Το αποτέλεσμα της κάλπης της περασμένης Κυριακής προκάλεσε σοκ στα κόμματα, τα οποία επιχειρούν να κάνουν μία ακτινογραφία του εκλογικού αποτελέσματος σε μια προσπάθεια να βρουν απαντήσεις. Πέραν από το φαινόμενο Φειδίας Παναγιώτου που έφερε τα πάνω κάτω καταγράφοντας ένα απρόβλεπτα υψηλό ποσοστό, στο μικροσκόπιο των κομματιών ηγεσιών μπαίνει η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος αναλυτικά. Δηλαδή το πώς συμπεριφέρθηκε ανά επαρχία και ανά περιοχή, όπως επίσης και σε ποιες περιοχές είχαν απώλειες ή περίεργες συμπεριφορές.
Το πρώτο δεδομένα από την εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής είναι η αυξημένη συμμετοχής την κάλπη. Στοιχείο το οποίο επίσης δεν είναι προβλεφθεί. Στις ευρωεκλογές από ένα σύνολο 683.432 ψηφοφόρων, ψήφισαν 402.276, δηλαδή ποσοστό 58,86%, ενώ στην αποχή έμειναν 281.156, δηλαδή ποσοστό 41,14%. Σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019, η συμμετοχή ήταν αυξημένη κατά περίπου 14%. Τότε η συμμετοχή ήταν μόλις στο 44%.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι στο σύνολο του εκλογικού σώματος για τις ευρωεκλογές περιλαμβάνονται και οι 103χιλιάδες των Τουρκοκυπρίων που είχαν δικαίωμα ψήφου. Η συμμετοχή τους στις κάλπες ήταν μόνο 5.700 περίπου. Δηλαδή από τις 281,156 ψηφοφόρους που έμειναν στην αποχή, οι 98 χιλιάδες, δηλαδή το ένα τρίτο περίπου, ήταν από τους Τουρκοκύπριους. Είναι ενδεικτικό ότι για τις εκλογές των προέδρων των επαρχιακών οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις οποίες δεν έχουν δικαίωμα ψήφου οι Τουρκοκύπριοι, το ποσοστό συμμετοχή στις κάλπες ξεπέρασε το 68%. Ποσοστό που ήταν ψηλότερο και από τη συμμετοχή στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Όλοι μπορεί να εκτιμούσαν και να ανέμεναν ότι θα υπήρχε αύξηση της συμμετοχής, ωστόσο κανένας δεν πρόβλεψε ότι το ποσοστό θα έφτανε τόσα ψηλά.
Από τις επαρχίες, η Αμμόχωστος ήταν αυτή με την χαμηλότερη συμμετοχή στις κάλπες σε ο,τι αφορά τις ευρωεκλογές με ποσοστό 49% και η Πάφος αυτή με την μεγαλύτερη συμμετοχή με ποσοστό 76%. Η Πάφος ήταν επίσης η επαρχία που έδωσε πρωτιά στον Φειδία Παναγιώτου με ποσοστό 22,5%, γεγονός επίσης χρήζει ανάλυσης για τους λόγους που ενδεχομένως εξηγούν αυτή τη συμπεριφορά. Επίσης, ο Φειδίας Παναγιώτου ήταν δεύτερος στην επαρχία Λεμεσού με ποσοστό 21,4%. Παράλληλα φαίνεται ότι παρατηρείται περίπου η ίδια συμπεριφορά προς τον συγκεκριμένο υποψήφιο και στα αστικά εκλογικά κέντρα αλλά και σε χωριά. Κάτι το οποίο επίσης είναι άξιο μελέτης.
Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται υπό εξέταση είναι η συμπεριφορά των ψηφοφόρων σε σχέση με την κάθε εκλογική αναμέτρηση. Μια πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι οι ψηφοφόροι ψήφιζαν με διαφορετικά κριτήρια στην κάθε εκλογική αναμέτρηση. Στην κάλπη των ευρωεκλογών φαίνεται να κυριαρχεί η ψήφος διαμαρτυρίας, ενώ στην κάλπη των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων, επικρατεί το τοπικό στοιχείο και οι διαπροσωπικές σχέσεις. Παρόλα αυτά, σε ο,τι αφορά τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλιο δεν παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις από την εκλογική δύναμη των κομμάτων.
Όλα αυτά είναι που μπαίνουν προς συζήτηση και ανάλυση στα κομματικά γραφεία με τη βοήθεια των εκλογολόγων τους, αναμένοντας ουσιαστικά απαντήσεις και ανάλογες αποφάσεις. Ουσιαστικά η αποτύπωση της συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος θα δείξει με βάση τη δημογραφική και τη γεωγραφική ανάλυση, σε ποιες ομάδες είχαν απώλειες ή επιτυχίες.
Περιορισμένη συμμετοχή γυναικών
Την διαμαρτυρίας της και τον προβληματισμό της για την περιορισμένη εκλογή γυναικών σε Ευρωβουλή και Τοπική Αυτοδιοίκηση εκφράζει η ΠΟΓΟ με ανακοίνωση της. Παραθέτει μάλιστα και στοιχεία σημειώνοντας πώς δεν έχει εκλεγεί καμία γυναίκα ευρωβουλευτής, καμία γυναίκα πρόεδρος επαρχιακού οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μόλις γυναίκες Δήμαρχοι από τους συνολικά 20, μόλς 9 γυναίκες αντιδήμαρχοι από το σύνολο 93 αντιδημάρχων και τέλος 104 από τις 212 για τις θέσεις μελών Σχολικών Εφορειών. Όπως αναφέρει η ΠΟΓΟ, οι εκλογές της περασμένης Κυριακής ήρθαν για να επιβεβαιώσουν όσα εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζει. «Η περιορισμένη εκλογή γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η μη εκλογή γυναίκας στη θέση Ευρωβουλεύτριας, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν πολλά εμπόδια να υπερβούν για να καταφέρουν να συμμετέχουν στην πολιτική και τελικά να εκλεγούν.
Κατά την άποψη μας το ζήτημα δεν εξαντλείται στο επιχείρημα ότι τα κόμματα δεν περιλαμβάνουν στα ψηφοδέλτια τους αρκετές γυναίκες. Αυτό φάνηκε στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία, όπου τουλάχιστον για τις Ευρωεκλογές, πολλές γυναίκες ήταν υποψήφιες. Τα αίτια είναι βαθύτερα», σημειώνει.