείου επαφής και αλληλεπίδρασης του κόμματος με την κοινωνία των πολιτών και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

9.            Στην ουσιαστική αξιοποίηση των εκατοντάδων στελεχών μας που αποδέχθηκαν την πρόσκληση του κόμματος και το εκπροσώπησαν στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε έχουν εκλεγεί είτε όχι.

10.          Στο κρίσιμο μας στοίχημα να ενισχύσουμε, να επενδύσουμε και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη Νεολαία μας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πινδάρου, ανοίγοντας τις εργασίες του Πολιτικού Γραφείου η πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αννίτα Δημητρίου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της διπλής εκλογικής αναμέτρησης και στα επόμενα βήματα της Παράταξης μέσα από συγκεκριμένους άξονες. Κάνοντας αρχή από τις ευρωεκλογές η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι βασικός στόχος ήταν να παραμείνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρώτη και πρωταγωνιστική δύναμη του τόπου και η εκλογή δύο ευρωβουλευτών.

Ως προς τις τοπικές εκλογές η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι δεν καταγράφηκαν τα επιθυμητά αποτελέσματα και ανέλυσε με σαφήνεια τους λόγους και τους παράγοντες που οδήγησαν προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα έδωσε το στίγμα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα του κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο κατέθεσε σειρά εισηγήσεων ώστε μέσα από συγκεκριμένους ρόλους και αρμοδιότητες, να εφαρμοστεί ένα Σχέδιο Οργανωτικής, Διοικητικής και Πολιτικής Ανασυγκρότησης με στόχο να γίνει ένα πραγματικό πολιτικό και οργανωτικό άλμα εκσυγχρονισμού.

Από την άλλη πλευρά σημειώθηκε το πολύ υψηλό ποσοστό που έλαβε ο ΔΗΣΥ  της τάξης του 34,5% στα ψηφοδέλτια των Δημοτικών Συμβούλων.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος κ. Ευθύμιος Δίπλαρος προχώρησε σε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ απολογισμός και αποτίμηση έγινε επίσης από τις Επαρχιακές Γραμματείες και τους επαγγελματίες Συμβούλους.

Πέραν της ανάλυσης του εκλογικού αποτελέσματος η πρόεδρος του ΔΗΣΥ ενημέρωσε  το Σώμα και για τις εξελίξεις στο κυπριακό μετά και τη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, τονίζοντας πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνεχίσει να καταθέτει εισηγήσεις και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες έτσι ώστε να επιτύχουμε την επανέναρξη των συνομιλιών.

Επιπρόσθετα η πρόεδρος του ΔΗΣΥ ενημέρωσε το Πολιτικό Γραφείο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Αρχηγών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την ανάλυση η οποία έγινε σχετικά με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και για την εκλογή των επικεφαλής αξιωματούχων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Οι εργασίες του Πολιτικού Γραφείου ολοκληρώθηκαν με συζήτηση μεταξύ των μελών όπου καταγράφηκαν από τους ομιλητές λάθη και αδυναμίες καθώς και εισηγήσεις για βελτίωση σε διάφορα επίπεδα. Υπογραμμίστηκε ως κοινό μήνυμα η βούληση όλων για να επιτευχθεί η ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός της Παράταξης, για την επεξεργασία και κατάθεση πρόσθετων προτάσεων πολιτικής και η προσπάθεια για υλοποίησή τους προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.