Τα πολιτικά κόμματα έχουν απολέσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Αυτό αποδείχθηκε κατ’ επανάληψη και από τα αποτελέσματα των διαφόρων εκλογικών αναμετρήσεων. Διεφάνη και στις πρόσφατες ευρωεκλογές και εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η δημοσκόπηση του philenews σε συνεργασία με την Prime Consulting Ltd το επιβεβαιώνει με ένα πολύ ηχηρό ποσοστό της τάξεως του 81%.
Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση philenews: Το φαινόμενο «Φειδίας» θα συνεχιστεί – Αντίδραση στο κατεστημένο και μηνύματα στα κόμματα
Εκείνο, όμως, το οποίο έχει εξαιρετική σημασία είναι οι λόγοι οι οποίοι έχουν προκαλέσει έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα. Κυριότερος λόγος η διαφθορά και ακολουθούν το ρουσφέτι και οι ανεπαρκείς πολιτικοί.
Εξίσου σημαντικό και το μήνυμα το οποίο στέλνουν οι 3.300 πολίτες οι οποίοι απάντησαν επιτυχώς το ερωτηματολόγιο ως προς το τι πρέπει να αλλάξουν οι ηγεσίες των κομμάτων. Με ποσοστό 64% καλούν τα κόμματα να θέσουν ως προτεραιότητά τους τον πολίτη και ακολουθούν με 61% η αξιοπιστία και 54% η αποτελεσματικότητα στην επίλυση προβλημάτων.
Δεν εμπιστεύονται τα κόμματα – Διαφθορά και ρουσφέτι
Αναλυτικά, στην ερώτηση «Πόσο εμπιστεύεστε τα πολιτικά κόμματα», ποσοστό 81% απάντησε αρνητικά (56% καθόλου, 25%, λίγο), ποσοστό 1% πολύ, 9% αρκετά και 9% όχι και τόσο.

Στην ερώτηση «Τι πιστεύετε έχει προκαλέσει έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα» κάθε απάντηση αποτελεί και ένα χαστούκι: 79% διαφθορά, 66% ρουσφέτι, 65% ανεπαρκείς πολιτικοί, 60% προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες, 56% κούφιες υποσχέσεις, 54% μειωμένες ικανότητες, 49% έλλειψη ενδιαφέροντος για το λαό και 41% απαρχαιωμένο σύστημα.

Στην ερώτηση «Τι πιστεύετε να χρειάζεται να αλλάξουν οι ηγεσίες των κομμάτων» η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στέλνει σημαντικά μηνύματα στα κόμματα: 64% να θέσουν ως προτεραιότητα τον πολίτη, 61% αξιοπιστία, 54% αποτελεσματικότητα στην επίλυση των προβλημάτων, 44% εκσυγχρονισμός, 42% ανανέωση.

Γιατί ψήφισαν ή δεν ψήφισαν οι πολίτες
Από τους 3.300 πολίτες οι οποίοι απάντησαν επιτυχώς στην έρευνα, ποσοστό 86% ψήφισε στις εκλογές και 12% δεν ψήφισε (ποσοστό 2% δεν απάντησε).

Εκείνοι οι οποίοι απείχαν των εκλογών απάντησαν σε ερώτηση για το λόγο ως εξής: 35% άλλες υποχρεώσεις, 30% έλλειψη εμπιστοσύνης στα πολιτικά κόμματα, 27% θυμός και αγανάκτηση για την πολιτική, 18% δεν με έπεισε κάποιος υποψήφιος, 10% γενική έλλειψη ενδιαφέροντος, 6% πολύπλοκο σύστημα εκλογών.

Από εκείνους που ψήφισαν στις εκλογές, σε ερώτηση για το λόγο που πήγαν να ψηφίσουν απάντησαν: 49% υπεράσπιση της δημοκρατίας, 325 επιλογή συγκεκριμένων υποψηφίων, 19% να στείλουν μήνυμα στους πολιτικούς, 16% αλλαγή στερεοτύπων, 14% να εκφράσουν την αγανάκτησή τους, 4% κομματικοποιημένοι.

Η ταυτότητα της έρευνας
Μέγεθος δείγματος: 3.300 επιτυχημένες συνεντεύξεις
Κάλυψη: Παγκύπρια
Δειγματοληψία: Τυχαία στρωματοποιημένη με κλειδί επιλογής
Μεθοδολογία συλλογής Πληροφοριών: CAWI (Computer Aided Web Interviews)
Συμμετέχοντες: Επισκέπτες ιστοσελίδας Philenews
Περίοδος Συλλογής Δεδομένων: 17/06/2024 – 19/06/2024
Στατιστικό Σφάλμα: +/-2% (διάστημα εμπιστοσύνης 95%)