Το αποτέλεσμα της κάλπης για τις ευρωεκλογές ήταν κακό για όλα τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Απ’ όποια πλευρά και να το πιάσουν, οι απώλειες και σε ποσοστό και σε απόλυτους αριθμούς ψήφων είναι δεδομένη και δεν αλλάζει. Το σημαντικότερο όμως για όλα τα κόμματα του συγκεκριμένου χώρου είναι ότι στο νέο εκλογικό χάρτη που φαίνεται να διαμορφώνεται, ο ρυθμιστικός ρόλος που διαχρονικά είχαν στο πολιτικό σκηνικό, χάνεται.
Αυτή η διαπίστωση είναι και η αφετηρία του προβληματισμού που εξάγεται και από το ΔΗΚΟ και από την ΕΔΕΚ και από την ΔΗΠΑ, τα οποία πλέον έχουν να διαχειριστούν από την μια, την εκλογική αποτυχία και από την άλλη να χαράξουν πορεία για την επόμενη μέρα. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα βέβαια δεν είναι καθόλου εύκολα για κανένα από τα τρία κόμματα.
Εσωκομματική συζήτηση ξεκίνησε ουσιαστικά μόνο στο ΔΗΚΟ με την προχθεσινή συνεδρία της Γραμματείας του κόμματος. Μια συζήτηση της οποίας το κύριο συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για την επόμενη μέρα του κόμματος και τίθεται πλέον θέμα ότι πρέπει αναληφθούν οι ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα.
ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ ακόμα δεν έχουν συνεδριάσει. Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται μια συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ για μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αρχές της ερχόμενης βδομάδας αναμένεται να συνέλθει και η Γραμματεία και το Πολιτικό Γραφείο της ΔΗΠΑ για να συζητήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών. Στα δύο κόμματα υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία για το πώς θα κινηθούν. Στη συζήτηση, όπως και στη περίπτωση του ΔΗΚΟ, μπαίνει και ζήτημα ανάληψης ευθυνών.
Στο κάδρο των συζητήσεων είναι ασφαλώς και οι σχέσεις των τριών κομμάτων με την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη. Η ανάγνωση που γίνεται δεν είναι μονοσήμαντη και οι απόψεις διίστανται ως προς το πώς θα πρέπει να επικοινωνήσουν προς τα έξω το ζήτημα. Αναγνωρίζουν ότι υπάρχει κόστος από την κακή εικόνα της Κυβέρνησης, ωστόσο την ίδια ώρα, υπάρχουν επιφυλάξεις για το πώς θα πρέπει να επαναριοθετήσουν τη σχέση τους ή αν θα πρέπει να οδηγηθούν σε οριστικό διαζύγιο. Σενάριο μάλλον απομακρυσμένο.
Στην εξίσωση μπαίνει πλέον στη συζήτηση, κυρίως από εξωκομματικούς παράγοντες, το σενάριο ενοποίησης του ενδιάμεσου χώρου. Σε πρώτη φάση ουσιαστικά το ενδεχόμενο ενοποίησης ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ, με τη συγκρότηση ενός νέου ενιαίου πολιτικού χώρου, του οποίου θα ηγείται ένα νέο πρόσωπο, πέραν του Νικόλα Παπαδόπουλου και Μάριου Καρογιάν. Σε παρασκηνιακό επίπεδο κάποιοι ρίχνουν και ονόματα ως ιδέες, ατόμων που θα μπορούσαν να ηγηθούν αυτού του νέου πολιτικού σχήματος, το οποίο στην πραγματικότητα δεν θα είναι νέο χώρος αλλά η ενοποίηση του ΔΗΚΟ μετά την διάσπαση του, η οποία κορυφώθηκε μετά τις προεδρικές του 2018 και την ίδρυση ως επί το πλείστον, των διαγραφέντων ή παραιτηθέντων από το ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ το 2019.
Όλα αυτά βέβαια στην παρούσα φάση είναι απλά παρασκηνιακές σκέψεις που προωθούνται από κάποια άτομα τα οποία εκφράζουν μία αγωνία για το πολιτικό μέλλον του συγκεκριμένου ιδεολογικού χώρου. Οι ενδείξεις που φτάνουν ως πληροφορίες και από τα δύο κόμματα είναι πώς στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν μπορεί να μπει στο τραπέζι το συγκεκριμένο σενάριο.
Παλαιότερα, είχε μπει στο τραπέζι και το σενάριο ενοποίησης του ΔΗΚΟ με την ΕΔΕΚ, το οποίο δεν προχώρησε όμως. Κάποιοι επίσης είδαν, μέσα από την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου για την προεδρία της Δημοκρατίας του 2018 μία προσπάθεια δημιουργίας τρίτου πόλου. Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι κανένα από τα κόμματα που στήριξε την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου δεν πήρε θέση υπέρ κανενός εκ των δύο υποψηφίων στο β΄γύρο των προεδρικών εκλογών, απορρίπτοντας συνεργασία και με τον Νίκο Αναστασιάδη και με τον Σταύρο Μαλά.
Η συνεργασία ωστόσο τότε των ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγων και Αλληλεγγύη δεν προχώρησε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, παρά το ότι είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες με κοινές συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών τους κομμάτων.