Διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο μεγάλο debate του τοπικού καναλιού Capital, γύρω από την ανάπτυξη των πύργων, οι υποψήφιοι για τη δημαρχία της Λεμεσού, με τον νυν δήμαρχο Νίκο Νικολαΐδη να δέχεται πυρά από τον ανθυποψήφιό του Γιάννη Αρμεύτη για «χαμηλές αντιστάσεις κι έλλειψη πρωτοβουλιών» και τον κ. Νικολαΐδη να απαντά με αναφορά στους αρχιτεκτονικούς σχεδιασμούς του κ. Αρμεύτη και τις υποβληθείσες προτάσεις για ψηλά κτήρια.
Συγκεκριμένα, ο νυν δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης κλήθηκε να σχολιάσει το πιο κάτω απόσπασμα από το άρθρο στον «Φιλελεύθερο», υπό τον τίτλο «Η Λεμεσός δεν ανήκει πλέον στους Λεμεσιανούς» και να απαντήσει αν συμφωνεί ή διαφωνεί:
«Οι Λεμεσιανοί είδαν μέσα σε λίγα χρόνια τον χαρακτήρα της πόλης τους να αλλάζει, με τους πύργους να ξεφυτρώνουν χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό, με μια ανάπτυξη τύπου «άρπα-κόλλα», χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ισορροπία των τριών βασικών πυλώνων βιωσιμότητας, δηλαδή, της οικονομίας, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας».
O κ Νικολαΐδης ανέφερε ότι «όντως υπήρξε μια απότομη αλλαγή στη Λεμεσό, μέσω του επενδυτικού προγράμματος, που έφερε μια πίεση στην πόλη, η οποία δεν είχε χρόνο να απορροφήσει τις απότομες αλλαγές».
Πρόσθεσε ότι «από το 2018 καταθέσαμε προτάσεις, οι οποίες παρότρυναν την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε πιο συγκεκριμένη οριοθέτηση των ψηλών κτηρίων. Κάποιες εισακούστηκαν, κάποιες δεν εισακούστηκαν, όμως, όντως η πόλη μας υπέστη την εισβολή μιας καινούργιας πολεοδομικής ανάπτυξης.
«Διασώσαμε πολλά πράγματα που μπορεί να μην τα γνωρίζει ο κόσμος»
Στη συνέχεια, ο κ. Νικολαΐδης ερωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Σωτήρη Παπαδόπουλο «Ο δήμαρχος έχει τη δύναμη να επιβάλει αλλαγές σε μια άρπα-κόλλα ανάπτυξη της πόλης του;», για να απαντήσει ότι«το δημοτικό συμβούλιο έχει συγκεκριμένες εξουσίες, σε ό,τι αφορά τις μεγάλες αναπτύξεις η εξουσία του διευθυντή της Πολεοδομίας είναι καθοριστική και κομβική».
«Για να οριοθετήσουμε το πρόβλημα πρέπει να πούμε ότι οι περισσότερες μεγάλες αναπτύξεις βρίσκονται εκτός Δήμου Λεμεσού, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, γιατί ο αστικός ιστός είναι ενιαίος. Δεν γνωρίζει, δυστυχώς, ο κόσμος τι αποτρέψαμε από το να γίνει, αρνηθήκαμε αναπτύξεις εκτός μέτρου, μειώσαμε ύψη, απορρίψαμε αρχιτεκτονικές προτάσεις παράλογες, που παραβίαζαν την περιοχή ειδικού χαρακτήρα, την οδό Γλάδστωνος, την περιοχή του Κάστρου. Αν γίνονταν αποδεκτές οι προτάσεις θα αλλοιωνόταν η ιστορική φυσιογνωμία του χαρακτήρα της πόλης», συμπλήρωσε ακολούθως.
Κατέληξε ότι «οι αποφάσεις ήταν του Δημοτικού Συμβουλίου, πολλές φορές ήμουν μειοψηφία, δεν έχει σημασία, δεν απεκδύομαι των ευθυνών μου. Ήταν μια περίοδος, όπου η Λεμεσός έπρεπε να αντισταθεί. Αντιστάθηκε και διασώσαμε πολλά πράγματα, που μπορεί να μην τα γνωρίζει ο κόσμος».
Αρμεύτης: «Tο ζητούμενο είναι κατά πόσον έχεις αντιστάσεις»
Κληθείς ακολούθως να σχολιάσει την απάντηση του κ. Νικολαΐδη, ο κ. Αρμεύτης υπέδειξε ότι 10 από 12 ψηλότερα κτήρια αδειοδοτήθηκαν κατά τη θητεία του νυν δημάρχου και μόλις πρόσφατα εγκρίθηκε το ψηλότερο κτήριο στην Κύπρο με 44 ορόφους στη Λεωφόρο Μακαρίου, σε μια περιοχή όπου υπάρχουν διώροφα και τριώροφα κτήρια.
