Η Μέση Ανατολή είναι μια περιοχή με αυξημένη γεωπολιτική σημασία και συνεχείς εντάσεις.

Ο Λίβανος, ως ένας από τους κεντρικούς παίκτες σ’ αυτήν την περιοχή, βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο συγκρούσεων και αναταραχών.

Μια ενδεχόμενη επέκταση της σύγκρουσης στον Λίβανο θα είχε σοβαρές συνέπειες, όχι μόνο για τη χώρα αυτή καθαυτή, αλλά και για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. Σ’ αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις πιθανές επιπτώσεις μιας τέτοιας ενδεχόμενης κλιμάκωσης, επικεντρώνοντας στις πολιτικές, οικονομικές, ανθρωπιστικές και στρατηγικές διαστάσεις.

>Πολιτικές επιπτώσεις- Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας στον Λίβανο, θα αντιμετωπίσει άμεσα πολιτικές συνέπειες από μια ενδεχόμενη επέκταση της σύγκρουσης. Η πολιτική σταθερότητα στην Κύπρο θα μπορούσε να επηρεαστεί από την αύξηση των περιφερειακών εντάσεων, καθώς και από την πιθανότητα αύξησης των προσφυγικών ροών. Οποιαδήποτε πολιτική αναταραχή στον Λίβανο μπορεί να επηρεάσει την κυπριακή πολιτική σκηνή, ιδιαίτερα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Οι σχέσεις της Κύπρου με τους γείτονές της θα μπορούσαν να γίνουν πιο περίπλοκες, καθώς οι χώρες αυτές θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους για να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες. Επιπλέον, ο αυξημένος κίνδυνος από τρομοκρατικές ομάδες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα μέτρα ασφάλεiας και πιθανές πολιτικές εντάσεις λόγω διαφορετικών κομματικών προσεγγίσεων εντός της Κύπρου.


>Οικονομικές επιπτώσεις- Η οικονομία της Κύπρου θα μπορούσε να υποστεί σημαντικές επιπτώσεις από την κλιμάκωση της σύγκρουσης στον Λίβανο. Η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό. Η αύξηση της βίας και της ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τουριστικών ροών προς την Κύπρο, προκαλώντας οικονομικές απώλειες στον τομέα του τουρισμού.

Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα επηρεαστούν αρνητικά, με πιθανή μείωση των εισαγωγών και εξαγωγών. Επιπλέον, οι επενδύσεις και οι οικονομικές συνεργασίες με τον Λίβανο και άλλες Αραβικές χώρες θα τεθούν σε κίνδυνο, οδηγώντας σε οικονομικές απώλειες για τις κυπριακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή.

>Ανθρωπιστικές επιπτώσεις- Οι ανθρωπιστικές συνέπειες μιας επέκτασης της σύγκρουσης θα ήταν εξίσου καταστροφικές. Ο πληθυσμός του Λιβάνου ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης και των περιορισμένων κοινωνικών υπηρεσιών. Μια επέκταση της σύγκρουσης θα αύξανε τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων, προκαλώντας μεγαλύτερη πίεση στα ήδη ανεπαρκή συστήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Η πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, όπως τροφή, νερό και υγειονομική περίθαλψη, θα γινόταν ακόμη πιο δύσκολη. Επιπλέον, οι συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν ήδη καταφύγει στον Λίβανο λόγω των συγκρούσεων στη Συρία, θα χειροτερέψουν δραματικά.

Οι ανθρωπιστικές συνέπειες θα είναι σοβαρές και για την Κύπρο. Η γειτνίαση των δύο χωρών σημαίνει ότι η Κύπρος θα είναι ένας από τους πρώτους προορισμούς για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να διαφύγουν από τις συγκρούσεις. Η αύξηση των προσφυγικών ροών, σε ένα ήδη βεβαρυμένο πριβάλλον λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος, θα δημιουργήσει αφόρητη πίεση στις κοινωνικές και οικονομικές υποδομές της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας.

Οι κοινωνικές εντάσεις μπορεί να αυξηθούν, καθώς η κυπριακή κοινωνία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παρουσίας των νέων προσφυγικών πληθυσμών. Επιπλέον, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι κυβερνητικοί φορείς θα χρειαστεί να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να παρέχουν στήριξη στους πρόσφυγες, κάτι που θα απαιτήσει επιπλέον οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.

