Οι εκλογές πέρασαν αλλά τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για την Πινδάρου και την ηγεσία της, η οποία καλείται πλέον να βαδίσει σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό και σε ένα περιβάλλον έντονης αμφισβήτησης ολόκληρου του κομματικού συστήματος.

Η Αννίτα Δημητρίου , χωρίς από εδώ και πέρα να έχει την πίστωση χρόνου που είχε από την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος μέχρι και πριν τις εκλογές, την πρόκληση και την ευθύνη, να χαράξει πορεία και να αποδείξει ότι έχει τις ηγετικές ικανότητες να γεμίσει την καρέκλα της ηγεσίας του κόμματος.

Πρώτον, δείχνοντας αποφασιστικότητα και πολιτική ωριμότητα στη διαχείριση των καυτών κεφαλαίων που έχει να διαχειριστεί εσωτερικά στο κόμμα και δεύτερο και για πολλούς ουσιαστικότερο, χαράζοντας πολιτική κατεύθυνση στο κόμμα της κυπριακής δεξιάς. Η απουσία ξεκάθαρου πολιτικού πλαισίου θέσεων και αρχών στον ΔΗΣΥ που να αποτελούν ουσιαστικά και την πυξίδα της πορείας του στο πολιτικό σκηνικό,  δημιουργεί και στο ίδιο το κόμμα μία δυσλειτουργικότητα.  Μέσα σε αυτό τα θολό τοπίο και στην έλλειψη συντονισμού, δίνεται το περιθώριο ο καθένας να λειτουργεί με προσωπικές ατζέντες.

Η αυριανή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος ανοίγει ουσιαστικά τη συζήτηση για το αποτέλεσμα της διπλής εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου και παράλληλα, θέτει επί τάπητος και τον προβληματισμό για την επόμενη μέρα στο κόμμα.

>> Το καταστατικό συνέδριο, τα μαγειρέματα και το όριο θητειών

Ένα από τα θέματα το οποίο αναμένεται να πέσει στο τραπέζι είναι η σύγκληση ενός νέου καταστατικού συνεδρίου για το κόμμα. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες μας, εσωκομματικά έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης για διορισμό επιτροπής καταστατικού, η οποία θα έχει ως αποστολή της, την καταγραφή εισηγήσεων ως αποτέλεσμα του διαλόγου που θα γίνει με τα μέλη του κόμματος, τις οποίες θα κωδικοποιήσει σε ένα έγγραφο το οποίο θα καταθέσει για έγκριση στο συνέδριο. Αυτό αναμένεται ότι θα γίνει τους επόμενους μήνες, καθώς χρειάζεται μια προεργασία στην βάση και των κομματικών διαδικασιών.

Πίσω, όμως, από την διενέργεια ενός καταστατικού συνεδρίου, βρίσκεται σε εξέλιξη και ένα έντονο παρασκήνιο για την κατάργηση της πρόνοιας που αφορά το όριο των θητειών. Το θέμα έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί εντάσεις και αντιπαραθέσεις στις συζητήσεις που γίνονται στους κομματικούς διαδρόμους και ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας υποβόσκει.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η αλλαγή της εν λόγω πρόνοιας τέθηκε βολιδοσκοπικά ως πρόθεση εσωκομματικά σε επίπεδο ηγεσίας και εκτελεστικού γραφείου και εκπορεύεται, κυρίως, όπως λένε οι πληροφορίες, από τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος Ευθύμιο Δίπλαρο, ο οποίος αν ισχύσει η συγκεκριμένη πρόνοια δεν δικαιούται να είναι το 2026 υποψήφιος βουλευτής. Ερωτηματικό παραμένει η θέση που θα τηρήσει η πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου, όταν τεθεί επίσημα το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην όλη συζήτηση του παρασκηνίου, το θέμα ανάγεται από κάποιους και σε μια μάχη ισχύος μεταξύ Αννίτας- Δίπλαρου εντός του κόμματος. Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μετωπική σύγκρουση των δύο και ότι ενδεχομένως μακροπρόθεσμα η κατάργηση της πρόνοιας των θητειών να ευνοεί και τους δύο.

