Η Λευκωσία ενώνει όλους τους Λευκωσιάτες. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο Χαράλαμπος Προύντζος μετά την επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητας του για τη δημαρχία της πόλης.

Ξεδιπλώνει το όραμα του για την πρωτεύουσα καταγράφοντας τους πυλώνες του προεκλογικού του προγράμματος, αναφέροντας πώς μαζί με τους συνδημότες του μπορεί να επιτύχει τον στόχο για να εξελιχθεί η Λευκωσία σε μια ελκυστική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. «Η Λευκωσία είναι όλη μου η ζωής», δηλώνει χαρακτηριστικά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Λέλλο Δημητριάδη, ο οποίος συνέδεσε το όνομα του με τη Δημαρχία της Λευκωσίας.

Εξηγεί για ποιο λόγο αποφάσισε να είναι υποψήφιος, αλλά και τη σχέση του με την πολιτική, την πορεία του μέχρι σήμερα και για τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτεί προεκλογικά.

– Πότε και πώς γεννήθηκε η σκέψη να διεκδικήσετε τη Δημαρχία Λευκωσίας και γιατί;

– Η Λευκωσία είναι όλη μου η ζωή. Πάντα έβλεπα με δέος και σεβασμό τη θέση του Δημάρχου. Στο μυαλό μου πάντα έρχεται η εμβληματική μορφή του Λέλλου. Η ιδέα να διεκδικήσω τη δημαρχία είναι σχετικά πρόσφατη, θα έλεγα του τελευταίου 6μήνου. Η Δημαρχία Λευκωσίας είναι μια θέση με ειδικό βάρος. Ο Δήμαρχος έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τις ζωές των δημοτών αλλά και να συνεισφέρει στην εξέλιξη της Λευκωσίας σε μια σύγχρονη, ελκυστική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Πιστεύω ότι μπορώ μαζί με τους συνδημότες μας να συνεισφέρω για την επίτευξη αυτού του σημαντικού στόχου και γι’ αυτό θέτω την υποψηφιότητα μου ενώπιον τους.

– Ποιο το όραμα σας για τη Λευκωσία και τι νέο φέρνει η δική σας υποψηφιότητα;

– Το όραμα μου είναι να γίνει η Λευκωσία η πόλη με το καλύτερο επίπεδο ζωής στην Κύπρο. Πρώτα και κύρια για τους δημότες της. Ταυτόχρονα, να καταστεί η πόλη πιο ελκυστική για το υγιές επιχειρείν και τις βιώσιμες επενδύσεις. Ο Δήμος πρέπει να λειτουργεί ως αποτελεσματικός αρωγός αυτού του οράματος.

Η υποψηφιότητα μου προσδοκεί να φέρει φρέσκιες ιδέες για υλοποίηση του οράματος αυτού. Οι παραστάσεις και εμπειρίες μου στη διοίκηση και στην επιχειρηματικότητα εγγυώνται την επιτυχημένη εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μιας πολύ απαιτητικής διαδικασίας που θα ενοποιήσει υφιστάμενους Δήμους, προσωπικό, συστήματα, διαδικασίες και διαφορετικές κουλτούρες.

– Η σχέση σας  με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ποια είναι και πότε ξεκινά;

– Έχω συνεργαστεί εδώ και αρκετά χρόνια ως νομικός με αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης όπως ο Δήμος Στροβόλου, ο Δήμος Αγίας Νάπας, ο Δήμος Αγλαντζιάς και παλαιότερα την Ένωση Κοινοτήτων. Από το 2018 μέχρι το 2022 υπηρέτησα στο Διοικητικό Συμβούλιο του CYENS, του Κέντρου Αριστείας έρευνας και καινοτομίας του οποίου ηγείται ο Δήμος Λευκωσίας και στο οποίο συμμετέχουν τα τρία δημόσια Πανεπιστήμια του τόπου ως εταίροι μαζί με το UCL και το Max Planck. Το έργο αυτό έχει μεταμορφώσει την περιοχή του νέου Δημαρχείου δίνοντας νέα πνοή και νέα χρήση στην περιοχή.

