Οι ευρωεκλογές μπορεί να αποδειχθούν για ακόμα μια φορά σωτήριες για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση δύναται να προσφέρει ένα μαξιλαράκι στο ΑΚΕΛ στην αναζήτηση απαντήσεων ως προς την πανωλεθρία στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των νέων μελών του ευρωκοινοβουλίου. Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα της κάλπης άφησε μια γλυκόπικρη γεύση για τα δύο μεγάλα κόμματα.
Στην Πινδάρου η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού ήξεραν τι σήμαινε μια ήττα στις ευρωεκλογές, με το σενάριο να γίνεται εφιαλτικό το μεσημέρι της Κυριακής όταν όλοι αντιλήφθηκαν πως το κόμμα που θα ερχόταν δεύτερο θα έχανε και μία έδρα. Από το μεσημέρι μέχρι και το κλείσιμο της κάλπης υπήρξε κινητοποίηση για να κλειδώσει η πρωτιά. Γιατί μέχρι και εκείνη την ώρα όλα παίζονταν και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να είναι στα ίσα.
Από την άλλη, στην Εζεκία Παπαϊωάννου, είχαν επαναπαυθεί στο ότι υπό ορισμένες συνθήκες θα μπορούσαν να κερδίσουν την πρωτιά, είχαν σίγουρη την εκλογή δύο ευρωβουλευτών (με τη συνδρομή και των Τουρκοκυπρίων) και σε συνδυασμό με την επικράτηση στην τοπική αυτοδιοίκηση πίστευαν σε ένα πρωτοφανή θρίαμβο. Αυτό δεν συνέβη ποτέ και όταν έγινε αντιληπτό που πήγαινε το πράγμα, δεν προλάβαιναν να το σώσουν. Η επικράτηση υποψηφίων που στήριζε το ΑΚΕΛ στην τοπική αυτοδιοίκηση προσφέρει ένα μαξιλαράκι για τη συνέχεια.
Η Αννίτα Δημητρίου είχε κάθε λόγο, το βράδυ της Κυριακής, να προσδώσει ένα πανηγυρικό τόνο στη δήλωσή της για το εκλογικό αποτέλεσμα. Στους διαδρόμους της Πινδάρου κυκλοφορούσε ήδη από μέρες ότι κάποιοι ετοιμάζονταν να την αμφισβητήσουν στη βάση του εκλογικού αποτελέσματος για τις ευρωεκλογές. Για την ίδια ήταν μια προσωπική νίκη και ένα θετικό πρόσημο για το σύνολο της συναγερμικής ηγεσίας που μόλις συμπλήρωσε τον πρώτο της χρόνο.
Καθόλου τυχαίο που στην πρώτη της δήλωση η πρόεδρος του ΔΗΣΥ έσπευσε να ανακοινώσει ανανέωση όχι μόνο εντός του κόμματος αλλά του πολιτικού συστήματος. Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρξει κανένα πισωγύρισμα, από αυτή την αποστολή. «Έχουμε ευθύνη, έχουμε χρέος να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στους πολίτες και στον τόπο μας», είπε.
Η Αννίτα Δημητρίου τόνισε ακόμα ότι «ο Δημοκρατικός Συναγερμός βγαίνει από αυτή την αναμέτρηση νικητής, ενωμένος και δυνατός και παραμένει πρωταγωνιστής στα πολιτικά δρώμενα του τόπου». Ενώ ευχαρίστησε τους πολίτες που «τίμησαν» το κόμμα «με την εμπιστοσύνη τους, παρόλες τις δυσκολίες ή τις αρνητικές προβλέψεις, καθώς βεβαίως, και τις χιλιάδες τα στελέχη και φίλους που συνέβαλαν με όλες τους δυνάμεις σε ένα θετικό αποτέλεσμα», όπως είπε.
Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο στο να πανηγυρίζουν χθες στην Πινδάρου έπαιξε ρόλο και το ΑΚΕΛ μέσα από τη δική του αποτυχία. Οι απώλειες του ΔΗΣΥ ήταν στις τέσσερις μονάδες σε σύγκριση με το 5,7 του ΑΚΕΛ κάτι που συνέβαλε στο να μεγαλώσει η μεταξύ τους ψαλίδα και να πάει στις τρεις μονάδες.
Από την άλλη όμως δεν μπορεί κάποιος να παραβλέψει ότι μπορεί ο ΔΗΣΥ να έχασε τέσσερις μονάδες σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2019, αλλά κατάφερε να εξασφαλίσει κάπου κάπου έξι χιλιάδες περισσότερες ψήφους. Κι αυτό πρέπει να τύχει μιας ιδιαίτερης ανάγνωσης εάν λάβει κανείς πως η συσπείρωση του ΔΗΣΥ ήταν κάτω από 70% και σημαντικές απώλειες τόσο προς το ΕΛΑΜ και προς τον Φειδία. Οι διαρροές προς το ΕΛΑΜ υπολογίζονται στο 8% και προς τον Φειδία στο 10%.
Είναι πάντως αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Αννίτα Δημητρίου απέφυγε επιμελώς να κάνει κάποια αναφορά στο αποτέλεσμα των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, όπου υπήρξαν ηχηρές αποτυχίες, όπως η περίπτωση της Λευκωσίας και της Λεμεσού.
