Οδικό χάρτη εξόδου από το αδιέξοδο και καθορισμό πορείας προς την επόμενη μέρα θα αναζητήσει η Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, στην πρώτη συνεδρία της μετά την διπλή εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Ιουνίου. Δύο είναι τα καυτά ζητήματα που αναμένεται να τεθούν κατά τη διάρκεια της μεθαυριανής συνεδρίας. Το πρώτο αφορά το αίτημα ανάληψης ευθύνης από μέρους της ηγεσίας και το δεύτερο την ανάγκη για πολιτικό και επικοινωνιακό εκσυγχρονισμό του κόμματος.
Το πρώτο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας θα τεθεί με πρωτοβουλία του βουλευτή του κόμματος Χρίστου Ορφανίδη, ο οποίος αναμένεται στην ομιλία του ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, να ζητήσει την ανάληψη ευθύνης από όλους για το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης, τονίζοντας πώς το κόμμα έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο και δεν έχει πλέον το περιθώριο για νέα εκλογική αποτυχία.
Ο βουλευτής είναι γνωστό ότι είναι εκφραστής της πιο σκληρής γραμμής του κόμματος στο Κυπριακό και όπως λένε οι πληροφορίες θα ασκηθεί εκ μέρους του κατά την διάρκεια της ομιλίας του και κριτική προς τον πρόεδρο του κόμματος για την γραμμή στο Κυπριακό θίγοντας ακόμα και το θέμα της στήριξης στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.
Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής είχε ασκήσει κριτική και ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου για την επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος στο τελευταίο στάδιο της προεκλογικής και την επίκληση στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, υποδεικνύοντας μάλιστα ότι όταν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποφάσιζε να μετακινήσει την φωτογραφία του Μακαρίου στο Προεδρικό, δεν υπήρξε καμία αντίδραση, αλλά τον θυμήθηκαν για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας.
Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο της παραίτησης της ηγεσίας και η προκήρυξη εκλογών παραμένει πολύ απομακρυσμένο καθώς από την πλειοψηφία η συγκεκριμένη επιλογή, ακόμα και ως σκέψη, απορρίπτεται διότι κρίνεται ότι θα ήταν καταστροφική τη δεδομένη χρονική στιγμή βυθίζοντας το κόμμα σε περαιτέρω εσωστρέφεια.
Το δεύτερο ζήτημα, τέθηκε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Νεόφυτο Χαραλαμπίδης και συμφώνησαν αρκετοί κατά την διάρκεια της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου. Αυτό οποίο αναφέρθηκε είναι ότι το ΔΗΚΟ χρειάζεται ένα rebranding. Μια ουσιαστική δηλαδή αλλαγή τόσο στην εικόνα όσο και στο περιεχόμενο του κόμματος, μη αποκλείοντας ακόμα και αλλαγή ονόματος ή εμβλήματος. Όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα γίνουν εκείνες οι αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου το κόμμα να γίνει ξανά ελκυστικό και η ενασχόληση με την πολιτική να αποτελεί κίνητρο για τους νέους. Επί του συγκεκριμένου αναμένεται ότι θα γίνει αρκετή συζήτηση και το πιθανότερο είναι ο ορισμός ενός πολιτικού και καταστατικού συνεδρίου για το κόμμα τους επόμενους μήνες. Στο τραπέζι έχουν ήδη πέσει κάποιες απόψεις, όπως είναι ο καθορισμός θητειών για πολιτειακά και κομματικά αξιώματα.
Η συζήτηση αναμένεται να αναλωθεί σε ένα μεγάλο μέρος της και στις σχέσεις του κόμματος με το Προεδρικό. Κυριαρχεί η άποψη ότι πρέπει να υπάρξει επανακαθορισμός του ρόλου του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη τόσο σε παρουσία όσο και στη διαμόρφωση πολιτικής. Ένα από τα σημεία που συζητείται είναι ότι ουσιαστικά το ΔΗΚΟ, δεν έχει παρουσία στην Κυβέρνηση. Ο μόνος Υπουργός της Κυβέρνησης που θεωρείται κομματικός και συμμετέχει στις κομματικές διεργασίες είναι ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός.
Άλλοι Υπουργοί, οι οποίοι χρεώνονται στο ΔΗΚΟ, όπως ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου και ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου δεν παρίστανται σε κομματικές συνεδρίες, ενώ εκφράζεται από πολλούς η θέση πώς αν το ΔΗΚΟ αποχωρήσει από την Κυβέρνηση, δεν θα το ακολουθήσουν.
Επικρατεί επίσης έντονη άποψη ότι απαιτείται καλύτερος συντονισμός σε θέματα πολιτικής για συνδιαμόρφωση των κυβερνητικών νομοσχεδίων. Όλα αυτά βέβαια τίθενται ως αιτήματα προς συζήτηση, αλλά την ίδια ώρα υπάρχει ένας προβληματισμός ως προς το κατά από πλευράς Προεδρικού υπάρχει η ανάλογη καλή θέληση για ενδυνάμωση της συνεργασίας τους και ποια θα είναι ανάλογα και η δική τους αντίδραση. Συζητείται πάντως η άποψη ότι το ΔΗΚΟ υπόκειται το μεγαλύτερο κόστος από τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης από τις πολιτικές της Κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένας γενικός και έντονος προβληματισμός στα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος για την επόμενη μέρα. Το αποτέλεσμα τω ευρωεκλογών ήταν κακό και το κόμμα πλέον, όπως υποδεικνύουν πολλοί βρίσκεται σε οριακό σημείο. Οι βουλευτικές εκλογές είναι κομβικής σημασίας και επιβάλλεται το κόμμα να επιδείξει σημάδια ανάκαμψης.