Αποκαλύπτει πως δεχόταν απειλές κατά της ζωής του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο τέως υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του ως πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Αμμοχώστου μιλά στον «Φ» για την πίεση που άσκησαν στην οικογένειά του οι απειλές, για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες στην Αστυνομία, καθώς και για την απόφασή του να μην πει τίποτα δημοσίως στην προεκλογική. Ο κ. Καρούσος δηλώνει έτοιμος να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα στην ελεύθερη Αμμόχωστο και να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να ενώσει την περιοχή που ταλανίζεται από πολλές κόντρες.

Σ’ ό,τι αφορά στα του ΔΗΣΥ εκφράζει στήριξη προς την Αννίτα Δημητρίου, υποδεικνύοντας πως όλα τα κόμματα πρέπει να λάβουν μηνύματα και πως έφτασε η ώρα της οριζόντιας ψηφοφορίας. Υπεραμύνεται ακόμη των χειρισμών της προηγούμενης Κυβέρνησης αναφορικά με τη σύμβαση σε λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας, εκφράζοντας την άποψη πως έπρεπε να δοθεί ακόμη μια ευκαιρία στο μεγάλο έργο.

Πώς θα ξεκινήσει ο ΕΟΑ Αμμοχώστου; Υπάρχει η αίσθηση πως δεν έγινε σωστή προετοιμασία, λόγω των γνωστών έριδων που υπήρχαν.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, γι’ αυτό έχω ξεκινήσει συναντήσεις με το προσωπικό και τους διευθυντές. Ζήτησα στοιχεία για να δούμε τι ακριβώς παραλαμβάνουμε και ποια προβλήματα πρέπει να λυθούν. Σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα. Για παράδειγμα δεν έχει μεταφερθεί στον τομέα των αδειοδοτήσεων ο αριθμός του προσωπικού που θα έπρεπε. Εμείς θέλαμε 45 άτομα και θα έρθουν 28, εκ των οποίων οι μισοί είναι γραμματειακοί λειτουργοί. Συζητήσαμε το θέμα με τον υπουργό Εσωτερικών και θα εκδοθεί διάταγμα, όπως μας ανέφερε, για να έρθει το απαραίτητο προσωπικό. Αντιλαμβάνομαι πως κάποιοι δεν θέλουν ν’ αφήσουν την επαρχία τους, αλλά εμείς θα εφαρμόσουμε και τηλεργασία για να διευκολυνθεί ο κόσμος.

Άλλα προβλήματα εντοπίσατε;

Έχουμε 9 Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και σίγουρα αυτό δημιουργεί κάποια προβλήματα. Προχωρεί όμως η διαδικασία και με διαβεβαίωσαν πως θα ενοποιηθούν όλα τα συστήματα μέχρι την πρώτη μέρα λειτουργίας. Επίσης, έχω δώσει οδηγίες και από την 1η Ιουλίου όλες οι αιτήσεις για άδειες να είναι σε ψηφιακή μορφή, μέσω του συστήματος Ιππόδαμος. Η πρόθεσή μου είναι να δημοσιεύονται στατιστικά για τους χρόνους έκδοσης αδειών, αλλά και για τα χρέη. Ο κόσμος θα γνωρίζει και τις οφειλές και δεν πρέπει ν’ αφεθεί κανένας να νομίζει πως ο ΕΟΑ είναι ο τραπεζίτης του. Στόχος είναι να στήσουμε ένα οργανισμό, ο οποίος θα εξυπηρετεί τους πολίτες και όχι το αντίθετο.

Είναι γνωστό πως στην περιοχή σας υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα. Είστε έτοιμος να συγκρουστείτε μ’ αυτά;

Τόσο ως δήμαρχος Αγίας Νάπας, όσο και ως υπουργός συγκρούστηκα με πολλά συμφέροντα, αυτά τα γνωρίζετε. Αυτό που δεν γνωρίζετε και τώρα μπορώ να το πω είναι πως δεν είναι τυχαίο πως δεχόμουν απειλές εναντίον της ζωής μου κατά την προεκλογική. Επίσης, δεχόταν απειλές και η σύζυγός μου και ταλαιπωρήθηκε πολύ η οικογένειά μου. Έκανα καταγγελίες στην Αστυνομία και ελπίζω να βρουν ποιοι είναι πίσω. Είμαι έτοιμος να συγκρουστώ με τον οποιοδήποτε για το καλό της επαρχίας όπως έπραξα και στο παρελθόν για θέματα ηχορύπανσης, ΧΥΤΥ και τη λήψη δυναμικών μέτρων, που είχαν ως αποτέλεσμα να εισπράξουμε από αυτούς που χρωστούσαν μεγάλα ποσά. Ο μεγαλύτερος καυγάς, όμως, έγινε για τα κρεβατάκια όταν μεταφέραμε στον Δήμο τη διαχείριση από τους ιδιώτες, με έσοδα περίπου €4 εκατ. ετησίως

Τι μορφή είχαν οι απειλές;

Από τον Φεβρουάριο έστελναν μηνύματα στο κινητό, μέσω email, ακόμη και με ταχυδρομείο. Όποτε δεχόμασταν απειλές έκανα καταγγελία στην Αστυνομία. Δεν το είπα δημόσια επειδή δεν ήθελα να πει κάποιος πως το χρησιμοποιώ για την προεκλογική εκστρατεία. Δυστυχώς, ήταν κάτι που έβαλε μεγάλη πίεση στην οικογένειά μου. Εγώ έχω συνηθίσει από τον καιρό που ήμουν δήμαρχος, έτυχε φορά που η Αστυνομία είχε πληροφορίες πως θα γίνει απόπειρα δολοφονίας εναντίον μου.

