Για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη το κυρίαρχο συναίσθημα σχεδόν του συνόλου των πολιτών, είναι η απογοήτευση ανεξαρτήτως τού τι έπραξαν στις εκλογές. Φαίνεται να εμπεδώνεται η τάση παρά τις προσπάθειες ανατροπής της, όπως ήταν η διακαναλική συνέντευξη.  

Δεν επιχαίρουμε για την κακή εικόνα της κυβέρνησης. Αντίθετα μάς προβληματίζει γιατί υπάρχουν ακόμα τέσσερα χρόνια. Μάς ανησυχεί μήπως υπό την πίεση της κοινωνίας γίνουν αψυχολόγητα λάθη. Γιατί για εμάς στον Δημοκρατικό Συναγερμό, πάνω από όλα είναι το καλό του τόπου.

Εμείς δεν λέμε ότι δεν έχει παραχθεί έργο. Αλίμονο. Ούτε έχουμε πρόβλημα να το επικροτήσουμε. Άλλωστε έχει υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός του 2023, τον οποίο εμείς ετοιμάσαμε, και προχωρούν όλες οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων συγχρηματοδοτούμενων έργων, καθώς και τα αναπτυξιακά έργα σε εξέλιξη, που είχαμε βάλει στον τριετή δημοσιονομικό σχεδιασμό. Όλα αυτά όμως, ήταν ήδη γνωστά στους πολίτες.

Το πρόβλημα μάλλον με την κοινωνία είναι ότι δεν βλέπει ένα νέο όραμα, δεν βλέπει να μπαίνουν νέα θεμέλια για μια πιο μακροπρόθεσμη πολιτική. Δεν βλέπει το νέο και διαφορετικό, όπως είχε ίσως πιστέψει. Για παράδειγμα σήμερα επιβάλλεται μια νέα, πιο γρήγορη και πιο φιλόδοξη πολιτική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα οικονομικά δεδομένα για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας σήμερα βελτιώθηκαν αρκετά αλλά συνεχίζουμε περίπου στο ίδιο μοτίβο με προηγουμένως.

 Λέγεται συχνά από πλευράς κυβέρνησης ότι ο Πρόεδρος βρήκε δυσκολίες. Είναι αλήθεια. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες θα εκτιμούσαν μια έγκαιρη και σωστή ανάγνωση των προβλημάτων τους και την ειλικρινή προσπάθεια για αντιμετώπισή τους. Αντί αυτού, έγιναν σοβαρά σφάλματα σε πολιτικές. Για παράδειγμα η διακοπή των μέτρων για το ρεύμα και τα καύσιμα μεσούντος του καλοκαιριού, προκάλεσε νέες ανατιμήσεις και σε άλλα προϊόντα και αναζωπύρωσε τις πληθωριστικές τάσεις. Ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση επέδειξε σοβαρή υποτίμηση του προβλήματος.

Εξίσου σημαντικό σφάλμα πολιτικής ήταν και η επιλογή της αποδέσμευσης χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στο δημόσιο που ήταν εις βάρος άλλων κοινωνικών πολιτικών, τις οποίες ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε προτείνει όπως:

  • Στήριξη των συνοδών των ασθενών που πάνε στο εξωτερικό
  • Βελτίωση της πολιτικής για τη μέτρια αναπηρία
  • Μεγαλύτερη στήριξη των τρίτεκνων και πολυτέκνων οικογενειών
  • Φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις (πχ Οικογενειακό αφορολόγητο εισόδημα)
  • Βελτιώσεις στο σχέδιο για τα φωτοβολταϊκά
  • Στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων. 

Δυστυχώς οι θέσεις αποδεσμεύτηκαν με τη συνεργασία της κυβέρνησης με το ΑΚΕΛ.

Ειδικά για την αυξημένη ΑΤΑ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ευνόησε περισσότερο τους υψηλόμισθους και λιγότερο ή καθόλου αυτούς που την είχαν περισσότερο ανάγκη. Είναι ένας θεσμός που χρειάζεται μεταρρύθμιση και είμαστε έτοιμοι να βάλουμε πλάτες για αυτό.

