Το δέλεαρ να δοθούν ανταλλάγματα στα ευρωτουρκικά εάν προηγηθεί μια καλή χειρονομία στο Κυπριακό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να τουμπάρει η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέφερε το μήνυμα για μια τριμερή για να συζητηθούν οι απόψεις των δύο ηγετών. Ο Ερντογάν δημοσίως επέμεινε στην αναγνώριση των πραγματικοτήτων στο νησί, δείχνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ότι δεν είναι διατεθειμένη να ανταποκριθεί στα μηνύματα της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώθηκε χθες το πρωί, τηλεφωνικώς, για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι κατά την επικοινωνίας τους ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε στον Ν. Χριστοδουλίδη ότι μετέφερε στον Τούρκο Πρόεδρο την ανάγκη για τριμερή συνάντηση ούτως ώστε οι δύο ηγέτες να συζητήσουν τις απόψεις τους στην παρουσία της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Δεν αναφέρθηκε ποια ήταν η αντίδραση του Ερντογάν στην προτροπή Μητσοτάκη, ωστόσο οι κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία  ανέφεραν ότι αναμένεται ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς.

Πάντως δημοσίως ο Ερντογάν φρόντισε να προσγειώσει όσους ενδεχομένως ήλπιζαν σε διαφοροποίηση της τουρκικής προσέγγισης. Στις δηλώσεις του ο Ερντογάν επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές αξιώσεις αναφορικά με το Κυπριακό, κάνοντας λόγο για «λύση στη βάση πραγματικοτήτων». Είναι σημαντικό, είπε, «να επιτευχθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί. Η υλοποίηση ενός τέτοιου βήματος θα ισχυροποιήσει την σταθερότητα και την γαλήνη της περιοχής». Αναφορές που δεν φαίνεται, σ’ αυτή τη φάση, να προμηνύουν την όποια αλλαγή της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό.

Η τουρκική άρνηση σε μια συνάντηση των δύο ηγετών στην Κύπρο δυσκολεύει και την προσπάθεια της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ η οποία ολοκλήρωσε και τον τρίτο κύκλο επαφών της με συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη. Όπως αναφέρει  ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Γεραπετρίτης «τόνισε ότι το Κυπριακό είναι ύψιστης προτεραιότητας ζήτημα για την Ελλάδα, η οποία υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ».  «Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά σε όλα τα διεθνή φόρα, προσβλέποντας στην εκκίνηση ενός διαλόγου μεταξύ των μερών, με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και στο πλαίσιο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο Γ. Γεραπτρίτης υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η ελληνική πλευρά στην εύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Είπε “η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των μερών. Δηλαδή μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Τατάρ, υπό την αιγίδα της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έτσι ώστε να δούμε το πεδίο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε». «Και το πεδίο δεν μπορεί να είναι άλλο παρά μόνο τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία», τόνισε.

«Μολονότι, υπάρχει πράγματι τα τελευταία χρόνια μία αυξημένη ρητορική εκ μέρους της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με μία κυριαρχική ισότητα, η οποία είναι εκτός πλαισίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το κρίσιμο αυτή τη στιγμή –και γι’ αυτό εμείς ασκούμε όλη την επιρροή μας– είναι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τον Τατάρ», εκτίμησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ασκούνται όλες οι αναγκαίες διπλωματικές πιέσεις. «Διατηρώ την ελπίδα ότι στο προσεχές διάστημα θα έχουμε συζητήσεις για το ζήτημα αυτό. Να μπορέσουμε να διακριβώσουμε τις δυνατότητες για να προχωρήσουμε σε μια μακρά και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό. Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να αφήσουμε πίσω το Κυπριακό», επισήμανε ο ίδιος.

Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που μπορούν να συμβάλουν θετικά για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό». Ο Κ. Λετυμπιώτης  επανέλαβε ότι τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα θεωρούν ως σημαντικό να πραγματοποιηθεί μια κοινή συνάντηση των δύο ηγετών.

Ερωτηθείς πώς βλέπει τα επόμενα βήματα και αν υπάρχει κάτι, το οποίο θα μπορούσε να σημάνει εξελίξεις, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως, αυτό που εκ των πραγμάτων υπάρχει το επόμενο διάστημα, όπως και η ίδια η κ. Ολγκίν έχει αναφέρει, είναι η συνάντησή της με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, «όπου θα παρουσιάσει τα δεδομένα, όπως και η ίδια τα έχει αξιολογήσει, αλλά και τις δικές της σκέψεις για τα επόμενα βήματα».