Ο κύβος ερίφθη. Καταχωρήθηκε μόλις τώρα η ένσταση του Γενικού Ελεγκτή στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, με την οποία ζητεί την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.
Τώρα οι δύο ανεξάρτητοι αξιωματούχοι θα τα πουν από το εδώλιο του Συμβουλίου (Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο). Η ένσταση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη καταχωρήθηκε από το δικηγορικό γραφείο Γιώργου Τριανταφυλλίδη στο Πρωτοκολλητείο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, την τελευταία ημέρα που θέτει η προθεσμία για τέτοιες αιτήσεις. Είναι 72 σελίδες και ορίστηκε ημερομηνία εξέτασης της ένστασης στις 23 Μαΐου.
Τώρα η ένσταση με όλα τα επιχειρήματα της πλευράς του Γενικού Ελεγκτή θα δοθεί στην άλλη πλευρά και παράλληλα, το Συμβούλιο θα ορίσει την πρώτη εμφάνιση ενώπιον του.
Το Συμβούλιο, δηλαδή οι εννιά δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου, θα συνέλθουν καθήμενοι όχι στα κανονικά τους έδρανα, αλλά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο πιο μπροστά, αφού δεν συνέρχονται ως Δικαστήριο αλλά ως Συμβούλιο.
Στην ένστασή του οι τρεις νομικοί σύμβουλοι του Γενικού Ελεγκτή, απαντούν ένας προς ένα όλα τα σημεία που ήγειρε ο Γενικός Εισαγγελέας και που κατά τον ίδιο συνιστούν ανάρμοστη συμπεριφορά γι’ αυτό και θα πρέπει να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του, ενώ παράλληλα, προσθέτουν και νέα που προέκυψαν τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Πρόκειται για την κόντρα του Γενικού Εισαγγελέα με τον πρόεδρο της Αρχής κατά της Διαφθοράς, τον πρώην δικαστικό Χάρη Πογιατζή, με αφορμή την άρνηση του Γιώργου Σαββίδη να κινήσει ποινική διαδικασία κατά του αξιωματικού της Αστυνομίας Μιχάλη Κατσουνωτού, επί τω ότι αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις της Αρχής.
Η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή θεωρεί ότι πολλοί θεσμοί όπως και ο ίδιος, διαφωνούν με τις θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα, γι’ αυτό και δεν μπορεί να θεωρείται ανάρμοστη συμπεριφορά.
Όπως γράψαμε και χθες, οι νομικοί σύμβουλοι του Οδυσσέα Μιχαηλίδη προτίθενται να εγείρουν κατά την πρώτη δικάσιμο που αναμένεται να οριστεί εντός Μαΐου, δυο προδικαστικές ενστάσεις. Με την πρώτη ένσταση θα υποστηρίζεται ότι η αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα είναι προδήλως αβάσιμη και η δεύτερη ότι δεν είναι αρμόδιος (ο Γενικός Εισαγγελέας) να ζητά την παύση ενός ανεξάρτητου θεσμού.
Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Συμβουλίου, μπορεί το ίδιο να κρίνει κατά πόσον η αίτηση είναι αυτοδήλως αβάσιμη και να την απορρίψει από την αρχή, ή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ή και στο τέλος.