Είναι λογικό σε ένα απολογισμό να περιλαμβάνονται τα θετικά μιας κυβέρνησης, παραγνωρίζοντας βέβαια πολιτικές που ενόχλησαν τους πολίτες. Για παράδειγμα η πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει χέρι στα χρήματα των προσφύγων που προέρχονται από  το τέλος 0.4% που ψήφισε η Βουλή. Ήταν ένα άλλο σφάλμα για το οποίο αντιδράσαμε δυναμικά και ελπίζουμε ότι το έχουμε αποτρέψει.

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται επίσης πως σε πολλά θέματα που προέκυψαν κατά τους τελευταίους 12 μήνες, τα κύρια χαρακτηριστικά που επέδειξε η κυβέρνηση ήταν η αμηχανία, η αναποφασιστικότητα και η ατολμία. (πχ Επεισόδια σε Χλώρακα-Λεμεσό, αποδόμηση του θεσμού του Αρχηγού της Αστυνομίας, έλλειψη αποφασιστικότητας και τελική απόφαση για να παραμείνει). Πολύ λανθασμένη ήταν και η διαχείριση του ανασχηματισμού (διαρροές στις εφημερίδες, αποδόμηση συνεργατών, προαναγγελία του ανασχηματισμού, καθησυχασμός των υπουργών μπροστά στις κάμερες για να μην παραιτηθούν και τελικά εσπευσμένος ανασχηματισμός). 

Ταυτόχρονα μια σειρά λαθών που έγιναν από την κυβέρνηση, έδωσαν το στίγμα της αναξιοκρατίας και της προχειρότητας και πλήγωσαν την κοινωνία. (διορισμοί φιλικών και συγγενικών προσώπων, διορισμοί που ακυρώθηκαν σε 24 ώρες, υπερωρίες, διορισμοί στους ημικρατικούς με τον μανδύα και τις προσδοκίες του Γνωμοδοτικού κ.ά).

Έτοιμος να στηρίξει ο ΔΗΣΥ μεγάλες τομές

Ας αποσαφηνίσουμε και κάτι ακόμη. Η επικοινωνιακή πολιτική δεν ενοχλεί εμάς. Ενοχλεί τους ίδιους τους πολίτες στους οποίους έχει εμπεδωθεί η αντίληψη πως δίνεται πολύ περισσότερη έμφαση στην επικοινωνιακή πολιτική αντί στην ουσία και στα πραγματικά τους προβλήματα. Για παράδειγμα, δεν μπορεί τα νέα βελτιωμένα κριτήρια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, που αναμένονταν εδώ και ένα χρόνο, να ενσωματώνονται στο διάγγελμα για τα έκτακτα μέτρα κατά της ακρίβειας, κάτι που εξόργισε τους πρόσφυγες. Ούτε και να παρουσιάζεται ως μεγάλη επιτυχία η αύξηση 5% στη μικρή επιταγή για τους χαμηλοσυνταξιούχους, που για τους περισσότερους ήταν από Є3 ως Є11.

Όσον αφορά εμάς, αντιλαμβανόμαστε ότι οι πολίτες αναμένουν μια πιο έντονη κριτική. Λαμβάνουμε τα μηνύματα αυτά και ασκούμε αυτόν τον ρόλο υπεύθυνα και σοβαρά.  Είναι λογικό να υπήρχε μια περίοδος χάριτος. Αντιλαμβανόμαστε ταυτόχρονα ότι, ως η μεγαλύτερη Παράταξη στο Κοινοβούλιο, έχουμε ευθύνες για την σταθερότητα της χώρας και της οικονομίας (πχ προϋπολογισμός). Δεν φοβάστε τις ευθύνες. Αντιθέτως τις επιζητούμε και τις αναλαμβάνουμε (πχ εκποιήσεις), σε αντίθεση μερικές φορές με τους συγκυβερνώντες και με το ΑΚΕΛ που σχεδόν σε όλα διαφωνεί.

Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε πλάτες στα μεγάλα θέματα αν η κυβέρνηση τολμήσει για τομές. Αυτός είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

*Βουλευτής, εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ.