Ανησυχία έχουν προκαλέσει τις τελευταίες μέρες οι απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ για επίθεση κατά της Κύπρου, αυξάνοντας τους φόβους ότι ένας γενικευμένος πόλεμος, μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης, θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Το μήνυμα του Χασάν Νασράλα προς την Κύπρο, που έρχεται σε μια περίοδο κλιμάκωσης των διασυνοριακών συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ-Χεζμπολάχ, στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, καταδεικνύει ότι η Χεζμπολάχ παρακολουθεί με ανησυχία την εμβάθυνση της σχέσης του Ισραήλ και των ΗΠΑ με την Κύπρο, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές του Λιβάνου.

Στο πλαίσιο αυτό, τίθενται στο μικροσκόπιο, μεταξύ άλλων, ο σκοπός της δήλωσης του ηγέτη της ισλαμιστικής οργάνωσης την παρούσα χρονική περίοδο, οι πιθανότητες υλοποίησης της απειλής κατά της Κύπρου, αλλά και το πώς πρέπει να χειριστεί η Λευκωσία την κατάσταση που δημιουργείται.

Για τα εν λόγω καίρια ζητήματα συζητήσαμε με τη Σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής και Επενδύσεων, Πωλίνα Άνιφτου, η οποία και παρέθεσε στον «Φ» τις εκτιμήσεις της, γύρω από το ζήτημα.

-Ο Χασάν Νασράλα σε μια περίοδο κλιμάκωσης των διασυνοριακών συγκρούσεων Ισραήλ-Χεζμπολάχ, προέβη σε απειλητική δήλωση κατά της Κύπρου. Ποιοι παράγοντες θεωρείτε ότι οδήγησαν στην έκφραση της εν λόγω απειλής τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και πού αποσκοπεί κατά τη δική σας εκτίμηση;

-Η Χεζμπολάχ, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, αντιμετωπίζει έντονα κτυπήματα από το Ισραήλ στον Ν. Λίβανο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επίλεκτα στελέχη της και πρόσφατα στις 11 Ιουνίου σκοτώθηκε ο Ταλέμπ Αμτουλλάχ, που ήταν το νούμερο 3 στην ηγεσία. Παράλληλα στις 5 Απριλίου στο προξενείο του Ιράν στην Δαμασκό σκοτώθηκε από ισραηλινή επιδρομή ο ανώτατος Ιρανός στρατηγός Ζαχεντί, ο οποίος και ήταν ο καθοδηγητής του καθεστώτος Άσαντ.

Οι δηλώσεις του Χασάν Νασράλλα γίνονται σε μία περίοδο που πλέον η Χεζμπολλάχ ζει με την πολιτική του φόβου πως επίκεινται νέα κτυπήματα εναντίον της και απειλούν την ύπαρξή της.

Οι απειλές εναντίον της Κύπρου γίνονται σε μια εποχή, που υπάρχει μεν αυξημένη κινητικότητα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, όμως δεν εντάσσονται στο πλαίσιο οποιασδήποτε απειλής προς τον Λίβανο ή άλλης χώρας της περιοχής.

Η Χεζμπολλάχ περισσότερο φοβάται δύο πράγματα, αφενός την εκπόνηση σχεδίων της ισραηλινής πολιτικής από την Κύπρο, όπου και πλέον απειλούνται τα ιρανικά δίκτυα στην περιοχή και στην Δύση και αφετέρου αντιλαμβάνεται πια πως και η Κύπρος, με την εμπλοκή της με την «Αμάλθεια» και άλλες διπλωματικές πρωτοβουλίες, μετατρέπεται σε διαπραγματευτικό παίκτη στην περιοχή που απειλεί την Τουρκία.

Οι χώρες της περιοχής είχαν συνηθίσει σε μια παθητική εξωτερική πολιτική της Κύπρου και η ενεργοποίηση μιας περιφερειακής δράσης της Κύπρου, που έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ, την Ιορδανία και άλλες αραβικές χώρες, κλείνει τις διεξόδους της Χεζμπολάχ και άλλων οργανώσεων προς την Ευρώπη. Ας μην ξεχνάμε πως στην Κύπρο η φιλοϊσραηλινή πολιτική είναι ένα στοιχείο των τελευταίων 7 ετών και δεν περίμεναν οι γείτονες μας ότι η σχέση των δύο κρατών θα συνέχιζε.

Οπότε προκρίνω πως ένα μεγάλο μέρος των δηλώσεων αυτών έγινε για να δημιουργήσει κρότο, αλλά και να καταδείξει πως η Χεζμπολάχ δεν θα δεχθεί η Κύπρος, που γεωγραφικά δεσπόζει τον Λίβανο, να ενταχθεί στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής του Ισραήλ.

