Μέσα από την σχεδόν 19λεπτη αρχική τοποθέτησή του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε στις σημαντικότερες, όπως υπογράμμισε, πολιτικές τις οποίες προώθησε και υλοποίησε κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης.

Παραδέχθηκε ότι δεν αποφεύχθηκαν τα λάθη τους πρώτους 12 μήνες της διακυβέρνησης, ωστόσο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υποστήριξε ότι μπήκαν τα θεμέλια για το οικδόμημα για την καλύτερη Κύπρο την οποία οραματίζεται.

> Στη σκιά των όσων έγιναν με το σκάνδαλο των διαβατηρίων

Στην ομιλία του ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε ότι έγιναν προσπάθειες να διασφαλίσει ότι θα μείνουν στο παρελθόν πρακτικές οι οποίες εξέθεσαν τη χώρα. Τόνισε δε πως μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από κάθε σκιά που πλήττει την αξιοπιστία της Κύπρου και αποτελεί, ανάμεσα σε άλλα, τροχοπέδη στην προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ωστόσο, στις τέσσερις γραμμές αναφοράς στην ομιλία του, ο Πρόεδρος απέφυγε να αναφερθεί στον όρο διαβατήρια καθώς επίσης και να σημειώσει ενδεχόμενες ευθύνες προηγούμενων κυβερνήσεων και κρατικών αξιωματούχων.

> Σημαντικά ορόσημα

Ανάμεσα σε άλλα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε:

>Στην εφαρμογή του Σχεδίου Ενοίκιο Έναντι Δόσης

>Στην οικονομική ενίσχυση κατά 50 εκατομμύρια ευρώ, του Ταμείου Αλληλεγγύης για κουρεμένους καταθέτες, ενώ όπως επεσήμανε έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων διεκδίκησης αποζημιώσεων

>Στην μείωση του ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία

>Στην αύξηση της άδειας μητρότητας σε 22 εβδομάδες

>Στην καταβολή θεσμοθετημένης σύνταξης από τον πρώτο μήνα

>Στην αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ

>Στην επίτευξη συμφωνίας για την ΑΤΑ, μέσα απο την οποία επωφελούνται 180.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

> Νέα στεγαστική πολιτική

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, σε ότι αφορά τη νέα στεγαστική πολιτική για προσιτή στέγη, η οποία, όπως σημείωσε, φιλοδοξεί να προσφέρει λύσεις σε εκατοντάδες συμπολίτες, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά. Σημείωσε τα κίνητρα όπως:

·      Το Σχέδιο «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»

·      Το Σχέδιο «Κτίσιμο για Ενοικίαση» σε ιδιωτική γη για προσφορά στέγης σε προσιτό ενοίκιο

·      Οι χορηγίες σε νεαρά ζευγάρια και νέους για απόκτηση πρώτης κατοικίας

·      Το Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίου για αγορά και ανέγερση πρώτης κατοικίας

·      Το Σχέδιο Διάθεσης Οικοπέδων σε Οικογένειες

·      Τα αναθεωρημένα πολεοδομικά κίνητρα για προσφορά στέγης σε προσιτή τιμή, και την επέκταση και αναβάθμιση του Σχεδίου Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ιδιαίτερη μνεία, στην αρχική τοποθέτηση, έκανε στο Σχέδιο ΚτιΖΩ, ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο αφορά την προώθηση λύσεων αναφορικά με τις ακατάλληλες προσφυγικές πολυκατοικίες.

>Μεταναστευτικό

Σε σχέση με την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν προκειμένου η Κύπρος να σταματήσει πλέον να θεωρείται ελκυστικός προορισμός. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

> Την κατάθεση νομοσχεδίου για ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο ψηφίστηκε πριν μερικές μέρες,

>Την ενίσχυση της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης,

>Τον υπερδιπλασιασμό των εξεταστών αιτήσεων ασύλου

>Τη δραστική μείωση του χρόνου εξέτασης αιτήσεων στους 3 μήνες

>Την αύξση κατά 200% του ρυθμού των απελάσεων

>Την διασύνδεση του μηχανογραφικού συστήματος των Υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, προκειμένου να επιτευχθεί ο εντοπισμός παράτυπων μεταναστών που εργάζονται.

>Πράσινη Μετάβαση

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στην ομιλία του, υπογράμμισε την ενίσχυση των σχεδίων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για νοικοκυριά, με σημαντικότερο το Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους».

> Εκπαίδευση

Σε ότι αφορά την εκπαίδευση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε επιγραμματικά στα εξης σημεία:

·      Το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών με την κατάργηση των τετράμηνν εξετάσεων

·      Την επέκταση του Ολοήμερου Σχολείου στη μέση και τη δημοτική εκπαίδευση, το οποίο ακόμη βρίσκεται στα σκαριά

·      Την ολοκλήρωση πρότασης και την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου για τη δωρεάν υποχρεωτική φοίτηση από 4 χρόνων,