Η πρόνοια για περιορισμό των θητειών σε πολιτειακά και κομματικά αξιώματα σε τρείς συνεχόμενες εγκρίθηκε στο καταστατικό συνέδριο του 2018 με ορίζοντα εφαρμογή της το 2026.  Ουσιαστικά δηλαδή, η πρόνοια αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το κύριο ερώτημα που εγείρεται από διάφορους εντός του κόμματος είναι το πώς θα εξυπηρετήσει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κόμματος και την πορεία προς την επόμενη μέρα η κατάργηση μιας πρόνοιας η οποία ούτως ή άλλως δεν εφαρμόστηκε και δεν δοκιμάστηκε ως μέτρο.

Η πρόνοια είχε έρθει ως πρόταση τότε, με το σκεπτικό της εναλλαξιμότητας και ανανέωσης προσώπων και εντός του κόμματος και ευρύτερα στην πολιτική. Ο περιορισμός των θητειών σε τρείς, είναι κάτι που ισχύει και στο ΑΚΕΛ και στην ΕΔΕΚ και στους Οικολόγους, ενώ κατατέθηκε ως εισήγηση στην συζήτηση για υιοθέτηση και από το ΔΗΚΟ.

Από την νυν κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, από τη συγκεκριμένη πρόνοια επηρεάζονται, εκτός από τον Ευθύμιο Δίπλαρο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τορναρίτης, ο τέως πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο βουλευτής Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης και ο βουλευτής Κερύνειας Μάριος Μαυρίδης.

>> Η Σχολή Πολιτικής Επιμόρφωσης

Όπως πληροφορούμαστε, μία από τις προτεραιότητες της ηγεσίας του κόμματος στο πλαίσιο των αλλαγών που θέλει να κάνει, είναι η επαναλειτουργία της σχολής πολιτικής επιμόρφωσης για ανάδειξη νέων στελεχών, η οποία υπενθυμίζεται, είχε δοκιμαστεί και στο πρόσφατο παρελθόν.

Στις προθέσεις είναι η ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας της ηγεσίας με τη βάση του κόμματος με ανάθεση ευθυνών στα μέλη του Πολιτικού Γραφείου για συντονισμό τοπικών και επαρχιακών επιτροπών, η επιλογή υποψηφίων του κόμματος για τα πολιτειακά αξιώματα αρκετά νωρίς για να έχουν το χρονικό περιθώριο μακράς εκλογικής περιόδου για να ζυμωθούν με τον κόσμο και να αποφεύγονται από πλευράς ηγεσίας, κινήσεις υπό την πίεση του χρόνου.

>> Οι βουλευτικές, η Άννα Προκοπίου και οι υπουργοί

Στις προθέσεις της ηγεσίας του κόμματος, όπως λέγεται, είναι η έναρξη νωρίς των διεργασιών για τις βουλευτικές εκλογές και την εξεύρεση υποψηφίων βουλευτών. Στους διαδρόμους της Πινδάρου κυκλοφορεί ως πληροφορία πώς έγινε μάλιστα ήδη προσέγγιση της τέως Υπουργού Δικαιοσύνης Άννας Κουκκίδου Προκοπίου για να είναι υποψήφια. Μια πληροφορία, η οποία δεν επιβεβαιώνεται, ήταν όμως ικανή να αναμοχλεύσει διάφορες συζητήσεις και σχόλια. Κάποιοι μάλιστα έσπευσαν να βάλουν στην εξίσωση ο αν πρέπει να ανοίξει ξανά θέμα για το τι θα κάνει το ο ΔΗΣΥ με τους νυν Υπουργούς της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι μέλη του κόμματος και να έχουν δικαίωμα ψήφου στις εσωκομματικές εκλογές.