Αν δούμε τον χάρτη, η Κύπρος είναι απέναντι από τον Λίβανο και μια εμπλοκή ή βοήθεια της Κύπρου προς το Ισραήλ ουσιαστικά περικυκλώνει και εγκλωβίζει τον Λίβανο, αποκόπτει την Τουρκία από την όποια δήλωση για τις παλιές παράλληλες ζώνες της ΑΟΖ και περαιτέρω η ύπαρξη αεροπορικών ή ναυτικών βάσεων του Ισραήλ στην Κύπρο, θα οδηγήσει στον έλεγχο μιας περιοχής από το Πορντ Σάιντ της Αιγύπτου ως τη Ράφα, τη Βηρυτό στον Λίβανο, τη Λατάκια της Συρίας και τη Χατούσα της Τουρκίας.

-Και το αμέσως επόμενο ερώτημα, που δημιουργείται, είναι το πόσο πραγματική είναι η απειλή και αν τίθεται θέμα υλοποίησής της. Ποια η δική σας εκτίμηση;

-Ήδη τον Σεπτέμβριο του 2021 συνελήφθη στην Κύπρο ένας Αζέρος, με υπηκοότητα από τη Ρωσία και εμπλοκή με ομάδες των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν και της Χεζμπολάχ. Έφτασε στην Κύπρο με σκοπό να εκτελέσει άτομα, που δεν γνώριζε και είχαν εξευρεθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλαδή το Ιράν και οργανώσεις, όπως την Χεζμπολάχ, αφού έχουν δημιουργήσει «κλιμάκια θανάτου», που εντοπίζουν άτομα εβραϊκής καταγωγής ή άλλης εθνικότητας που τους θεωρούν «εχθρούς».

Ο κίνδυνος είναι πάντα υπαρκτός για μια επίθεση, γιατί οι οργανώσεις αυτές ζουν από τον μύθο του θρησκευτικού πολέμου και των επιθέσεων εναντίον «των εχθρών», όμως η υλοποίηση είναι αρκετά δύσκολη, ένεκα των καλών υπηρεσιών ασφαλείας που διαθέτουμε. Δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η επαγρύπνηση δεν είναι απολύτως απαραίτητη.

Αν δείτε οι οργανώσεις αυτές, στο ιστορικό τους, δεν έχουν προσφέρει τα 40 χρόνια, που υπάρχουν, κάτι στον αραβικό κόσμο και στην αραβική ιστορία. Στον μύθο και στο αφήγημα τους εξοντώνουν εχθρούς αλλά δεν έχουν καμία στήριξη από τον αραβικό κόσμο, και στο τέλος της ημέρας οι μεγαλύτεροι υποστηριχτές του Ισραήλ είναι οι αραβικές χώρες με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, που αναγνώρισαν το Ισραήλ και μετά το 2020, με τις συμφωνίες του Αβραάμ. Μάλιστα η χώρα που έχει τις μεγαλύτερες επενδυτικές και στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ δεν είναι η Κύπρος, αλλά τα ΗΑΕ και μετά το Μπαχρέιν, που βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο απέναντι από το Ιράν.

-Πώς θα πρέπει να χειριστεί την όλη κατάσταση η Κύπρος;

Στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν θετικά και αρνητικά, υπάρχει το εθνικό συμφέρον. Η Κύπρος αν θεωρεί ότι η σχέση της με το Ισραήλ την ενδυναμώνει δεν έχει να λογοδοτήσει σε κανένα κράτος και δη σε μια οργάνωση που δεν έχει κανένα διεθνές εκτόπισμα και στηρίζεται από ένα Ιράν, που όλο και αποκλείεται από την διεθνή σκηνή.

 Η Κύπρος θα πρέπει να συνεχίσει να επωφελείται από τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ, γιατί στο τέλος της ημέρας μια απειλή κατά της Κύπρου είναι μια απειλή για την ειρήνη στην περιοχή, για την ΕΕ και πλέον ευθέως για το ΝΑΤΟ, αφού για πρώτη φορά θα εμπλακεί η Χεζμπολάχ επίσημα σε διένεξη με κράτος εκτός του Ισραήλ.

Προσωπικά θα τόνιζα πως και ο Νασράλλα γνωρίζει πως αποδυναμώνεται μετά τον χαμό του Προέδρου του Ιράν στις 19/5/24 και δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος για όσους υποκινούν τη βία μετά την 7η Οκτωβρίου.