– Έχετε κεντροδεξιές καταβολές. Αξιοποιηθήκατε επί Προεδρίας Αναστασιάδη με το διορισμό σας ως προέδρου του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Ήσασταν στο επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη και θα ήσασταν και ο Υπουργός Οικονομικών του εάν εκλεγόταν. Προς τι σήμερα η στροφή προς τα αριστερά θα μπορούσε να σας πει κάποιος;

– Δεν υπήρξα ποτέ ενεργό μέλος κόμματος. Παρεμβαίνω δημόσια για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου ως ενεργός πολίτης. Δεν κρύφτηκα ποτέ. Το 2008 στήριξα τον Ιωάννη Κασουλίδη και το 2023 τον Ανδρεά Μαυρογιάννη, στη βάση αρχών. Από το 2015 – 2017 συμμετείχα στην Ομάδα Εργασίας για τη Διακυβέρνηση και την Κατανομή Εξουσιών στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο διορίστηκα από τρείς διαδοχικές κυβερνήσεις, από το 2011, με διαφορετικό ιδεολογικό πρόσημο. Αποδέχθηκα να υπηρετήσω για το καλό ενός δημόσιου Πανεπιστημίου και του τόπου γενικότερα.

Παραμένω συνεπής στις αρχές του ευρωπαϊσμού, της κοινωνικής συνοχής, της υγιούς ελεύθερης οικονομίας και της πολιτικής ηθικής. Η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη πιστεύω πως εκπροσωπούσε άρτια αυτές τις αρχές και γι’ αυτό νιώθω περήφανος που τη στήριξα. 

– Από Υπουργός Οικονομικών, υποψήφιος Δήμαρχος; «Από Δήμαρχος, κλητήρας», όπως θα έλεγε και ο λαός…

– Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους και αυτή είναι απολύτως σεβαστή. Θεωρώ πολύ τιμητική την εμπιστοσύνη που μου έδειξε ο Α. Μαυρογιάννης, όπως θεωρώ πολύ τιμητική και υψηλού κύρους τη θέση του Δημάρχου Λευκωσίας, μιας ιστορικής πόλης και μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Η δυνατότητα βελτίωσης της καθημερινότητας και της ζωής των συνδημοτών μας είναι μεγάλη υπόθεση την οποία προσεγγίζω με αίσθηση ευθύνης. Όλοι οι Δήμαρχοι που προηγήθηκαν συμπεριλαμβανομένου και του κ. Γιωρκάτζιη άφησαν έργο στο οποίο θα χτίσω στα πλαίσια του δικού μου οράματος. Σημειώνεται ότι πλέον η Λευκωσία συμπεριλαμβάνει τους δήμους Αγλαντζιάς, Αγίου Δομετίου και Έγκωμης. Σέβομαι και αναγνωρίζω το έργο που έχουν επιτελέσει όλοι οι απερχόμενοι δήμαρχοι των υφιστάμενων Δήμων. Δεν μπορώ να μην κάνω ιδιαίτερη μνεία στο έργο που ο Ανδρέας Κωνσταντίνου επέδειξε, μεταξύ άλλων, στο διαχωρισμό και στη συλλογή αποβλήτων στην Αγλαντζιά και το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολο του νέου Δήμου.

– Ποια θεωρείτε σήμερα ως τα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου Λευκωσίας και τι λύσεις έχετε να προτείνετε;

– Το άλυτο Κυπριακό είναι πολιτικά το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης. Σε επίπεδο καθημερινότητας, τα προβλήματα, όπως επιβεβαιώνονται και από μετρήσεις κοινής γνώμης, είναι η καθαριότητα, η κατάσταση των πεζοδρομίων και των δρόμων, το κυκλοφοριακό και η προσβασιμότητα, το μεταναστευτικό, η έλλειψη χώρων πρασίνου, η οχληρία. Σε επίπεδο επιχειρήσεων, σημαντικά προβλήματα είναι τα συνεχή έργα που επηρεάζουν την πρόσβαση και τη στάθμευση στο κέντρο,  η χαμηλή επισκεψιμότητα της πόλης από τουρίστες και άλλους επισκέπτες, η εξεύρεση προσωπικού και η στέγαση του για τις επιχειρήσεις εστίασης, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και η έλλειψη ψηφιοποίησης. Πρέπει να τονιστεί ότι σε κάθε διαμέρισμα υπάρχουν και ειδικότερα ζητήματα που ενδιαφέρουν τους δημότες. Παραδείγματα είναι ο χώρος της Κρατικής Έκθεσης για την Έγκωμη, το Πάρκο Ακαδημίας και ο ιστορικός πυρήνας για την Αγλαντζιά, η έλλειψη αναπτυξιακής δυναμικής σε Καιμακλί, Παλλουριώτισσα και Άγιο Δομέτιο, και φυσικά η εμπορική και οικιστική δυναμική του Κέντρου της Πόλης εντός και εκτός των τειχών παρά τα σημαντικά έργα υποδομής.

