Η παρουσία του προέδρου του ΕΛΑΜ στην Μητρόπολη Ταμασού την ημέρα της μεταφοράς και της καταμέτρησης των χρημάτων που βρίσκονταν στο χρηματοκιβώτιο της Μονής Αββακούμ άναψε το σπίρτο που αναζητούσε το πολιτικό σκηνικό για να πάρει φωτιά ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι ζητούν από την Τρίτη εξηγήσεις από τον Χρίστο Χρίστου, με το κόμμα της Αριστεράς να εγγράφει μάλιστα θέμα σε δύο Επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μέσα από τις παρεμβάσεις τους, τα κόμματα ουσιαστικά επιχειρούν να δώσουν ρόλο στο ΕΛΑΜ σε σχέση με την έφοδο στην Μονή, αφήνοντας ξεκάθαρα υπονοούμενα.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ μέσω διάφορων τηλεοπτικών του παρεμβάσεων έδωσε τη δική του εξήγηση για την παρουσία στην Μητρόπολη Ταμασού, ως ενθρονικός επίτροπος διορισμένος από τον Μητροπολίτη Ησαΐα και επιτέθηκε στο ΑΚΕΛ για τη στάση του έναντι της Εκκλησίας.

Οι διαστάσεις βέβαια που λαμβάνει το θέμα στο πολιτικό σκηνικό, δεν είναι άσχετες με τις εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου. Η δυναμική που φαίνεται να καταγράφει το κόμμα της ακροδεξιάς στην Κύπρο, είναι ένα δεδομένο με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο το πολιτικό σκηνικό. Τα υπόλοιπα κόμματα έδειχναν μέχρι στιγμής αδύναμα να διαχειριστούν την κατάσταση και να αναδείξουν αυτά για τα οποία κατηγορείται η ακροδεξία. Το υπό διερεύνηση σκάνδαλο και η όποια εν τέλει εμπλοκή στην όλη ιστορία του προέδρου του ΕΛΑΜ, έδωσε την λαβή που έψαχναν για να πιαστούν.

Το ΕΛΑΜ από την άλλη είναι ξεκάθαρο ότι μέσα από την όλη ιστορία αναζητά να πάρει το ρόλο του υπερασπιστή των θρησκευτικών αξιών, προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να ικανοποιήσει ένα συγκεκριμένο ακροατήριο.

Την ίδια ώρα, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι άξια σχολιασμού και η διατύπωση και το λεκτικό των ανακοινώσεων των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, τα οποία από την μια κατακεραυνώνουν το ΕΛΑΜ, από την άλλη όμως είναι αρκετά προσεχτικά στις τοποθετήσεις τους. ΑΚΕΛ και Οικολόγοι βγαίνουν πιο δυναμικά αναδεικνύοντας και τη διάσταση της διαφθοράς και της εμπορικής εκμετάλλευσης των ανθρώπων. Η Πινδάρου από την πλευράς της, μέχρι και χθες, τηρούσε σιγή ασυρμάτου επί του θέματος.

«Δεν ήμουν σε καμία περίπτωση στη Μονή Αββακούμ. Εγώ ήμουν στη Μητρόπολη κατά τη διαδικασία απολογίας των μοναχών. Η παρουσία μου στο χώρο ήταν ως μάρτυρας καθώς και ως παρατηρητής. Δεν έχω πρόβλημα να καταθέσω για όσα ήμουν μάρτυρας», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ στο OMEGA και κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι είναι το κόμμα που ζήτησε κατάργηση των θρησκευτικών από τα σχολεία και υπερασπίζεται τα έργα του καλλιτέχνη Γαβριήλ όταν αυτά προσβάλλουν την Εκκλησία.

«Να απαντήσω στο σωματοφύλακα του Μιχαλολιάκου. Τα ψέματα στην ακροδεξία είναι καθημερινότητα. Πού βρήκε ότι το ΑΚΕΛ προτείνει κατάργηση θρησκευτικών», διερωτήθηκε και κατήγγειλε ότι το ΕΛΑΜ είναι εγκληματική οργάνωση.

«Θέλουμε να συζητηθεί το θέμα πώς προστατεύονται οι πολίτες σε σχέση με την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου , από λαμόγια και απατεώνες”, ήταν η απάντηση του Στέφανου Στεφάνου στον Χρίστο Χρίστου από την ίδια εκπομπή. Το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε επίσης χθες την εγγραφή θέματος και στην Επιτροπή Νομικών για τους χειρισμούς από πλευράς Αστυνομίας.

«Τα όσα θλιβερά παρακολουθούμε σε σχέση με την Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ επιβάλλουν την άμεση και σε βάθος διερεύνηση όλων των πτυχών, συμπεριλαμβανομένης και της ανάμειξης του προέδρου του ΕΛΑΜ. Αυτό επιβάλλουν οι κανόνες τις ισοπολιτείας και ισονομίας», ήταν η τοποθέτηση του ΔΗΣΥ.

Δυναμική παρέμβαση έκανε χθες και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σημειώνοντας πώς «ακόμη και αν έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα συγκεκριμένοι μοναχοί, κάτι που θα πρέπει να διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές, αυτό δεν σημαίνει πως ύποπτος και υπόδικος είναι ολόκληρη η Εκκλησία, όπως θέλουν να την παρουσιάσουν κάποιοι». Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ έθεσε μία σειρά πολιτικών ερωτημάτων για την παρουσία του Χρίστου Χρίστου και τη σχέση του ΕΛΑΜ με τους κουκουλοφόρους.

Η ΕΔΕΚ από την πλευρά της ζητά παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα και άρση της βουλευτικής ασυλίας του Χρίστου Χρίστου. «Οι καταιγιστικές αποκαλύψεις της υπόθεσης της Μονής του Οσίου Αββακούμ και η εμπλοκή του Προέδρου του ΕΛΑΜ και του πρώην Αρχηγού Αστυνομίας, επιβάλλουν την απόφαση για δραστικές ενέργειες από την πλευρά της πολιτείας», σημειώνει.

Η ΔΗΠΑ – Συνεργασία από την πλευρά της εκφράζει την πεποίθηση ότι η εμπλοκή των πολιτικών στα της Εκκλησίας, όπως και το αντίστροφο, είναι ζημιογόνα. «Η οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη της υπόθεσης, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον σαφή διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, όπως θεμελιώνεται στο Σύνταγμα και τους Θεσμούς της Δημοκρατίας μας».

Οι Οικολόγοι στην προχθεσινή ανακοίνωση τους καλούν την Βουλή να διερευνήσει αν η εμπλοκή του βουλευτή στην υπόθεση αυτή συνάδει με τον κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών.