Δικαιούται ο Γενικός Εισαγγελέας να ζητεί την παύση 27 ανεξάρτητων κρατικών αξιωματούχων; Σ’ αυτό το ερώτημα καλείται να αποφανθεί το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο που συνέρχεται ως Συμβούλιο και έχει ενώπιον του αίτηση του Γ. Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Επί τρίωρο, ακούστηκε ενώπιον του Συμβουλίου, η προδικαστική ένσταση του Γενικού Ελεγκτή, ότι ο Γ. Εισαγγελέας είναι αναρμόδιος να υποβάλλει αίτηση για παύση του. Κατά τη διαδικασία οι δυο πλευρές έδειξαν τις προθέσεις τους, ότι δηλαδή δεν κάνουν πίσω και θα πάνε μέχρις τέλους. Αν η ένσταση γίνει δεκτή, τότε ολόκληρη η διαδικασία καταρρέει, αφού δεν θα υπάρχει αίτηση. Αν γίνει αποδεκτή, τότε εκκρεμεί άλλη ένσταση σύμφωνα με την οποία η αίτηση είναι αυτοδήλως αβάσιμη.

Πρώτα αγόρευσε η πλευρά του κ. Μιχαηλίδη με τον εκ των δικηγόρων του Γιώργο Τριανταφυλλίδη, να έχει στην προμετωπίδα της επιχειρηματολογίας του, ότι το Σύνταγμα δεν δίνει εξουσία στον Γενικό Εισαγγελέα να ζητεί την παύση του Γενικού Ελεγκτή, ούτε κανενός εκ των 26 άλλων ανεξάρτητων κρατικών αξιωματούχων που παύονται με διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου.

Από την άλλη, η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα, επιχειρηματολόγησε στηριζόμενη στην προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου στην υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου, όπου εκεί κρίθηκε ότι ο Γ. Εισαγγελέας έχει δικαίωμα να καταθέτει αίτηση για παύση του.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης άρχισε την επιχειρηματολογία του λέγοντας ότι υπάρχουν 28 ανεξάρτητοι κρατικοί αξιωματούχοι που παύονται με αίτηση στο Συμβούλιο. Ο Γενικός Εισαγγελέας δεν μπορεί να ζητεί την παύση και των 27 άλλων, είπε. Ίσως να επικρατεί η άποψη ότι ο Γ. Εισαγγελέας είναι πιο επιφανής από τον Γενικό Ελεγκτή. Το Σύνταγμα, τόνισε, έχει κενό και είναι σιωπηρό ως προς το ποιος ζητεί την παύση του Γ. Ελεγκτή, για να προσθέσει ότι εκείνος που τον διορίζει έχει και το δικαίωμα να τον παύει.

Σε παρατήρηση του προέδρου του Συμβουλίου Αντώνη Λιάτσου, πώς τότε ο Γ. Εισαγγελέας ήρθε και ζήτησε την παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι εκεί υπήρχε η σχέση προϊστάμενου και υφιστάμενου. Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δικαίωμα να συμβουλέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μια κατάσταση και αν επιθυμεί να τον εκπροσωπήσει στο Συμβούλιο, παρατήρησε.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η αίτηση του Γ. Εισαγγελέα για παύση του κ. Μιχαηλίδη στηρίζεται στο άρθρο 113 του Συντάγματος που αναφέρει ότι ως προασπιστής του δημοσίου συμφέροντος έχει εξουσία να κινεί διαδικασία για παύση οποιουδήποτε. Ο κ. Τριανταφυλλίδης σημείωσε ότι η ερμηνεία αυτή είναι εσφαλμένη καθ’ ότι το άρθρο αυτό αναφέρεται σε ποινικά αδικήματα.

Ο δικηγόρος του Γ. Ελεγκτή, διαφώνησε με το σκεπτικό της απόφασης στην υπόθεση παύσης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, λέγοντας παράλληλα ότι εκεί τα γεγονότα ήταν διαφορετικά. «Η απόφαση είναι πασιφανώς εσφαλμένη, ότι δηλαδή ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να κινείται κατά οποιουδήποτε αξιωματούχου. Μας έδωσε το τότε Συμβούλιο μια απόφαση εφτά γραμμών ότι ο Γ. Εισαγγελέας έχει εξουσία να ζητεί την παύση οποιουδήποτε ανεξάρτητου αξιωματούχου».

Τέλος, διερωτήθηκε αν ο Γενικός Εισαγγελέας κινηθεί κατά οποιουδήποτε αξιωματούχου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαφωνεί, τότε πάμε σε πολύ περίεργες περιπτώσεις. Θα κάνουμε παντοδύναμο τον Γ. Εισαγγελέα, πρόσθεσε.

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η επιχειρηματολογία του δικηγόρου Γιώργου Βαλιαντή που εκπροσώπησε τον Γενικό Εισαγγελέα. Ο δικηγόρος στηρίχθηκε εν πολλοίς στην απόφαση Ερωτοκρίτου, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δεδομένο πως μόνο ο Πρόεδρος μπορεί να καταχωρήσει αίτηση. Τέτοιο πράγμα το Σύνταγμα δεν λέει. Η βάση του επιχειρήματος της άλλης πλευράς δεν στηρίζεται. Είπαν πως υπάρχει διαφοροποίηση γιατί πρόκειται για ισότιμους θεσμούς. Κρίθηκε αυτό στην υπόθεση Τρύφωνος. Κάνει ρητή αναφορά στους κρατικούς αξιωματούχους.

Περαιτέρω διερωτήθηκε κατά πόσον μπορεί ο Γενικός Εισαγγελέας να καταχωρήσει αυτή την αίτηση και το Συμβούλιο να καταλήξει για το κατά πόσο υπάρχει ανάρμοστη συμπεριφορά; Αυτά είναι τα ερωτήματα και είμαστε βέβαιοι ότι η απάντηση είναι θετική.

Τέλος, ανέφερε ότι το Σύνταγμα λέει πως ο Γενικός Εισαγγελέας είναι νομικός σύμβουλος του Προέδρου. Δηλαδή αυτόν να εμπιστεύεται. Επομένως, και πάλι αν ο Πρόεδρος διαφωνεί, ο Γενικός Εισαγγελέας νομιμοποιείται να καταχωρήσει αίτηση για παύση ενός κρατικού αξιωματούχου, όπως την παρούσα. Τονίζουμε ότι το Συμβούλιο έχει αποκλειστική δικαιοδοσία για να εξετάσει αυτή την αίτηση.

Μετά το πέρας της επιχειρηματολογίας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αντώνης Λιάτσος, ανακοίνωσε πως η απόφαση επί της προδικαστικής ένστασης θα δοθεί την ερχόμενη Τετάρτη, προσθέτοντας ότι «όπως έχουμε πει όλες οι πλευρές να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο», υπονοώντας ότι αν απορριφθεί η προδικαστική ένσταση, να προχωρήσει πάραυτα η διαδικασία.