Ο Μαρίνος Σιζόπουλος κλείνει τον κύκλο του και αποχωρεί από τα βουλευτικά έδρανα και από την προεδρία του κόμματος το 2026, αφού πρώτα οδηγήσει το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2026 και προετοιμάσει το έδαφος για να παραδώσει τα κλειδιά στην επόμενη ηγεσία.
Αυτό είναι το βασικό πλάνο, όπως προκύπτει μέσα από την αποτίμηση της προηγούμενης συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος την περασμένη εβδομάδα και το οποίο ουσιαστικά αναμένεται να ξεκαθαρίσει και να οριστικοποιηθεί στην αποψινή συνεδρία του συλλογικού οργάνου του κόμματος.
Απόψε το βράδυ αναμένεται και η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου μέσα από την οποία αναμένεται να διαφανεί το πλάνο του και οι προθέσεις του για τη συνέχεια μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης της 9ης Ιουνίου. Ασφαλώς κριτικές φωνές υπάρχουν στην ΕΔΕΚ και το θέμα πρόωρων και σύντομων εκλογών τέθηκε από ορισμένους κατά την προηγούμενη εβδομάδα, όμως εκ των πραγμάτων δεν αναμένεται ότι θα περάσει μια τέτοια πρόταση στην παρούσα χρονική συγκυρία.
Εξάλλου, ισχυρές αντιπολιτευτικές φωνές εντός του κόμματος πλέον δεν υπάρχουν. Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής η οποία θα συνέλθει εντός Ιουλίου και ακολούθως θα πραγματοποιηθούν επαρχιακές συνδιασκέψεις.
Η επικρατούσα άποψη, όπως διαφάνηκε στην πρόσφατη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου είναι ότι τυχόν παραίτηση της ηγεσίας και προκήρυξη εκλογών μετά από μια εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία η ΕΔΕΚ δεν πέτυχε κανένα από τους στόχους της, θα οδηγήσει το κόμμα σε περαιτέρω εσωστρέφεια και προβλήματα και θα αναζωπυρώσει τις αντιπαραθέσεις.
Αντίθετα, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι θα πρέπει αφού γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, καταγραφούν λάθη και παραλείψεις που έγιναν, να γίνει μία προσπάθεια ανασύνταξης σε ένα κλίμα εσωκομματικής σταθερότητας, προκειμένου το κόμμα να καταφέρει να ανακάμψει και να καταγράψει ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές, πού είναι και το μεγάλο στοίχημα για την ΕΔΕΚ.
Ουσιαστικά δηλαδή, ο Μαρίνος Σιζόπουλος θα κλείσει τον κύκλο του με την ολοκλήρωση της θητείας του. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, υπάρχει όριο θητειών δύο και ήδη ο πρόεδρος του κόμματος διανύει τη δεύτερη του θητεία. Άρα, εάν δεν προκύψει οποιαδήποτε καταστατική αλλαγή μέσω ενός καταστατικού συνεδρίου- πού δεν προβλέπεται- τότε ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν δικαιούται να επαναδιεκδικήσει. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση της βουλευτικής θητείας αφού ο Μαρίνος Σιζόπουλος ολοκληρώνει το όριο των συνεχόμενων θητειών στα βουλευτικά έδρανα.
Επειδή ωστόσο, με αυτό το πλάνο πορείας, οι βουλευτικές εκλογές προηγούνται των εσωκομματικών, μπορεί να επικαλεστεί το επιχείρημα ότι ως επικεφαλής του κόμματος πρέπει να είναι υποψήφιος. Για κάποιους για παράδειγμα δεν θα ήταν σωστό, ο πρόεδρος ενός κόμματος να μην ήταν μέρος του ψηφοδελτίου για τις βουλευτικές εκλογές. Όπως πληροφορούμαστε όμως, η πρόθεση του προέδρου της ΕΔΕΚ είναι να μην διεκδικήσει κοινοβουλευτική έδρα το 2026.
Αυτό το οποίο διαφαίνεται ως πρόθεση από πλευράς του προέδρου της ΕΔΕΚ είναι να μην αποχωρήσει υπό την πίεση και το βάρος ενός εκλογικού αποτελέσματος, αλλά να ηγηθεί της προσπάθειας για τις βουλευτικές εκλογές με στόχο να παραδώσει στη νέα ηγεσία έχοντας να προβάλει ως αποτίμηση της δικής του προεδρίας ότι παραδίδει το κόμμα με ένα ποσοστό αξιοπρεπές και χωρίς οικονομικές εκκρεμότητες.
Κύκλοι της ΕΔΕΚ σημειώνουν πώς το κόμμα δεν κατάφερε να επιτύχει τους εκλογικούς του στόχους στις ευρωεκλογές, το ποσοστό όμως που πήρε, υπό τις περιστάσεις δεν μπορεί να θεωρείται κακό, συγκρινόμενο πάντα και με τη δύναμη των κομμάτων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΔΕΚ είχε λάβει ποσοστό 5,1% στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.