Εισηγούμαι τη δημιουργία τριών νέων μεγάλων πάρκων, ένα στην Κρατική Έκθεση, ένα στον Άγιο Δομέτιο και ένα στη βορειοανατολική Λευκωσία. Δεν υπάρχει ούτε ένας μεγάλος πνεύμονας πρασίνου στη Δυτική και στη Βορειοανατολική Λευκωσία. Αυτό επηρεάζει τις ανέσεις των κατοίκων, την ποιότητα του αέρα και τη θερμοκρασία.

Τα πάρκα δεν είναι απλά χώροι φυσικής ομορφιάς και περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Είναι χώροι συνάθροισης, άθλησης και ψυχαγωγίας. Θέλουμε υγιείς πολίτες σωματικά και ψυχολογικά. Αυτό σημαίνει ποιότητα ζωής. 

Για το κυκλοφοριακό υπάρχουν άμεσες και μεσοπρόθεσμες δράσεις που μπορούν να έχουν θετικό αποτέλεσμα. Αρχικά υπάρχουν πολλά σημεία κυκλοφοριακού φόρτου που μπορούν να αποσυμφορηθούν με μικρές σχετικά παρεμβάσεις όπως η συμβολή της οδού Αρχαγγέλου με τη Γρίβα Διγενή και η συμβολή στο Aluminium Tower. Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) ευρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης και έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις. Μελετούμε και αξιολογούμε τις προτάσεις αυτές με σχετικούς εμπειρογνώμονες.

Η βιώσιμη κινητικότητα είναι πιο εφικτή απ’ ότι νομίζουμε. Ήδη χιλιάδες συμπολίτες μας ποδηλατούν, χρησιμοποιούν σκούτερ, τρέχουν και περπατούν. Οι ποδηλατόδρομοι στην πόλη δεν είναι επαρκείς. Σίγουρα απαιτείται διεύρυνση του δικτύου βιώσιμης κινητικότητας πάντα με σεβασμό στην προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ και πεζούς. Εισηγούμαι σχέδιο κινήτρων για τη δημιουργία στάσεων μέσων βιώσιμης κινητικότητας και αποδυτηρίων σε επιχειρήσεις. Δεν μπορεί κάποιος να αναμένει ότι θα διακινείται κόσμος με βιώσιμα μέσα αν δεν υπάρχουν οι αναγκαίες ανέσεις στις κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου.

Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα έχω διαβουλεύσεις με την Cyprus Public Transport για τη στοχευμένη δημιουργία δρομολογίων υψηλού ενδιαφέροντος όπως πχ μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Frederick.

Θεωρώ επίσης ότι επείγει η δημιουργία park and ride συστήματος στη Δυτική Λευκωσία στην περίμετρο του αστικού ιστού και όχι στο Μακάρειο Στάδιο αφού αυτό οδηγεί σε κυκλοφοριακή συμφόρηση εντός της πόλης.  

Πιστεύω ότι ο Δήμος έχει κεντρικό ρόλο στα ζητήματα κοινωνικής μέριμνας. Είναι ο οργανισμός που βρίσκεται εγγύτερα στους πολίτες. Αυτό έχει ήδη υιοθετηθεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα Πολυδύναμα Κέντρα πρέπει να ενισχυθούν και να διευρυνθούν ουσιαστικά. Μακριά από ανταγωνισμούς με το κεντρικό κράτος. Κάνουν καταπληκτική δουλειά, είναι ευέλικτα και γεμάτα εργαζόμενους με όρεξη και πρωτοβουλία. Βοηθούν παιδιά, ηλικιωμένους, μετανάστες, εργαζόμενους γονείς, νεαρούς επιχειρηματίες. Είναι ο Δήμος στα καλύτερα του.

Όταν ένα παιδί πάει στο Πολυδύναμο μετά το σχολείο με το λεωφορείο του Πολυδύναμου, τρώει μεσημεριανό, διαβάζει και ψυχαγωγείται εποικοδομητικά, ο γονιός μπορεί να εργαστεί και να ξεκουραστεί. Είμαι κι εγώ γονιός. Αυτό συμβαίνει στο Πολυδύναμο ήδη με εξαιρετικά αποτελέσματα. Πρέπει να το διευρύνουμε.

