Πεπεισμένη ότι η εκλογή του Φειδία Παναγιώτου στο Ευρωκοινοβούλιο θα οδηγήσει σε ριζικές αλλαγές όσον αφορά την συμπεριφορά των πολιτικών ηγεσιών εμφανίζεται η πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Το μήνυμα αυτό στέλνει μέσω της δημοσκόπησης του philenews, η οποία διενεργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Prime Consulting Ltd.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πεποίθηση αυτή εκφράζεται από την πλειοψηφία των 3.300 επισκεπτών-ψηφοφόρων της ιστοσελίδας μας, οι οποίοι απάντησαν επιτυχώς το ερωτηματολόγιο της έρευνας, όταν οι ίδιοι διχάζονται στην ερώτηση κατά πόσο κρίνουν θετική ή αρνητική την εκλογή του Φειδία Παναγιώτου.
Παράλληλα, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας εκτιμά πως σε μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις, το φαινόμενο «Φειδίας» θα παρουσιαστεί ξανά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, εμφανίζουν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων στο λόγο για τον οποίο πιστεύουν ότι το φαινόμενο θα συνεχιστεί, όπως και ποια ήταν τα μηνύματα τα οποία έστειλε στις ηγεσίες των κομμάτων η εκλογή του Φειδία Παναγιώτου.
Ταρακούνημα από την αποχή και από τον Φειδία

Αν και το φαινόμενο της μεγάλης αποχής στις πρόσφατες ευρωεκλογές και εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν εμφανίστηκε για πρώτη φορά αλλά είναι επαναλαμβανόμενο, εντούτοις, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης πιστεύει ότι θα ταρακουνήσει την πολιτική ηγεσία.
Συγκεκριμένα, ποσοστό 74% απάντησε ναι, ποσοστό 6% όχι και ποσοστό 20% ίσως.

Σε υψηλό ποσοστό η πλειοψηφία πιστεύει ότι και η εκλογή του Φειδία Παναγιώτου θα οδηγήσει την πολιτική ηγεσία σε ριζικές αλλαγές όσον αφορά την πολιτική συμπεριφορά τους. Συγκεκριμένα, ποσοστό 64% απάντησε ναι, ποσοστό 5% όχι και ποσοστό 31% ίσως.
Θετική ή αρνητική η εκλογή Φειδία;

Σχετικά διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη ως προς το αν είναι θετική ή αρνητική η εκλογή του Φειδία Παναγιώτου.
Συγκεκριμένα, ποσοστό 43% (25% πολύ θετική, 18% θετική) θεωρεί θετική την εκλογή του και ποσοστό 31% (20% πολύ αρνητική, 11% αρνητική) την θεωρεί αρνητική. Εκείνο το οποίο προκαλεί εντύπωση από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι το γεγονός ότι το πιο ψηλό ποσοστό το οποίο χαρακτηρίζει αρνητική την εκλογή του Φειδία είναι στην ηλικιακή κατηγορία 18-24 ετών. Εκτιμάται, όμως, ότι από αυτό συνεπάγεται πως ο αριθμός συμμετεχόντων στην έρευνα, που βρίσκονται στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία δεν ήταν μεγάλος και, ενδεχομένως, να είναι κομματικοποιημένοι νέοι που είδαν με το δικό τους φακό τη συγκεκριμένη εκλογή.
Έπονται κι άλλοι «Φειδίες»

Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης εκφράζει την πεποίθηση πως σε μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις το φαινόμενο «Φειδίας» θα συνεχίσει να παρουσιάζεται.
Συγκεκριμένα, ποσοστό 67% απάντησε ναι (25% σίγουρα ναι, 42% μάλλον ναι) ενώ ποσοστό 4% απάντησε σίγουρα όχι, ποσοστό 22% μάλλον όχι και ποσοστό 7% ότι δεν ξέρει.

Όσοι απάντησαν ναι/μάλλον ναι, κλήθηκαν να απαντήσουν και για το λόγο για τον οποίο το πιστεύουν. Οι απαντήσεις δίδουν ξεκάθαρα μηνύματα για το αίσθημα της κοινωνίας: 65% κούραση της κοινωνίας, 63% έλλειψη εμπιστοσύνης, 58% κομματικές ηγεσίες χαμηλών προσδοκιών, 53% ανικανότητα, 43% λαϊκισμός, 35% χαμηλή ποιότητα ζωής.
Τα μηνύματα στις ηγεσίες των κομμάτων

Εξίσου κρυστάλλινα είναι τα μηνύματα και από την απάντηση των 3.300 που συμμετείχαν στην έρευνα, στην ερώτηση «Ποια μηνύματα έδωσε στις ηγεσίες των κομμάτων η εκλογή του Φειδία Παναγιώτου στην Ευρωβουλή».
Κυριότερο μήνυμα με ποσοστό 66% η αντίδραση στο κατεστημένο και ακολουθούν 53% ο κόσμος θέλει αλλαγή, 34% περισσότερη επαφή με την κοινωνία, 23% νέα πρόσωπα – νέες ιδέες και 13% η προσπάθεια φέρνει επιτυχία.
Η ταυτότητα της έρευνας
Μέγεθος δείγματος: 3.300 επιτυχημένες συνεντεύξεις
Κάλυψη: Παγκύπρια
Δειγματοληψία: Τυχαία στρωματοποιημένη με κλειδί επιλογής
Μεθοδολογία συλλογής Πληροφοριών: CAWI (Computer Aided Web Interviews)
Συμμετέχοντες: Επισκέπτες ιστοσελίδας Philenews
Περίοδος Συλλογής Δεδομένων: 17/06/2024 – 19/06/2024
Στατιστικό Σφάλμα: +/-2% (διάστημα εμπιστοσύνης 95%)
*Ακολουθεί και δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης