Νωρίς το πρωί θα βρεθούν στον Λόφο οι πολιτικοί ηγέτες για να συζητήσουν την πορεία εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κίνηση του Προέδρου έρχεται εν μέσω συζητήσεων για την τύχη της μεταρρύθμισης της Τ.Α. και παρά το γεγονός εκείνο που η πολιτική ηγεσία ζητούσε από τον Νίκο Χριστοδουλίδη ήταν ενημέρωση για το Κυπριακό μετά και την επίσκεψη της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε όπως συγκαλέσει ένα «εθνικό συμβούλιο» με αντικείμενο αυτή τη φορά την πορεία εφαρμογής της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία έγινε γνωστή με την δημοσιοποίηση του σημερινού προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να δοθούν περαιτέρω πληροφορίες.
Εκείνο το οποίο καταφέραμε να πληροφορηθούμε ήταν πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποφάσισε να καλέσει την πολιτική ηγεσία στον Λόφο προκειμένου να την ενημερώσει για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην παρουσία και του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου.
Η κίνηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη να καλέσει εκτάκτως την πολιτική ηγεσία να πάει στο Προεδρικό δεν αποκλείεται να σχετίζεται και με το ότι η Πρόεδρος της Βουλής είχε από την περασμένη εβδομάδα αποφασίσει να συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων και στην παρουσία του υπουργού Εσωτερικών να συζητήσουν το θέμα της μεταρρύθμισης. Πολιτικοί αρχηγοί με τους οποίους επικοινωνήσαμε χθες δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η σημερινή σύσκεψη να αποτελεί αντίδραση του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην σύσκεψη της Πέμπτης στη Βουλή.
Η πολιτική ηγεσία θα αναμένει να ακούσει τα όσα έχει να πει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναλόγως θα τοποθετηθεί επί του όλου θέματος. Στους κομματικούς διαδρόμους εκφράζονται παράλληλα και απορίες για το τι θέλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πει στην πολιτική ηγεσία σε σχέση με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν δύναται να το θέσει ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προ δεκαημέρου και με αφορμή της συζήτηση που ξέσπασε γύρω από την μεταρρύθμιση της Τ.Α. συνέστησε προς όλους, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης, να είναι προσεκτικοί γιατί έρχονται εκλογές: ««πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί και κυρίως η Κυβέρνηση, να μην μπαίνουμε σε προσεγγίσεις ή σε συζητήσεις που στο τέλος της ημέρας αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν δύο στόχους: προσωπικές και κομματικές σκοπιμότητες».
Πρόσθεσε ότι «προσπαθήσαμε να γίνουν αλλαγές πριν φτάσουμε εδώ, δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση από μέρους της Βουλής. Άρα, εμείς προχωρούμε με την υλοποίηση μιας σημαντικής μεταρρύθμισης – για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρεξήγηση- έπρεπε να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση». Σημείωσε ότι θα ήταν σαφώς καλύτερο να υπάρχουν πολύ πιο λίγοι δήμοι λέγοντας ότι «εμείς θα την εφαρμόσουμε (την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης), θα την αξιολογήσουμε και για όποιες αλλαγές χρειαστεί έχουμε την τόλμη να πάμε στη Βουλή συγκεκριμένα και να τα αλλάξουμε».
Της δήλωσης ΠτΔ προηγήθηκε ανακοίνωση της Βουλής η οποία έκανε λόγο για κινήσεις αποδόμησης της τιτάνιας προσπάθειας που κατέβαλαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην ανακοίνωση η Βουλή υπενθύμιζε ότι η όλη προσπάθεια αφορά μία από τις πιο σημαντικές για την κοινωνία και με πολλαπλά οφέλη μεταρρυθμιστικές πολιτικές, η οποία έγινε πράξη με τη σύμπνοια και τη συνεργασία όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κατά τρόπο που κατέστη τελικά δυνατό να συγκερασθούν με επιτυχία πολλές και διαφορετικές απόψεις και θέσεις. Ανάφερε τέλος ότι «είναι αναμενόμενο και δεν μπορεί να αποκλεισθεί εκ των προτέρων το ενδεχόμενο η εφαρμογή στην πράξη μίας τόσο ευρείας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, η οποία και θα ανατρέψει εκ βάθρων τον χάρτη και τον μέχρι σήμερα τρόπο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης να προσκρούσει σε εμπόδια, τα οποία όμως με πνεύμα εποικοδομητικό ασφαλώς και μπορεί να υπερπηδηθούν».
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είχε, πριν από μια εβδομάδα, δηλώσει ότι δεν στέκει η κατηγορία σε βάρος της κυβέρνησης γιατί προχώρησε σε ανάδειξη των προβλημάτων που θα προκύψουν με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Για παράδειγμα, ανέφερε, «το γεγονός ότι οι συνενώσεις των Δήμων έγιναν χωρίς σε κάποιες περιπτώσεις να ληφθούν υπόψη τα γεωγραφικά, οικονομικά κυρίως και δημογραφικά δεδομένα, αυτό δημιουργεί πρόβλημα, με την έννοια ότι κάποιοι Δήμοι δε θα μπορούν να προσφέρουν τις ίδιες Υπηρεσίες και να έχουν τα ίδια οφέλη από τη μεταρρύθμιση, άρα δε θα είναι το ίδιο βιώσιμοι όπως άλλοι Δήμοι».