Γέφυρες επικοινωνίας με τουρκοκυπριακά κόμματα στήνει η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού σε μια κομβική περίοδο στο Κυπριακό και τις προσπάθειες αναβίωσης των συνομιλιών. Τα μηνύματα που λαμβάνει η Πινδάρου από τις ηγεσίες τουρκοκυπριακών κομμάτων είναι άκρως ανησυχητικά καθώς φαίνεται να επηρεάζεται το κλίμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων από την γενικότερη κατάσταση στο Κυπριακό.
Οι επαφές της Αννίτας Δημητρίου με τα τουρκοκυπριακά κόμματα, στα κατεχόμενα και στην Πινδάρου, έδειξαν πως αυτή την περίοδο υφίσταται ένα σημαντικό κενό στις επαφές ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις και από τις δύο κοινότητες οι οποίες τάσσονται υπέρ της λύσης του προβλήματος και απορρίπτουν άλλης μορφής λύσης, όπως αυτή προωθείται από την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς.
Οι συναντήσεις ΔΗΣΥ με τ/κ κόμματα συνέπεσε με την ανακοίνωση από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης του πακέτου μέτρων για τους Τουρκοκύπριους. Αυτό που κατέγραψε η συναγερμική αντιπροσωπεία είναι την απορία των Τουρκοκυπρίων για το τι ακολουθεί μετά την κυβερνητική ανακοίνωση. Σημειώνουν αμφότερες πλευρές τον προβληματισμό τους πως μετά τις κυβερνητικής ανακοινώσεις δεν δόθηκε οποιαδήποτε συνέχεια για το πως θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα.
Τουρκοκύπριοι πολιτικοί ανέφεραν στην πρόεδρο του ΔΗΣΥ πως αυτό που περίμεναν, μετά τις εξαγγελίες, ήταν πως θα γινόταν κάποια επαφή μαζί τους προκειμένου να προωθήσουν τις προτάσεις εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Κάποια από τα μέτρα που αφορούν τους Τουρκοκύπριους νέους έμειναν μέχρι την εξαγγελία χωρίς να έχουν δοθεί περαιτέρω εξηγήσεις. Χαρακτηριστική η περίπτωση της κάρτας νέων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με τους Τουρκοκύπριους να διερωτώνται γιατί κανείς δεν τους έχει ενημερώσει για τις διαδικασίες απόκτησης αυτής της κάρτας και πως οι νέοι Τ/κ θα μπορούν να διευκολυνθούν.
Οι δυνάμεις αυτές που ανήκουν στο χώρο της τ/κ αριστεράς και υποστηρίζουν τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας θα μπορούσαν, όπως αναφέρθηκε στις συναντήσεις, να συμβάλουν στην προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης. Κι αυτό κόντρα στην προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος (Τατάρ και Κόμμα Εθνικής Ενότητας) να απορριφθούν οι ελληνοκυπριακές προτάσεις.
Τόσο η πρόεδρος του ΔΗΣΥ όσο και οι ηγεσίες των τ/κ κομμάτων με τα οποία πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις υποστηρίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Η Αννίτα Δημητρίου σε δηλώσεις της μετά τις τελευταίες συναντήσεις με τον Κουντρέτ Οζερσάι και αντιπροσωπεία του τ/κ Κόμματος του Λαού, αλλά και με τον πρώην διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί, ανέφερε πως μέσω αυτών των επαφών επιδιώκεται «να συμβάλουμε με κάθε τρόπο εποικοδομητικά, και υποστηρικτικά στον στόχο επανέναρξης του ουσιαστικού διαλόγου στο Κυπριακό».
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, είπε, εμμένει στη θέση του και στέλνει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι πρέπει η ηγεσία του τόπου να δείξει συλλογικά και συντονισμένα την αποφασιστικότητα της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ανέφερε ακόμα ότι «τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις συναντήσεις μας έχουν να κάνουν με την κοινή ανησυχία μας για το μέλλον αλλά και την αποφασιστικότητα για να σπάσει το αδιέξοδο. Παραμένουμε πιστοί και στοχοπροσηλωμένοι/ες στον διάλογο. Θα δώσουμε αυτό τον αγώνα μέσα από κάθε διπλωματικό βήμα και θα συνεχίσουμε τις επαφές μας με την Τ/Κ πλευρά, για την καλλιέργεια ενός θετικού κλίματος που θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ».