Στις Βρυξέλλες έσπασε τελικά ο πάγος. Μπροστά στο ενδεχόμενο το κοινό έγγραφο θέσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τις βασικές προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία να μην περιελάβανε οποιαδήποτε αναφορά στο Κυπριακό, έβαλε πίεση εις διπλούν σε Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και Αννίτα Δημητρίου. Η πίεση οδήγησε στην ανάγκη συντονισμού και ο συντονισμός έφερε αποτέλεσμα.
Το βάρος της πολιτικής ευθύνης και για τους δύο στην περίπτωση που το Κυπριακό δεν περιλαμβανόταν έστω και τυπικά στις βασικές προτεραιότητες του ΕΛΚ θα ήταν τεράστιο καθώς θα χρεώνονταν από κοινού μια πολιτική αποτυχία. Η οποία θα ήταν ασφαλώς και συνέπεια της έλλειψης συντονισμού και της εκατέρωθεν καχυποψίας που τους διακατέχει. Η πίεση των εξελίξεων οδήγησε τελικά τις δύο πλευρές σε συνεργασία, επιτυγχάνοντας το Κυπριακό να περιληφθεί στο κοινό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου. Εξέλιξη ασφαλώς ιδιαίτερα θετική για την Κύπρο.
Ο συντονισμός των δύο πλευρών έγινε ουσιαστικά για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κοινής συνύπαρξης τους στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο, ο μεν Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συμμετέχει ως αρχηγός κράτους μέλους και ο ΔΗΣΥ ως η πολιτική δύναμη που εκπροσωπεί στην Κύπρο. Η σχέση των δύο πλευρών και η συνύπαρξη τους στο ΕΛΚ υπό την παράδοξη φόρμουλα της κυπριακής πολιτικής πραγματικότητας κατά την οποία το κόμμα να είναι αντιπολίτευση του αρχηγού κράτους μέλους που μετέχει σε αυτό, είναι κάτι που απασχόλησε και απασχολεί την πολιτική συζήτηση. Ουσιαστικά δηλαδή, ο Πρόεδρος συμμετέχει σε μία πολιτική ομάδα στην οποία ανήκει ο ΔΗΣΥ, αλλά την ίδια ώρα ο ΔΗΣΥ είναι αντιπολίτευση της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη.
Αυτή η πολιτική παραδοξότητα έγινε και γίνεται πολλές φορές αντικείμενο σχολιασμού και στα ενδότερα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Δεν περνούσε επίσης απαρατήρητη η σχέση του Νίκου Χριστοδουλίδη και της Αννίτας Δημητρίου η οποία περιοριζόταν στα τυπικά και χωρίς οποιαδήποτε πολιτικό συντονισμό στο πλαίσιο των εργασιών του ΕΛΚ.
>> Έσπευσε να καθορίσει το τοπίο το Προεδρικό
«Συνεχίζουμε την ισχυρή υποστήριξή μας στις προσπάθειες του ΟΗΕ για επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, το Δίκαιο της ΕΕ, τις αξίες και τις αρχές της Ένωσης. Είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε και να αναβαθμίσουμε με απτό τρόπο τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ», είναι η χαρακτηριστική αναφορά στο προσχέδιο του κοινού εγγράφου του ΕΛΚ.
Το προεδρικό περιβάλλον έσπευσε να καθορίσει το τοπίο από νωρίς και να προλάβει την Πινδάρου διαρρέοντας πρώτο το θέμα και παρουσιάζοντας το ως σημαντική διπλωματική επιτυχία από πλευράς Λευκωσίας που «αποτελεί ένδειξη των μηνυμάτων που στέλνει στη διεθνή κοινότητα και ως προς τον ρόλο της ΕΕ για επίλυση του Κυπριακού», σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι.
Αυτό το οποίο έβγαινε προς τα έξω ήταν η επιτυχία να συμπεριληφθεί η αναφορά για την Κύπρο μετά από παρέμβαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη σε συντονισμό με την πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου. ‘
Η ανακοίνωση της Πινδάρου με τη δήλωση της Αννίτας Δημητρίου για το θέμα ήρθε αργότερα με αναφορά σε συντονισμένες προσπάθειες του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για συμπερίληψη αναφοράς στο Κυπριακό. Η διαφορετική διατύπωση των δύο πλευρών δεν μπορεί ασφαλώς να περάσει απαρατήρητη.
«Σε Δέκα Σημεία Στρατηγικής για μια Δυνατή Ευρώπη, η οποία να προστατεύει και να διαμορφώνει το μέλλον, συμφωνήσαμε στη Σύνοδο Αρχηγών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη βάση κοινού εγγράφου, για τη επόμενη θητεία του Ευρωκοινοβουλίου», αναφέρεται στην δήλωση τη προέδρου του ΔΗΣΥ.
«Μάλιστα», προστίθεται, «μετά από συντονισμένες προσπάθειες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καταφέραμε να εντάξουμε σε αυτό και το Κυπριακό. Με σαφή αναφορά για ισχυρή στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες του ΟΗΕ για επανένωση της πατρίδας μας, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των ΗΕ καθώς και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών».
Στην ανακοίνωση της η Πινδάρου σημειώνει ακόμα ότι, «παράλληλα επενδύουμε στην αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης μέσω και της PESCO και κυρίως αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά και ολιστικά την παράνομη μετανάστευση, προστατεύοντας τα εξωτερικά μας σύνορα και ενισχύοντας τη Frontex.
Ενισχύουμε παράλληλα την ανταγωνιστικότητα προωθώντας την πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη, την οικονομική και κοινωνική πολιτική, στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, κάνουμε τους πολίτες μας να νιώθουν ασφαλείς απέναντι στην τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα με ενδυνάμωση της Europol. Κτίζουμε μια πραγματική Ενεργειακή Ένωση και μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας».
Καταλήγοντας η πρόεδρος του ΔΗΣΥ επισημαίνει πώς ,έσω του ΕΛΚ, «της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής δύναμης, ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει λόγο, ρόλο και υπερασπίζεται το ευρωπαϊκό και εθνικό συμφέρον στα μείζονα ζητήματα που μας απασχολούν. Συμβάλλουμε στο κοινό όραμα για μια Κύπρο ασφαλή, με κοινωνική αλληλεγγύη και ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική. Προχωράμε μόνο μπροστά για την Ευρώπη που θέλουμε, για την Ευρώπη που θέλουμε να προστατεύσουμε».