Η προεκλογική έγινε σε τοξικό κλίμα και αναδείχθηκε η βεντέτα μεταξύ Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας. Μπορείτε εσείς ν’ αποτελέσετε τη φωνή που θα ενώσει την επαρχία;  

Έκανα μια προεκλογική προσαρμοσμένη στη δεκαετία που ζούμε και όχι στη δεκαετία του 1980. Δεν χρησιμοποίησα καθόλου εξωτερική διαφήμιση, αλλά κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, προσπάθησα να κρατήσω χαμηλούς τόνους και να μην έρθω σε αντιπαράθεση με κανένα. Εγώ δεν ακολούθησα αυτή τη στρατηγική, επειδή θεωρούσα πως θα έκανα ζημιά στην επαρχία μου. Κάποιος που θέλει να ενώσει και θέλει να έχει αποτέλεσμα εάν εκλεγεί δεν πρέπει ν’ αφήσει συντρίμμια μετά από μια προεκλογική.

Δεν υπάρχει βεντέτα και το απέδειξε και ο κόσμος του Παραλιμνίου, που μου έδωσε ένα ποσοστό περίπου 40% στην πόλη του, το οποίο με τιμά ιδιαίτερα. Το γεγονός πως δύο δημαρχεία έχουν κάποιες διαφορές είναι λογικό.

Για ένα να είστε σίγουροιο Γιάννης Καρούσος θα ενώσει και θα το καταλάβουν από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του ΕΟΑ. Προεκλογικά είχα καταθέσει πρόταση πως σε δύο χρόνια θα γίνει αξιολόγηση από εταιρεία που κάνει μετρήσεις και εάν οποιοδήποτε από τα 9 δημοτικά διαμερίσματα με βαθμολογήσει κάτω από τη βάση θα παραιτηθώ. Οφείλω να δουλέψω για όλους. Θα βγούμε μπροστά για να διεκδικήσουμε έργα για την επαρχία. Η πρώτη πολιτική πρωτοβουλία που θ’ αναλάβω θα είναι η δημιουργία κρατικού πανεπιστημίου.

Η εμπιστοσύνη στην Αννίτα και το «φαινόμενο Φειδίας»

Θεωρείτε κι εσείς πως ο ΔΗΣΥ ήταν ο κερδισμένος των εκλογών, επειδή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπήρξαν πολύ κακά αποτελέσματα;

Ο ΔΗΣΥ είναι ο κερδισμένος των Ευρωεκλογών, αφού σε απόλυτους αριθμούς αύξησε τις ψήφους του. Εάν δεν ήταν ο Φειδίας κι εκείνοι οι ψήφοι ήταν αποχή θα μιλούσαμε για ποσοστά πάνω από 30%. Αυτό το αποτέλεσμα πρέπει ν’ αποτελεί μια βάση για να πας ακόμη πιο ψηλά και έχω εμπιστοσύνη στην πρόεδρο τους ΔΗΣΥ πως θα το κάνει. Το μήνυμα από τις Δημοτικές Εκλογές είναι πως ο κόσμος κατά ένα μεγάλο ποσοστό δεν λαμβάνει υπόψη τα κόμματα και ψηφίζει αυτόν που πιστεύει πως είναι καλύτερος για τον τόπο του. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το πάρουν όλα τα κόμματα. Εγώ θα ήθελα να προχωρήσουμε και σε οριζόντια ψηφοφορία. Ήρθε ο καιρός.

Το σχόλιό σας για το «φαινόμενο Φειδίας»;

Δεν είναι φαινόμενο, είναι ο νέος του σήμερα, κάτι που δεν κατάλαβαν πολλοί. Μιλά ειλικρινά και κατάφερε -και μπράβο του- ν’ αποδείξει  πως υπάρχει και κυπριακό όνειρο. Μπήκε σε κάθε σπίτι και πέρασε μήνυμα σε όσους ασχολούνται με την πολιτική πως πρέπει ν’ αλλάξουν τον τρόπο που επικοινωνούν κάποια πράγματα στους πολίτες. Τώρα, όμως, είναι ευρωβουλευτής και πρέπει ν’ αποδείξει πως ήταν σωστή επιλογή.

Ήσασταν υπουργός Μεταφορών όταν έγινε η συμφωνία για λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας. Τι πιστεύεται πως έφταιξε για την κατάρρευσή της; Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποδίδουν ευθύνες στην προηγούμενη Κυβέρνηση.

Πρώτη φορά ακούω για ένα έργο που ήταν υπό υλοποίηση, να λένε κάποιοι πως φταίει η σύμβαση. Η σύμβαση έγινε με διαγωνισμό και έπειτα από διαπραγμάτευση τεχνοκρατικής επιτροπής, χωρίς τη συμμετοχή πολιτικών προϊσταμένων, στην οποία συμμετείχαν τόσο η Νομική, όσο και η Ελεγκτική Υπηρεσία. Εμείς παραδώσαμε στην επόμενη Κυβέρνηση ένα σιδεροκέφαλο συμβόλαιο, με επενδυτή μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη στον τομέα των ακινήτων με περίπου €30 δισ. σε επενδύσεις.Το γεγονός πως ο επενδυτής ήρθε να ζητήσει αλλαγές δείχνει πως κάναμε πολύ καλά τη δουλειά μας. Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο ο επενδυτής δεν ανανέωσε την εγγυητική. Από την άλλη θα προτιμούσα να γίνει ακόμη μια προσπάθεια πριν τουμπάρει το όλο έργο. Οφείλεις να δώσεις ακόμη μια ευκαιρία στο έργο, επειδή για να επαναπροκηρυχθεί προσφορά θα χρειαστούν 4-5 χρόνια.