Η εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου χαρακτηρίζεται από αρκετές ιδιομορφίες, αφού πέραν από το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα διεξαχθούν την ίδια μέρα οι Ευρωεκλογές με τις εκλογές για την ανάδειξη αξιωματούχων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η εφαρμογή της μεταρρύθμισης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνει ως απόρροια την πραγματοποίηση πολλών παράλληλων εκλογικών αναμετρήσεων.
Συγκεκριμένα, όσοι εκλογείς ψηφίζουν σε Δήμους, θα ψηφίσουν σε διαφορετικό ψηφοδέλτιο, με διαφορετικό χρώμα, για Ευρωβουλευτές, Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο, Πρόεδρο του Επαρχιακού Συμβουλίου, Δημοτικούς Συμβούλους και Σχολικές Εφορείες, ενώ στις κοινότητες, που εντάσσονται σε σύμπλεγμα κοινοτήτων, οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν για Ευρωβουλευτές, Κοινοτάρχη, Πρόεδρο του Επαρχιακού Συμβουλίου και Κοινοτικούς Συμβούλους.
Το γεγονός αυτό, από μόνο του ενδεχομένως να οδηγήσει τους πολίτες στην επιλογή υποψηφίων από διαφορετικό κόμμα σε κάθε ψηφοδέλτιο κι εκλογική αναμέτρηση.
Η εν λόγω ιδιομορφία ενισχύεται και από τη φύση των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και του τοπικού τους χαρακτήρα, που οδηγεί πολλές φορές τους πολίτες να υποστηρίξουν στην κάλπη συγγενείς, φίλους και γνωστούς, ανεξαρτήτως κομματικής ομπρέλας. Ως εκ τούτου, ένας ψηφοφόρος μπορεί, για παράδειγμα, να επιλέξει στην κάλπη ευρωβουλευτές από τον ΔΗΣΥ, δήμαρχο που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ και δημοτικούς συμβούλους από το ΔΗΚΟ.
Μια άλλη παράμετρος, που ενισχύει την προηγούμενη ιδιομορφία και πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη, είναι πως στο πλαίσιο των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα ίδια τα κόμματα προέβησαν σε διαφορετικές μεταξύ τους συνεργασίες. Για παράδειγμα, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ στηρίζουν τον Νίκο Τορναρίτη για τη δημαρχία της Λευκωσίας, ενώ για τη δημαρχία της Λεμεσού, το ΔΗΚΟ στηρίζει τον ίδιο υποψήφιο με το ΑΚΕΛ και το Volt, τον Γιάννη Αρμεύτη. Η συγκεκριμένη παράμετρος οδηγεί αυτόματα στην αποδυνάμωση του ιδεολογικού και κομματικού χαρακτήρα των συγκεκριμένων εκλογών.
Την ώρα, που οι εν λόγω παράμετροι αποδυναμώνουν τον κομματικό χαρακτήρα της αναμέτρησης, μια ακόμη βασική ιδιομορφία της εν λόγω εκλογικής αναμέτρησης είναι η για πρώτη φορά συμμετοχή, ως ανεξάρτητου υποψηφίου για την Ευρωβουλή, ενός influencer, δημιούργημα των social media, του Φειδία Παναγιώτου, με πολλούς να αναμένουν με αγωνία ποια θα είναι η επίδραση του “φαινομένου” στις κάλπες.
Άλλη ιδιομορφία των εκλογών της 9ης Ιουνίου είναι το γεγονός ότι θα διεξαχθούν, όπως προαναφέραμε, υπό το φως της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους ψηφοφόρους να καλούνται να αναδείξουν, μεταξύ άλλων, τους προέδρους των νεοσύστατων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, με πολλούς εκλογείς να μην έχουν ακόμη κατανοήσει τον ρόλο και τα καθήκοντα του νέου αυτού θεσμού, την ώρα που οι ψηφοφόροι έχουν επίσης σωρεία αποριών για τον τρόπο που πρέπει να ψηφίσουν σε κάθε ψηφοδέλτιο.
Επιπρόσθετα, μια ακόμη ιδιαιτερότητα των εκλογών της 9ης Ιουνίου είναι ο τεράστιος αριθμός υποψηφίων. Συνολικά, 7.280 υποψήφιοι διεκδικούν 3.227 θέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Δρ Ελίκκος Ηλία.
Όλες αυτές οι ιδιαιτερότητες δύνανται να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα και τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων και αναμφίβολα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην ανάλυση των τελικών αποτελεσμάτων τη νύχτα της 9ης Ιουνίου.