Ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών για «εξόφθαλμες αδικίες» σε βάρος υπαλλήλων του δημοσίου στις κλίμακες Α1 και Α2, ζητά με επιστολή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης. Το εν λόγω θέμα είχε αναδείξει πριν από καιρό και ο «Φ», με τους επηρεαζόμενους, εκφράζοντας απελπισία, να μας αναφέρουν ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόσφατα συμφωνία σε σχέση με την ανέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων, αφήνοντας εκτός τους πλέον ευάλωτους, δηλαδή εκείνους στις κλίμακες Α1, Α2 και Α5. Μάλιστα, οι εν λόγω εργαζόμενοι κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του κ. Χριστοφίδη αναφέρεται:

Από το 1997 προκηρύσσονταν οι θέσεις εκτάκτων για Γενικό Γραμματειακό Προσωπικό, Γραφείς στην κλίμακα Α2 και για Γενικό Βοηθητικό Προσωπικό, Βοηθούς Γραφείου στην κλίμακα Α1.

Με την εκπνοή της ημερομηνίας παραλαβής των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος ετοιμαζόταν κατάλογος βάση του οποίου γίνονταν οι προσλήψεις των εκτάκτων ανάλογα με την θέση επιλογής τους.

Το 2002, μετά από απόφαση της κυβέρνησης έγινε αλλαγή στην κλίμακα αλλά και στον τίτλο. Οι προκηρύξεις από το Νοέμβριο του 2002 και μετά αναφέρονταν σε Έκτακτους Υπαλλήλους για Γραφειακά Καθήκοντα με κλίμακα Α1 και τα συμβόλαια έγραφαν πρόσληψη για εκτέλεση Γραφειακών Καθηκόντων.

Στις 5/1/2012 κυκλοφόρησε η επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, με αριθμό 4581, όπου δημοσίευε όσους μετατράπηκαν σε Αορίστου Χρόνου Υπαλλήλους από τις 26/1/2006 και μετά. Από τους Αορίστου Χρόνου Γενικού Γραμματειακού Προσωπικού, οι 91 έγιναν Αορίστου Χρόνου Α2 και οι 822 Αορίστου Χρόνου Α1.

Με έρευνα που έγινε σε 87 άτομα από τον κατάλογο των Αορίστου Χρόνου Α2 διαπιστώθηκε πως κάποια από αυτά είτε δεν είναι σε καμία λίστα υποψηφίων, είτε έγιναν όλες οι αιτήσεις τους στην Α1, είτε η αίτησή τους έγινε το 2002 για το 2003 όπου αφορούσε ΜΟΝΟ στην κλίμακα Α1, είτε οι αιτήσεις τους ήταν ακριβώς όπως και στα άτομα που έγιναν Αορίστου Α1 αλλά έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης.

Επίσης, βάσει πληροφοριών, κατά τη διάρκεια του 2003 γίνονταν νέα συμβόλαια μετατρέποντας την κλίμακα από Α1 σε Α2 καθώς επίσης και τον τίτλο από Βοηθούς Γραφείου, σε Βοηθούς Γραμματειακούς Λειτουργούς και υπάρχουν περιπτώσεις που δεν τους έγινε καθόλου μείωση και συνέχισαν να απολαμβάνουν την κλίμακα Α2.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι ενώ αυτά τα άτομα διένυσαν τις συνδυασμένες κλίμακες με τον νέο τίτλο και με λιγότερα χρόνια υπηρεσίας και βρέθηκαν στην Α7, τα περισσότερα από τα 822 άτομα που εργάζονταν από το 1998 και με αναβάθμιση της κλίμακας μετά από απόφαση της κυβέρνησης, έγιναν Α2 τον Φεβρουάριο του 2020 και έχουν φτάσει στην Α5 μετά από 23 και περισσότερα χρόνια υπηρεσίας.

Από το 2003 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020, 17 ολόκληρα χρόνια δεν τα υπολογίζει η εργοδοτική πλευρά σαν χρόνια υπηρεσίας για ανέλιξη στην Α7, θεωρούνται ως μη εργάσιμα χρόνια και υπολογίζουν μόνο τα χρόνια στην κλίμακα Α2.

Οι ενέργειες αυτές έχουν μετατρέψει το προσωπικό που εκτελεί τα ίδια ακριβώς καθήκοντα σε υπαλλήλους δύο ταχυτήτων και έχουν δημιουργήσει επαγγελματική και κοινωνική διάκριση πράγμα που προκαλεί αδικία.

Είναι παράκληση μου όπως με ενημερώσετε για τη θέση και τις ενέργειες της κυβέρνησης για το εν λόγω θέμα και πώς προγραμματίζει άμεσα η κυβέρνηση να διορθώσει αυτές τις εξόφθαλμες αδικίες.