Η μουρμούρα των βουλευτών και η έλλειψη συντονισμού- Σχέσεις Αννίτας- Δίπλαρου

Στην Πινδάρου πάντως φαίνεται συνεχίζει να επικρατεί μια υποβόσκουσα ένταση και να κυριαρχεί μια διάθεση κριτικής ως προς τις κινήσεις που δείχνει ότι προτίθεται να κάνει η ηγεσία του κόμματος. Μεταξύ της κοινοβουλευτικής ομάδας διαπιστώνεται μια μουρμούρα για έλλειψη συντονισμού ως προς το κοινοβουλευτικό έργο του κόμματος, τον καθορισμό προτεραιοτήτων και την κατάθεση προτάσεων νόμου από μέρους των βουλευτών.

Αυτό το οποίο συζητείται είναι ότι από την μια κυριαρχούν προσωπικές ατζέντες με τον κάθε βουλευτή, ο οποίος μπορεί να είναι και πρόεδρος κοινοβουλευτικής επιτροπής, να λειτουργεί στην βάση του πώς ο ίδιος εξυπηρετείται. Κάποιοι ήδη μιλούν για μια πρόωρη προεκλογική ενόψει βουλευτικών εκλογών, διαβλέποντας τον έντονο ανταγωνισμό που θα υπάρχει για μια θέση στο κοινοβούλιο, λόγω της πίεσης των ποσοστών του κόμματος και του ενδεχομένου απώλειας εδρών. Ταυτόχρονα όμως ασκείται και μία κριτική προς την ηγεσία του κόμματος για αδυναμία συντονισμού και καθοδήγησης των βουλευτών στην ετοιμασία και κατάθεση προτάσεων νόμου στη βάση των πολιτικών θέσεων και αρχών του κόμματος. Αυτό είναι συνέπεια είτε της αδυναμίας την ηγεσίας του κόμματος στην πολιτική αντίληψη των θεμάτων, είτε ακόμα διότι η παραγωγή πολιτικής δεν είναι στις προτεραιότητες της.

Είναι εξάλλου κοινό μυστικό στην Πινδάρου ότι οι σχέσεις Αννίτας Δημητρίου και Ευθύμιου Δίπλαρου, ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί. Μεταξύ τους μπορεί να επικρατεί μία ισορροπία τρόμου και να αποφεύγουν την κατά μέτωπο σύγκρουση προσπαθώντας να βγάλουν προς τα έξω μια εικόνα αγαστής συνεργασίας, αλλά την ίδια ώρα είναι γνωστό ότι λειτουργούν ο καθένας τους ξεχωριστά.

Όπως επίσης συζητείται το πώς συμπεριφέρονται και τι συζητούν ο καθένας τους με βουλευτές και στελέχη, εν τη απουσία του άλλου και πώς αυτή η στάση αλλάζει όταν είναι και οι δύο μαζί ή ακόμα και όταν συζητούν μεταξύ τους.

Όλα αυτά τα ζητήματα μικροπολιτικής, κατά πολλούς κυριαρχούν λόγω και της έλλειψης σαφούς πολιτικού πλαισίου θέσεων.

Αυτό το οποίο συζητείται εντός και εκτός της Πινδάρου, είναι ότι η άσκηση πολιτικής του κόμματος εξαντλείται σε ανακοινώσεις επί θεμάτων της επικαιρότητας και μάλιστα δευτερευόντων. Αντίθετα, διαπιστώνεται μία αδυναμία διαχείρισης μεγάλων ζητημάτων που προκύπτουν, ιδιαίτερα όταν αυτά έχουν να κάνουν και με θέματα πολιτικής της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, έναντι της οποίας η Πινδάρου ακόμα δεν έχει καταφέρει να έχει μια σταθερή και ξεκάθαρη στάση.

Την προηγούμενη βδομάδα, ο ΔΗΣΥ και η πρόεδρος του αναλώθηκαν σε ανακοινώσεις για το θέμα των κλιματιστικών στα σχολεία και των συμβούλων, ενώ στο ζήτημα της έναρξης στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ, δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση. Όπως επίσης και στις κατά καιρούς αναβαθμίσεις της Οικονομίας,.

