Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εποικοδομητικός εταίρος της ΕΕ, λέει ο ΥΠΕΞ
Η Κύπρος είναι ένας σταθερός συνεργάτης, ένας εποικοδομητικός εταίρος και ένα πραγματικά αφοσιωμένο κράτος μέλος και θα παραμείνει έτσι, έγραψε στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Ανέφερε ότι την ημέρα αυτή πριν από 20 χρόνια, η Κύπρος, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας ότι «σήμερα γιορτάζουμε 20 χρόνια στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Καθώς γιορτάζουμε αυτό το ορόσημο, συνέχισε, «αναλογιζόμαστε τα επιτεύγματα της Ένωσης για όλους τους Ευρωπαίους και παραμένουμε επικεντρωμένοι στην περαιτέρω ενίσχυση της ΕΕ. Με γνώμονα τη δέσμευσή μας στις κοινές μας αρχές και αξίες και με γνώμονα την ιστορία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».
Η Κύπρος είναι ένας σταθερός συνεργάτης, ένας εποικοδομητικός εταίροςκαι ένα πραγματικά αφοσιωμένο κράτος μέλος και θα παραμείνει έτσι, καταλήγει.
Σπουδαία επιτυχία η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, λέει η Μ. Ραουνά
Αποτελεί σπουδαία επιτυχία η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά, σε γραπτή δήλωση για την 20ή επέτειο της ένταξης.
«Είκοσι χρόνια από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την πρώτη Μαΐου του 2004, η πατρίδα μας πορεύεται στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον πιο ενισχυμένη έχοντας, παράλληλα, πετύχει σημαντικές κατακτήσεις για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών, στηριγμένες στις αρχές και αξίες που διέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», λέει η κ. Ραουνά.
«Η ένταξή μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί σπουδαία επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας», σημειώνει η Υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «την 1η Μαΐου του 2004 η Κύπρος, μαζί με άλλα εννέα κράτη, κατέστη ισότιμο, πλήρες και αναπόσπαστο μέλος μιας ισχυρής ομάδας κρατών, δημιουργώντας ένα πλέγμα φυσικών συμμάχων».
Η Μαριλένα Ραουνά κάνει λόγο για μια ομάδα κρατών «με τα οποία μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές, προασπιζόμενοι τη δημοκρατία, την ισονομία, το κράτος δικαίου, τον πλουραλισμό, τον διάλογο, την ίση και αποτελεσματική εκπροσώπηση, για να αντιμετωπίζει η Κύπρος αποτελεσματικά τις προκλήσεις σε όλους τους τομείς και να είναι παρούσα στα πεδία, όπου επιτυγχάνεται η συνδημιουργία και η προώθηση πολιτικών προς όφελος των πολιτών».
«Η πορεία εναρμόνισης της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενίσχυσε περαιτέρω τα θεμέλια του κράτους δικαίου, ενώ η συμμετοχή της Κύπρου από το 2008 στη ζώνη του Ευρώ αποτελεί θεμελιώδη εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία», τονίζει η Υφυπουργός.
«Η Κύπρος άρχισε ήδη την προετοιμασία της για την ανάληψη, για δεύτερη φορά από την ένταξή της, της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2026, ακόμη ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία μας ως κράτους μέλους της ΕΕ, ενισχύοντας περαιτέρω, μέσα από τη σημαντική αποστολή που θα αναλάβει, την παρουσία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως αξιόπιστος και ωφέλιμος εταίρος, με θετικό αποτύπωμα στο σπουδαίο ευρωπαϊκό οικοδόμημα», καταλήγει.
Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη παρακαταθήκη για επόμενες γενιές, λέει η ΠτΒ
Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη που θα παραδοθεί στις επόμενες γενιές σημείωσε στο μήνυμα της για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ η Προέδρους Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου.
«Στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας σε κάθε επιβουλή και με ασπίδα τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες ζητούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο και για τη χώρα μας και τα λόγια πράξη», προσθέτει αναφέροντας ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολόκληρη όσο η Κύπρος είναι μοιρασμένη.
Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρει επίσης ότι κανένα κράτος δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει μόνο του τις μεγάλες προκλήσεις σε ένα κόσμο στον οποίο όλα αλλάζουν και τίποτε δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο, προσθέτοντας ότι η Κύπρος στο πλαίσιο της ΕΕ έχει και λόγο και ρόλο να διαδραματίσει.
«Ως ισότιμο κράτος μέλος συμμετέχουμε ενεργά, συνδιαμορφώνουμε πολιτικές προς όφελος των πολιτών, αξιοποιούμε διασυνδέσεις, επαφές και κάθε προοπτική που μας παρέχει η κοινοβουλευτική διπλωματία», σημειώνει η Πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενη στον ρόλο που διαδραματίζει η Βουλή στο ευρωπαϊκό στερέωμα.
«Χτίζουμε γέφυρες, διεκδικούμε και έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα, αντιμετωπίζουμε από κοινού, με πνεύμα αλληλεγγύης τις μεγάλες προκλήσεις: Μεταναστευτική, ενεργειακή, υγειονομική, επισιτιστική κρίση», πρόσθεσε.
Η Πρόεδρος της Βουλής συμπληρώνει ότι την 1η Μαΐου 2004, η Κυπριακή Δημοκρατία αγγίζει το μεγάλο όραμα, που της εξασφαλίζει πολιτικό εκτόπισμα πολύ μεγαλύτερο του γεωγραφικού της μήκους και πλάτους, της διασφαλίζει μια θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια την οποία ενώνουν οι ίδιες αρχές και πανανθρώπινες αξίες, της δημοκρατίας, της συμπερίληψης, της ενότητας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κράτος δικαίου, στις ατομικές ελευθερίες.
Απογοητεύσεις, όμως κορυφαίο επίτευγμα η ένταξη είπε ο Κ. Μαυρίδης
Παρά τις απογοητεύσεις, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί το κορυφαίο επίτευγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την τουρκική εισβολή του 1974, είπε ο ο Ευρωβουλευτής (ΔΗΚΟ – S&D) Κώστας Μαυρίδης, σε δήλωσή στο ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό δίκτυο «EURACTIV», για το αφιέρωμα της συμπλήρωσης 20 χρόνων από τη μεγαλύτερη διεύρυνση της ΕΕ, με ένταξη 10 νέων κρατών-μελών την 1η Μαΐου 2004.
Σε ανακοίνωση του υποψήφιου Ευρωβουλευτή σημειώνεται ότι ανέφερε πως το κράτος δικαίου της ΕΕ και οι δεσμευτικές αξίες της παραμένουν ο αξιόπιστος δρόμος προς μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο και η απάντηση στις ανησυχίες των πολιτών της ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκείας, παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι η ποιότητα της δημοκρατίας στην Κύπρο έχει βελτιωθεί καθώς και η ποιότητα ζωής, με διευρυμένες ευκαιρίες για κάθε Κύπριο πολίτη.
Όσον αφορά την οικονομία της Κύπρου, προστίθεται, εξέφρασε την άποψη ότι η σταθερότητα της Ευρωζώνης αποτελεί τη βάση για υγιή ανάπτυξη, παρά τις περιστασιακές άδικες πολιτικές, όπως το άνευ προηγουμένου κούρεμα καταθέσεων το 2013.
Για τα θέματα ασφάλειας, ο κ. Μαυρίδης σημείωσε ότι η ΕΕ προσφέρει πολιτικό δίχτυ ασφαλείας για την Κύπρο απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό και διατύπωσε τη θέση ότι σχετικά με το Κυπριακό και τις παράνομες μεταναστευτικές ροές, η ΕΕ απέτυχε να τερματίσει την τουρκική κατοχή και να προστατεύσει την Κύπρο μέσω μιας πραγματικής αλληλεγγύης, επιλέγοντας να ακολουθήσει την πολιτική κατευνασμού προς την Τουρκία.
ΚΥΠΕ