«Μας προσπέρασε η ανάπτυξη κι αυτό είναι τραγικό σε μια πόλη», υπέδειξε ακολούθως, ενώ σχολιάζοντας την αναφορά Νικολαΐδη για «αναπτυξιακές πιέσεις», τόνισε ότι «το ζητούμενο είναι κατά πόσον έχεις αντιστάσεις, παίρνεις πρωτοβουλίες και θεωρώ ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μεγάλες εξουσίες. Δεν μπορεί να εγκρίνει η Πολεοδομία, αν δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
«Πάρα πολλά μπορούν να γίνουν, αν θέλει η Τοπική Αρχή, αυτό που μέμφομαι είναι αυτή η υποκρισία», συνέχισε ακολούθως. Και έφερε ως παράδειγμα απόρριψη ψηλού κτηρίου από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάφου για ανέγερση στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, που είχε τη θετική γνώμη της Πολεοδομίας.
«Στο κέντρο της πόλης, αφαιρέθηκε από τις περιοχές ειδικού χαρακτήρα (ΠΕΧ) η περιοχή του παραλιακού μετώπου και της οδού Ανεξαρτησίας, γεγονός που επιτρέπει υψηλότερα κτήρια», σημείωσε, για να καταλήξει λέγοντας «θεωρώ ότι πρέπει να δούμε την ανάπτυξη με ολιστικό τρόπο.
Νικολαΐδης: «Έχουμε αντιστάσεις – Μειώσαμε ορόφους στις προτάσεις σας»
Στη δευτερολογία του ο κ. Νικολαΐδης, απαντώντας στις αναφορές Αρμεύτη, σημείωσε «ότι από τις άδειες που εκδόθηκαν μετά το 2017, αλλά κατατέθηκαν πριν από 2017, το τότε δημοτικό συμβούλιο δεν είχε αρνητική άποψη για καμιά από αυτές».
Και έριξε το γάντι στον ανθυποψήφιό του αναφέροντας ότι «μειώσαμε ορόφους σε αρχιτεκτονική πρόταση του κ. Αρμεύτη απέναντι από τον Μόλο, από 25 σε 13 ορόφους, στη Γλάδστωνος από 23 ορόφους σε 12, στην περιοχή του κάστρου από 8 σε 4. Επομένως έχουμε αντιστάσεις κ. Αρμεύτη».
«Είναι γεγονός ότι η πρώτη άδεια που δόθηκε για το κτήριο Οne, για 30 ορόφους, ανέτρεψε τη μέχρι τότε συνθήκη για κτήρια 20 ορόφων. Ήταν ακόμη περισσότερο δύσκολο από τότε να ακολουθηθεί μια πιο ήπια πολιτική», σημείωσε και ανέφερε ότι διαφώνησε με την άδεια για το ψηλότερο κτήριο της Κύπρου, αλλά το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε διαφορετικά.
Αρμεύτης: «Αντί να κρίνουμε μια δημαρχία, να γίνει απολογισμός, κρίνουμε έναν αρχιτέκτονα»
«Αν θέλουμε να αποτρέψουμε κάτι κάνουμε κάτι περισσότερο από το να είμαστε αμέτοχοι σε μια διαδικασία», ανταπάντησε στη συνέχεια ο κ. Αρμεύτης.
Θέλω να πω ότι έχει αδειοδοτηθεί στον Δήμο Λεμεσού ένα κτήριο στο οποίο είμαι αρχιτέκτονας στην περιοχή μεταξύ Παλιού και του Νέου Λιμανιού, το οποίο η δημαρχία του κ. Νικολαΐδη έχει αδειοδοτήσει και είναι το μοναδικό ψηλό κτήριο.
Στο παραλιακό μέτωπο είναι διαμέσου των αλλαγών, που έχει επιφέρει πάλι ο κ Νικολαΐδης, ώστε στη περιοχή από 6 ορόφους να επιτρέπονται 12 και το κτήριο αυτό έχει αδειοδοτηθεί στους 12 ορόφους, συνέχισε.
Και κατέληξε ότι «ο αρχιτέκτονας άπλα σχεδιάζει, δεν ποινικοποιείται ο σχεδιασμός. Αυτό που ελέγχεται είναι αυτός που εγκρίνει τις άδειες. Αντί να κρίνουμε μια δημαρχία να γίνει απολογισμός, κρίνουμε έναν αρχιτέκτονα και μεταφέρουμε τη συζήτηση σε άλλο επίπεδο, αφήνοντας αιχμές για σύγκρουση συμφέροντος, στο οποίο θα απαντήσω αργότερα».