Θέματα τα οποία μπορεί να προβάλει η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, όμως αποτελούσαν διαχρονικές θέσεις αρχών για τον Δημοκρατικό Συναγερμό τόσο ο δυτικός προσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής όσο και η σταθερή οικονομία με πλεονασματικό προϋπολογισμό. Αυτό, όπως σημειώνουν πολιτικοί κύκλοι, είναι συνέπεια της αδυναμίας της ηγεσίας του κόμματος να χαράζει η ίδια πορεία και να καθορίζει το πεδίο στη βάση των δικών της πολιτικών θέσεων με τρόπο που να έβγαινε προς τα έξω η εικόνα ότι η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ακολουθεί τις πολιτικές του ΔΗΣΥ και όχι ότι ο ΔΗΣΥ θα έπρεπε να τοποθετηθεί και να σχολιάζει τις θέσεις της Κυβέρνησης.

Δυσφορία για  τα podcasts Aβέρωφ και η πρόκληση που έμεινε αναπάντητη

Ο βουλευτής του Συναγερμού και ανθυποψήφιος της Αννίτας Δημητρίου στην προεδρική κούρσα, Δημήτρης Δημητρίου επανήλθε πριν λίγες μέρες με νέο άρθρο μετά τις εκλογές με το οποίο ουσιαστικά επικρίνει την αντίδραση της ηγεσίας του κόμματος τη νύκτα των εκλογών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά το εξής:

«Aνακουφιστήκαμε, δεν νικήσαμε» και σημειώνει ότι στο κόμμα θα πρέπει να γίνουν αλλαγές. Τη θέση αυτή αναμένεται να καταθέσει και ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου αύριο, υποδεικνύοντας πώς αν δεν γίνουν ουσιαστικές αλλαγές που να μπορεί να αντιληφθεί ο κόσμος, δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Η παρέμβαση Δημήτρη Δημητρίου μέσω αρθρογραφίας, η οποία ειρήρθω εν παρόδω δεν ήταν η μόνη καθώς είχε προηγηθεί και προεκλογικά άρθρο με το οποίο ασκούσε κριτική στον ΔΗΣΥ για την στάση του έναντι του ΕΛΑΜ με αναφορά στην εκλογή Προέδρου της Βουλής, ενόχλησε την πρόεδρο του κόμματος,. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώπιον στελεχών του κόμματος η Αννίτα Δημητρίου είχε εκφράσει πρόθεση να στείλει επιστολή στον βουλευτή της, ωστόσο τελικά επικράτησαν δεύτερες σκέψεις. Μεταξύ των δύο υπάρχει μία κόντρα η οποία συζητείται εντός της Πινδάρου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικές και οι τοποθετήσεις και δηλώσεις που έγιναν για το θέμα του Πόθεν Έσχες από τον Δημήτρη Δημητρίου ως προέδρου της Επιτροπής Θεσμών με σαφείς αιχμές για τον χειρισμό του θέματος από την ίδια ως Πρόεδρο της Βουλής.

Το δεύτερο θέμα συζήτησης αφορά τον τέως πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου. Η ηγεσία του κόμματος βγάζει προς τα έξω μια δυσαρέσκεια για τα όσα δηλώνει στα διάφορα podcasts που πάει. Ωστόσο δεν έχει γίνει καμία τοποθέτηση, είτε δημόσια είτε σε προσωπικό επίπεδο προς τον ίδιο, από μέρους της  επί του θέματος. Ο ίδιος προκάλεσε στο podcast Pints of Politics  που πήγε πρόσφατα  δημόσια την Αννίτα Δημητρίου να ξεκαθαρίσει εάν εννοεί τον ίδιο όταν αναφέρεται σε υπόσκαψη της,. Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Αννίτα Δημητρίου και Αβέρωφ Νεοφύτου είχαν συνάντηση μεταξύ τους πριν από τις εκλογές. Κάτι το οποίο επίσης σχολιάζεται.