Για τη ψηφιοποίηση υπάρχει το έργο Smart Nicosia το οποίο προώθησε ο Δήμος. Αυτό που απουσιάζει είναι η παροχή ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών και πληροφόρησης προς όλους τους δρώντες στην πόλη. Κατοίκους, επισκέπτες, επιχειρηματίες και επενδυτές. Εισηγούμαι τη δημιουργία μιας ψηφιακής εφαρμογής μέσω της οποίας οι δημότες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και να διεκπεραιώνουν συναλλαγές με το Δήμο ψηφιακά, οι επισκέπτες να ενημερώνονται για την πόλη και τα σημεία ενδιαφέροντος και οι επενδυτές να λαμβάνουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τις πρωτοβουλίες και τα πλάνα της πόλης. Το NicosiApp, όπως το ονομάζουμε με την ομάδα μου θα εντάξει επιμέρους εφαρμογές όπως το Smart Parking App βάζοντας όλο το Δήμο στα χέρια και στην υπηρεσία των πολιτών. Αυτή η εφαρμογή πρέπει να έχει ενεργές ειδοποιήσεις για να μαθαίνουν όλοι όσα συμβαίνουν στο Δήμο, εκδηλώσεις, προσφορές επιχειρήσεων αλλά και σοβαρά έκτακτα γεγονότα.    

– Ποιοι θα είναι οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος σας για το Δήμο Λευκωσίας και ποιο το μήνυμα της υποψηφιότητας προς τους Λευκωσιάτες;.

– Οι πυλώνες της υποψηφιότητας μου είναι έξι:

•            Πράσινη πόλη

•            Έξυπνη πόλη

•            Μητρόπολη πολιτισμού

•            Συμπεριληπτική πόλη που νοιάζεται

•            Πόλη των Πανεπιστημίων, της έρευνας και της καινοτομίας

•            Πρωτεύουσα υγιούς επιχειρείν και των βιώσιμων επενδύσεων

Το μήνυμα μου προς τους συνδημότες μας είναι ότι η Λευκωσία ενώνει όλους μας. Τα όνειρα μας, τις προσδοκίες μας, τις ζωές μας. Πάνω από κόμματα και ιδεολογικές αφετηρίες, ζούμε και δημιουργούμε σ’ αυτή την πόλη και θέλουμε το καλύτερο για μας και τις επόμενες γενιές. Ειδικά για τους νέους, θέλω να τονίσω ότι κάθε δημοτική εκλογική διαδικασία καθορίζει το πρόσωπο της πόλης για πολλά χρόνια μετά. Άρα αφορά το παρόν και το μέλλον τους ως κάτοικοι της πόλης μας. Γι’ αυτό με σεβασμό τους καλώ να ψηφίσουν όπως και όλους τους συνδημότες μας.

«Δεν προσποιούμαι τον κομματικό ανεξάρτητο -είμαι ανεξάρτητος»

– Σε κομματικά πηγαδάκια συζητείτο ότι είστε ο εκκολαπτόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το 2028. Πώς το σχολιάζετε; Θα σας ενδιέφερε η Προεδρία της Δημοκρατίας;

– Τα ακούω και τα αφήνω στην άκρη. Είμαι υποψήφιος για τη Δημαρχία Λευκωσίας, της μόνης μοιρασμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης και μιας πόλης με βαθιά ιστορία. Κι αυτό είναι πολύ μεγάλο και πολύ ιδιαίτερο. Δεν με απασχολεί τίποτε άλλο αυτή τη στιγμή.

– Μιλήσατε με τους δημότες της Λευκωσίας και η υποψηφιότητα σας είναι δεδομένη ανεξαρτήτως κομματικής στήριξης δηλώσατε πολλές φορές. Πιστεύετε ότι ο ρόλος των κομμάτων είναι υποβαθμισμένος πλέον στην συνείδηση των πολιτών;

