Το μήνυμα πως πρέπει απαραίτητα να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο απευθύνονται οι πολιτικοί στους πολίτες, σε όποιο μέσο και μορφή επικοινωνίας κι αν χρησιμοποιούν, προκειμένου να εκπέμπουν αυθεντικότητα και ειλικρίνεια, αφήνοντας στην άκρη την ξύλινη γλώσσα και το στημένο προφίλ, εξέφρασε, μιλώντας στον «Φ», ο σύμβουλος επικοινωνίας Ισίδωρος Κολώτας.

Την παραμονή των εκλογών της 9ης Ιουνίου και αφού η προεκλογική εκστρατεία έχει τελειώσει, ο κ. Κολώτας, κληθείς να σχολιάσει τον τρόπο και τα μέσα της πολιτικής επικοινωνίας, εξήγησε ότι «οι αλλεπάλληλες ανά το παγκόσμιο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις έχουν καταδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας την κόπωση των πολιτών με το παρόν πολίτευμα», τονίζοντας ότι «η Δημοκρατία χρειάζεται ανανέωση στον τρόπο που ασκείται, ώστε να γίνεται με πιο άμεσο τρόπο».

Ανανέωση της Δημοκρατίας μέσω των social media

«Πρέπει να ανατρέξουμε στην Αρχαία Αθήνα και την αγορά. Και εδώ έρχεται ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφού αποτελούν το μέσο, μέσω του οποίου μπορούμε να πετύχουμε την ανανέωση της Δημοκρατίας, μέσω της αμεσότητας», σημείωσε στη συνέχεια.

Κληθείς να σχολιάσει τον κίνδυνο δημαγωγίας, ο κ. Κολώτας ανέφερε ότι «όσο οι κομματικοποιημένοι πολιτικοί αρνούνται να αφήσουν την ξύλινη γλώσσα, να βγάλουν τη γραβάτα και να απευθυνθούν στους πολίτες, τόσο ο κίνδυνος αυτός θα αυξάνεται».

«Χρειάζεται οι πολιτικοί να πλησιάσουν τους πολίτες και αυτό προσφέρεται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», επεσήμανε ακολούθως, για να εξηγήσει ότι «φαινόμενα, όπως ο Φειδίας και ο λόγος που ευδοκιμούν είναι γιατί αποπνέουν αυθεντικότητα και ειλικρίνεια, την οποία φαίνεται ότι ο κόσμος καλώς ή κακώς εκτιμά πλέον περισσότερο από την ικανότητα».

Είναι τα social media ο βασιλιάς της πολιτικής επικοινωνίας;

Στη συνέχεια ο σύμβουλος επικοινωνίας υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να χρίσουμε τα social media ως τον βασιλιά των μέσων μαζικής επικοινωνίας, ειδικά όταν εισάγουμε στην εξίσωση τον παράγοντα ηλιακές ομάδες και αντιστοιχώντας τες με την προσέλευση στις κάλπες, σημειώνοντας ότι όλες οι στατιστικές δείχνουν ότι όσο μικρότερη είναι μια ηλικιακή ομάδα, τόσο χαμηλότερη είναι και η προσέλευση στις κάλπες.

«Οτιδήποτε θυμίζει «προϊοντικές» διαφημίσεις εκλαμβάνεται από τον δέκτη ως άκρατη προπαγάνδα»

Ως εκ τούτου, όπως επεσήμανε, «ένας υποψήφιος, για να μπορέσει να απευθυνθεί σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, χρειάζεται τα παραδοσιακά μέσα, δηλαδή τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση».

«Εντούτοις», τόνισε, «ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται τα παραδοσιακά μέσα, χρειάζεται αυτό να μη γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, αφού η ίδια η φύση της επικοινωνίας πρέπει να αλλάξει, να απλοποιηθεί, να σταματήσουμε να βλέπουμε στημένους πολιτικούς με στημένες συνεντεύξεις».

«Οι πολιτικοί χρειάζεται να αποπνέουν αυθεντικότητα κι ειλικρίνεια. Οτιδήποτε θυμίζει προϊοντικές διαφημίσεις εκλαμβάνεται από τον δέκτη ως άκρατη προπαγάνδα κι απορρίπτεται συνολικά», εξήγησε ακολούθως.

Απαραίτητη η άμεση επαφή με τους πολίτες σε μικρές κοινωνίες

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει την παρουσία πολιτικών σε συγκεντρώσεις και σωματεία, τόνισε ότι σε μικρές κοινωνίες, όπως αυτή της Κύπρου, είναι πολύ σημαντική η άμεση προσωπική επαφή με τους πολίτες, παρά σε μεγαλύτερες πληθυσμιακά κοινωνίες.

«Σε μικρές κοινωνίες», εξήγησε ο κ. Κολώτας, «υπάρχει ως επί το πλείστον η απαίτηση από τον ψηφοφόρο να γνωρίζει και να συνομιλήσει δια ζώσης με τον υποψήφιο πολιτικό».

«Χρειάζεται να αλλάξει η «καλογυαλισμένη» στημένη προωθητική διαφήμιση»

Σχολιάζοντας ακολούθως την ανάρτηση πινακίδων στους δρόμους και κατά πόσον είναι αποτελεσματική επί του παρόντος, σημείωσε ότι «και πάλι έχει σημασία το μήνυμα που εκπέμπεται».

«Όταν τοποθετήσουμε δίπλα δίπλα μια διαφήμιση ενός αυτοκινήτου κι ενός πολιτικού και οι αρχές που τις διέπουν είναι οι ίδιες, τότε η διαφήμιση του πολιτικού είναι καταδικασμένη», ανέφερε, υποδεικνύοντας ότι «χρειάζεται να αλλάξει η «καλογυαλισμένη», στημένη προωθητική διαφήμιση των πολιτικών και το μήνυμα τους να εκπέμπει αυθεντικότητα».