Αλλαγή τακτικής υπήρξε σήμερα από πλευράς νομικών που εκπροσωπούν τον Γενικό Εισαγγελέα, στην αίτησή του για παύση του Γενικού Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά.
Ο δικηγόρος του Γιώργου Σαββίδη, Ντίνος Καλλής, άλλαξε ρότα, με τις ερωτήσεις του προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να είναι πιο επιθετικές. Η εξέταση της αίτησης πάντως, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, αφού αύριο ολοκληρώνεται η αντεξέταση και η υπόθεση πλέον από πλευράς μαρτυρίας θα κλείσει.
Απομένουν να κατατεθούν γραπτές τελικές αγορεύσεις και στις 19 Ιουλίου το Συμβούλιο (Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο) θα συνέλθει για ν’ ακούσει τις δύο πλευρές σε μια γενική τοποθέτησή τους και θα επιφυλάξει την απόφασή του.
Το στρατόπεδο του Γενικού Εισαγγελέα επιχείρησε να δημιουργήσει ρήγμα στην προχθεσινή δήλωση του Γενικού Ελεγκτή γύρω από όλα τα ζητήματα που έφεραν ρήξη μεταξύ των δύο θεσμών, αποδίδοντας στον κ. Μιχαηλίδη πως είπε ψέματα για την αμοιβή των δικηγόρων που προσέλαβε όταν καταχώρησαν εκ μέρους του δυο προσφυγές για το θέμα του τίτλου του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή και τις αρμοδιότητές του.
Επίσης, η σημερινή αντεξέταση, περιστράφηκε στα χρυσά διαβατήρια και κυρίως τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη τόσο για τις διπλές συντάξεις, όσο και για το θέμα με τους στρατιώτες που απασχολούσε ως καφετζήδες στο γραφείο του ως υπουργός Άμυνας.
Αρχικά ο κ. Καλλής έθεσε προς τον Γενικό Ελεγκτή σειρά ερωτημάτων που αφορούσαν στην αμοιβή των δικηγόρων που προσέλαβε (είναι οι ίδιοι που τον εκπροσωπούν και τώρα στο Συμβούλιο) για τις προσφυγές για το θέμα του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή.
Συγκεκριμένα, του υπέβαλε ότι ενώ αρχικά δήλωσε πως την αμοιβή τους θα πλήρωνε ο ίδιος από την τσέπη του, τελικά δεν δέχθηκαν να πληρωθούν.
«Για πέντε copy της Μαρίας Λοττίδου κάνατε ολόκληρο θέμα. Λέγατε πως από τον έλεγχο προέκυψε πως η ετήσια έκθεσή της δεν τυπώθηκε από Κυβερνητικό Τυπογραφείο, ούτε εντοπίστηκε απόδειξη για τα έξοδα εκτύπωσης. Εδώ δεχθήκατε δωρεά 18.000 ευρώ για την αμοιβή των δικηγόρων σας», του υπέβαλε ο δικηγόρος του Γ. Εισαγγελέα.
Ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε ότι «η έκθεση που διαβάσατε αφορά καταγγελίες που λάβαμε για την Επίτροπο ότι υπήρξε προνομιακή μεταχείριση από επιχειρήσεις του συζύγου της. Όσον αφορά την δαπάνη, όταν ζήτησα από τους δικηγόρους να με τιμολογήσουν, σε καμία περίπτωση δεν είναι το ποσό αυτό που αναφέρει ο Καλλής. Οι αναφορές που διαβάσατε αφορούν έλεγχο της Ελεγκτικής για διαπλοκή και σύγκρουση συμφέροντος για την Επίτροπο και καμία σχέση δεν έχει με την υπόθεση».
Όταν έγινε αναφορά στα δικαστικά έξοδα της παρούσας διαδικασίας, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε στον δικηγόρο του κ. Σαββίδη ότι «θα πληρωθείτε από τον φορολογούμενο πολίτη. Θα πληρωθούν όλοι αυτοί για την απομαγνητοφώνηση, για τις αναρτήσεις, για όλα. Όλα θα πληρωθούν από τον φορολογούμενο πολίτη». Τότε ο Καλλής απάντησε ότι «εσύ δηλαδή, ο άρχων της διαφάνειας που θα πλήρωνες από την τσέπη σου, τελικά δεν πλήρωσες τίποτα».
Στη συνέχεια, η αντεξέταση επικεντρώθηκε στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη, με τον κ. Καλλή να υποστηρίζει ότι ο Γενικός Ελεγκτής «τον κυνηγούσε». Ανέφερε ως προς τούτο, το θέμα των πολλαπλών συντάξεων, το θέμα των στρατιωτών που υπήρχαν στο γραφείο του όταν ήταν υπουργός Άμυνας και των καταγγελιών στην Αρχή κατά της Διαφθοράς.
Ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε σε όλα με αναφορές σε έρευνες που διενήργησε, πληροφόρηση που είχε και πως καθηκόντως έπρεπε να κάνει έρευνα.
Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε σε σχέση με το κατά πόσο οι κανονισμοί του Intosai είναι δεσμευτικοί, πως είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μέρος κοινοτικού κεκτημένου, ότι πρέπει οι Ελεγκτικές Υπηρεσίες να ενεργούν σύμφωνα με τα πρότυπα του Intosai και πως αυτός που θα έχει καθοριστική άποψη είναι η Κομισιόν. Γι’ αυτό και στις φετινές επαφές της Ελεγκτικής για το κράτος δικαίου, κλήθηκαν να τοποθετηθούν κατά πόσο θεωρούν το κεφάλαιο αυτό ως μέρος του κεκτημένου.