Η περίοδος από την Κυριακή της 9ης Ιουνίου και μετά είναι ίσως μια από τις πιο δύσκολες για την ιστορία του ΔΗΚΟ και ο Νικόλας Παπαδόπουλος νιώθει πλέον για πρώτη φορά από την ανάληψη της προεδρίας την πίεση προς το πρόσωπο.

Η χθεσινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος κράτησε πέραν των έξι ωρών και κάποιες από τις τοποθετήσεις των μελών του ήταν ιδιαίτερα έντονες. Η κριτική ως επί το πλείστον στρεφόταν προς τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος.

Ο οποίος σε αυτή την φάση μπορεί να μην έχει ενώπιον του αντίπαλο εσωκομματικό, όμως πλέον νιώθει ότι έχει ένα μεγάλο βάρος να σηκώσει και ένα στοίχημα να κερδίσει μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. Αν δεν το πετύχει τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και το ΔΗΚΟ. Ήδη κάποια στελέχη σιγομουρμουρίζουν την ανησυχία τους ότι το ΔΗΚΟ ακολουθεί τον δρόμο της ΕΔΕΚ και αν δεν αντιδράσει άμεσα και δραστικά η πορεία θα είναι αμετάκλητη.

Η ανησυχία ότι τυχόν παραίτηση Νικόλα Παπαδόπουλου ή διενέργεια ενός εκλογικού συνεδρίου σε αυτή την φάση ενδεχομένως να οδηγούσε το κόμμα σε εσωστρέφεια, ήταν ουσιαστικά και ο κύριος λόγος που δεν μπήκε στο τραπέζι αυτό το σενάριο.

Η χθεσινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ κινήθηκε ουσιαστικά σε τρεις άξονες. Ο πρώτος είχε να κάνει με την κριτική προς το πρόσωπο του Νικόλα Παπαδόπουλου κυρίως αλλά και γενικότερα της ηγεσίας για αποφάσεις που λήφθηκαν τα τελευταία χρόνια και οι οποίες, όπως λέχθηκε από κάποιους, είχαν αντίκτυπο στην πορεία του κόμματος. Αυτό το οποίο είναι αξιοσημείωτο είναι ότι στην κριτική που ασκήθηκε τονίστηκε η ανάγκη το κόμμα να γίνει πιο συλλογικό στις αποφάσεις του. Ουσιαστικά, εκφράστηκε από ορισμένους κριτική ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται γύρω από τον Νικόλα Παπαδόπουλο και μία κλειστή ομάδα και όχι συλλογικά.

Ο δεύτερος άξονας είχε να κάνει με τον ρόλο του κόμματος στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και τον επανακαθορισμό της σχέσης τους. Αυτό το οποίο τονίστηκε είναι ότι το ΔΗΚΟ πρέπει να έχει ένα πιο ξεκάθαρο ρόλο στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και να έχει το δικό του πολιτικό στίγμα στην διακυβέρνηση. Η αναφορά επίσης του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου σε συνέντευξη του την περασμένη Κυριακή ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του κόμματος από την Κυβέρνησης, αντιμετωπίστηκε με καχυποψία καθώς ήταν μια θέση η οποία εκφράστηκε πριν την συνεδρία των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

Ο τρίτος άξονας της συζήτησης έχει να κάνει με την επικοινωνία με την βάση του κόμματος και ευρύτερα με την κοινωνία. Κοινή διαπίστωση είναι ότι η κοινωνία πλέον έχει αλλάξει και θα πρέπει μέσα σε αυτό το πλαίσιο το κόμμα να αλλάξει και να αναζητήσει νέους διαύλους επικοινωνίας επαναριοθετώντας τη σχέση του με τους πολίτες. Δεν αποκλείεται η διενέργεια ενός πολιτικού ή και καταστατικού συνεδρίου.

Επόμενος σταθμός θα είναι η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την 1η Ιουλίου, κατά την οποία αναμένεται να ληφθούν και αποφάσεις.