>Περιφερειακές επιπτώσεις – Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στον Λίβανο θα έχει επίσης σοβαρές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι γειτονικές χώρες θα επηρεαστούν άμεσα από την αύξηση των εντάσεων και της βίας. Η αστάθεια στον Λίβανο μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, οδηγώντας σε αύξηση των συγκρούσεων και των εντάσεων σε ολόκληρη την περιοχή. Επιπλέον, η ανθρωπιστική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κύμα προσφύγων προς αυτές τις χώρες, δημιουργώντας επιπλέον πιέσεις στα ήδη περιορισμένα αποθέματα πόρων και υποδομών τους.

Η ενεργειακή ασφάλεια θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο, καθώς οι περιφερειακές συγκρούσεις μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή και τη μεταφορά ενέργειας. Οι δρόμοι μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου που διέρχονται από την Ανατολική Μεσόγειο θα είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις και σαμποτάζ, προκαλώντας διαταραχές στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Στρατηγικές και ασφάλεια

Η επέκταση της σύγκρουσης στον Λίβανο θα είχε σημαντικές συνέπειες για τις διεθνείς σχέσεις και την περιφερειακή ασφάλεια. Ο Λίβανος αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης για πολλές περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις, όπως το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία. Η ενίσχυση της σύγκρουσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεσες ή έμμεσες στρατιωτικές επεμβάσεις από αυτές τις δυνάμεις, προκαλώντας περαιτέρω περιπλοκές και αύξηση των εντάσεων στην περιοχή.

Η στρατηγική σημασία της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο καθιστά τη χώρα ευάλωτη σε οποιαδήποτε αλλαγή ισορροπίας στην περιοχή. Μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης στον Λίβανο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες στρατιωτικές δραστηριότητες και παρουσία στην περιοχή, τόσο από περιφερειακές όσο και από διεθνείς δυνάμεις. Η Κύπρος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να βρεθεί στη θέση να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης, συμμετέχοντας σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές ή παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια.

Η συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους της, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι κρίσιμη για την Κύπρο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ασφάλειας που θα προκύψουν από την κλιμάκωση της σύγκρουσης, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του ηγέτη της Χισπολάχ και άλλων. Επιπλέον, η Κύπρος θα πρέπει να ενισχύσει την εσωτερική της ασφάλεια, λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία των συνόρων της και την πρόληψη της εισόδου τρομοκρατικών στοιχείων.

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο για να αποτρέψει την επέκταση της σύγκρουσης στον Λίβανο και να διαχειριστεί τις συνέπειές της. Οι προσπάθειες για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και μεσολάβηση θα είναι κρίσιμες για την αποκατάσταση της σταθερότητας και την αποφυγή περαιτέρω αιματοχυσίας. Ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα μπορούσαν να προσφέρουν βοήθεια τόσο σε ανθρωπιστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Η οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη, η ανασυγκρότηση των υποδομών και η ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών στο Λίβανο θα είναι κρίσιμες για την αποκατάσταση της κανονικότητας και την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό.

Είναι, λοιπόν,  προφανές ότι ενδεχόμενη επέκταση της σύγκρουσης στον Λίβανο θα έχει εκτεταμένες και πολυδιάστατες συνέπειες τόσο για την Κύπρο, όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Από τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις μέχρι τις ανθρωπιστικές και στρατηγικές προκλήσεις, η κλιμάκωση της σύγκρουσης θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα που θα απαιτήσουν συντονισμένη διεθνή προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους.

Η Κύπρος, ως κεντρικός παίκτης στην περιοχή, θα πρέπει να προετοιμαστεί για να διαχειριστεί αυτές τις προκλήσεις, ενισχύοντας τις σχέσεις της με τους διεθνείς της εταίρους και λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για την προστασία της εσωτερικής της ασφάλειας και σταθερότητας. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει επίσης να αναλάβει ενεργό ρόλο για την αποτροπή της κλιμάκωσης και την παροχή ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

*Καθηγητής στο Philips University, πρώην Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου,  και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης (EURASHE). a.orphanides@philipsuni.ac.cy