– Δεν ανήκω σε κόμμα. Δεν προσποιούμαι τον κομματικό ανεξάρτητο, είμαι αποδεδειγμένα κομματικά ανεξάρτητος. Οι δημοτικές εκλογές δεν είναι εκλογές καταμέτρησης της κομματικής δυναμικής. Τα κόμματα θα μετρήσουν την επιρροή τους στις ευρωεκλογές. Οι δημαρχιακές είναι εκλογές προσώπων και θέσεων. Ο δημότης επιλέγει τον υποψήφιο που πιστεύει ότι είναι ο κατάλληλος για να διαχειριστεί τα προβλήματα του Δήμου. Βεβαίως τα κόμματα κάνουν τις επιλογές τους και είναι απολύτως σεβαστές. Η δική μου υποψηφιότητα δεν προέκυψε μέσα από κομματικές συνεννοήσεις ή συνδιαλλαγές. Πιστεύω ότι ακριβώς αυτού του είδους οι πρακτικές έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε μια αποστασιοποίηση από την πολιτική. Οι κομματικές ταυτίσεις έχουν μειωθεί, χωρίς να σημαίνει ότι τα κόμματα έχασαν το ρόλο και τη σημασία τους.

– Διάλογος με τους δημότες. Θυμίζει μοντέλο προεκλογικής Χριστοδουλίδη, θα σας έλεγε κάποιος… Θα ήθελα το σχόλιο σας…

– Ο διάλογος με την κοινωνία, με τους πολίτες και τους δημότες είναι αναγκαία συνθήκη διαχρονικά σε όλες τις δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες. Δεν είναι δική μας ανακάλυψη. Ως υποψήφιος Δήμαρχος έχω ένα συγκεκριμένο όραμα για τη Λευκωσία. Η συνάντηση με τους δημότες και τα οργανωμένα σύνολα φέρνει καλύτερη κατανόηση για τα επιμέρους προβλήματα και αναδεικνύει με τρόπο συνεργατικό εισηγήσεις και δράσεις που εξυπηρετούν στην επίλυση τους. Πιστεύω ότι η σχέση με τους πολίτες απαιτεί ειλικρίνεια και επίγνωση ότι σε περίπτωση εκλογής τυχόν δεσμεύσεις ή υποσχέσεις θα αξιολογηθούν με τα όρια ανοχής σε περίπτωση αποτυχίας να είναι μικρά. Προτιμώ να υπόσχομαι λίγα και να κάνω περισσότερα, παρά το αντίθετο.

–  Η Λευκωσία θεωρείται κομβικής σημασίας Δήμος και σε ο,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού και τη συνεργασία με την άλλη πλευρά. Έχετε πλάνο για αυτό; Έχετε εισηγήσεις ή μέτρα;

– Η Λευκωσία είναι μια διαιρεμένη, ημικατεχόμενη πόλη. Η κατοχή είναι ανοιχτή πληγή στο σώμα της Πρωτεύουσας. Επηρεάζει τα όνειρα και τη ψυχολογία των κατοίκων αλλά και τους σχεδιασμούς για την πόλη λόγω της κατάστασης της.

Γνωρίζω το Κυπριακό πρόβλημα καλά. Συμμετείχα στην τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία ως μέλος της Ομάδας Εργασίας για τη Διακυβέρνηση και την Κατανομή Εξουσιών. Το Κυπριακό είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα για ε/κ και τ/κ και παραμένω με συνέπεια δεσμευμένος στη θέση όλων που είναι η απελευθέρωση και επανένωση του τόπου στο πλαίσιο ομοσπονδίας.

Η διαχείριση του Κυπριακού αποτελεί αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη συμβολή του Εθνικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος αναλαμβάνει πάντοτε πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Όλοι οι Δήμαρχοι της πόλης, προεξάρχοντος του αείμνηστου Λέλλου Δημητριάδη, προσπάθησαν να συνεργαστούν με τους τ/κ προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων της πόλης ένθεν και ένθεν του οδοφράγματος. Σίγουρα ο τ/κ συνομιλητής έχει μεγάλη σημασία για τον Δήμαρχο. Ο Μουσταφά Ακιντζί μαζί με τον Λέλλο Δημητριάδη έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα προωθώντας το Master Plan της ευρύτερης Λευκωσίας και το σταθμό λυμάτων Μιας Μηλιάς.

Έχω εισηγήσεις και σκέψεις για το θέμα αυτό. Το Κυπριακό μπαίνει σε μια νέα φάση με την άφιξη της νέας αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ. Ας ελπίσουμε ότι θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάληψη περισσότερων τέτοιων πρωτοβουλιών προς όφελος των κατοίκων της πόλης και όλων των Κυπρίων.