Ποιοι εκλέγονται
Λουκάς Φουρλάς και Μιχάλης Χατζηπαντέλα είναι οι δύο ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ. Έως τη 1πμ της Δευτέρας ο Λουκάς Φουρλάς εξασφάλιζε 16.173 σταυρούς προτίμησης και ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα 9.118. Τρίτος ο Κωνσταντίνος Πετρίδης με 7.586 σταυρούς.
Από πλευράς ΑΚΕΛ την μοναδική έδρα του κόμματος την εξασφαλίζει ο Γιώργος Γεωργίου που εξασφάλιζε, μέχρι τις 1, 9.696 σταυρούς. Στη δεύτερη θέση η Άννα Θεολόγου με 8000 και στην τρίτη ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ με 7.721.
Απέτυχε το πείραμα του ΑΚΕΛ με την κοινωνική συμμαχία

Αλλιώς τα υπολόγιζαν στο ΑΚΕΛ και διαφορετικά τους ήρθαν τα πράγματα και η λεγόμενη Κοινωνική Συμμαχία μέσω της οποίας, στην Εζεκία Παπαϊωάννου ευελπιστούσαν ότι θα έφερνε νέο αέρα αντικαθιστώντας επιτυχώς της Νέες Δυνάμεις μάλλον δεν πέτυχε ως εγχείρημα. Το ΑΚΕΛ, λίγο ή πολύ κινήθηκε στα ίδια επίπεδα σ’ ότι αφορά ψήφους και η απόκλιση σε σύγκριση με το 2019 ήταν χίλιες ψήφοι λιγότερες. Κάτι που σημαίνει πως το άνοιγμα που έγινε προς την κοινωνία δεν ήταν αρκετό.
Από την άλλη, είναι εμφανές εκ του αποτελέσματος ότι στο ΑΚΕΛ είχαν πιστέψει πολύ περισσότερο στις ψήφους των Τουρκοκυπρίων οι οποίες δεν πολλαπλασιάστηκαν, όπως θα ανέμεναν. Σε όλα τα εκλογικά κέντρα που ψήφισαν οι Τουρκοκύπριοι το ΑΚΕΛ πήρε την μερίδα του λέοντος. Αυτό σημαίνει ότι η ύπαρξη Τουρκοκύπριων σε ΒΟΛΤ και Οικολόγους δεν επηρέασε και ιδιαίτερα τη συγκομιδή τ/κ ψήφων.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ σημείωσε πως η απώλεια μιας έδρας, είπε, είναι «μια πολύ αρνητική εξέλιξη και καθορίζει το αποτέλεσμα». Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το ποσοστό που το ΑΚΕΛ κατέγραψε στις ευρωεκλογές «δεν αντιστοιχεί σίγουρα στον εκλογικό μας στόχο, που ήταν η ανάκαμψη της δυναμικής του ΑΚΕΛ -Αριστερά – Κοινωνική συμμαχία».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μίλησε για ένα «πρωτοφανές πολιτικό φαινόμενο που καθορίζει το εκλογικό τοπίο. Ο Φειδίας Παναγιώτου, ένας υποψήφιος χωρίς πολιτικές και θέσεις και προγράμματα, κατέγραψε υψηλό διψήφιο αριθμό. Δεν είναι πρόθεσή μας να χαϊδέψουμε αυτιά, γι’ αυτό λέμε ότι οι εκλογές είναι ένας καθρέφτης, ο οποίος αντικατοπτρίζει την κοινωνική πραγματικότητα. Μια νέα πραγματικότητα όπου συμπολίτες μου προκρίνουν την μη πολιτική ως πολιτική επιλογή».
Προφανώς, συνέχισε, για να στείλουν μήνυμα απαξίωσης στα κόμματα και για να δηλώσουν την διαμαρτυρία τους. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι η ψήφος στον Φειδία Παναγιώτου δεν αποτελεί επιβράβευση κάποιας πολιτικής, γιατί «πολύ απλά δεν υπάρχει κανένα πολιτικό περιεχόμενο». Οι απώλειες του ΑΚΕΛ από τον Φειδία υπολογίζονται στις 7,5 μονάδες.
Όσον αφορά τις τοπικές εκλογές ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι το κόμμα του «εκπλήρωσε τους εκλογικούς του στόχους, κερδίζοντας δύσκολες μάχες». Έδωσαν, είπε, προτεραιότητα στα ειδικά χαρακτηριστικά των τοπικών κοινωνιών και «οι επιλογές μας δικαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε παγκύπρια κλίμακα». Το στοίχημα των τοπικών εκλογών, πρόσθεσε, έχει κριθεί και «έχει προοδευτικό πρόσημο», σημειώνοντας ότι εκλέγονται αρκετοί Δήμαρχοι που προέρχονται ή υποστηρίζονται από το ΑΚΕΛ.
Η συζήτηση και η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος πάει πλέον στα συλλογικά όργανα του ΑΚΕΛ, αρχής γενομένης από σήμερα. Και θα ακολουθηθεί η συνηθισμένη πορεία μέχρι και τη βάση του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναλυθεί το γιατί ενώ οι ψηφοφόροι του κόμματος στήριζαν τις επιλογές του ΑΚΕΛ για την τοπική αυτοδιοίκηση έκαναν ταυτόχρονα δεν έπρατταν το ίδιο για τις ευρωεκλογές.