Η διαδικασία της υποβολής υποψηφιοτήτων για το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν έκρυβε εκπλήξεις. Οι εννιά ενδιαφερόμενοι ήταν λίγο πολύ γνωστοί καθότι ήταν ονόματα που είχαν διαρρεύσει εδώ και αρκετές μέρες. Λουκάς Φουρλάς και Ελένη Σταύρου επαναδιεκδικούν, ενώ στην μάχη για μια θέση στο ψηφοδέλτιο μπήκαν και επίσημα ο τέως Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο τέως Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο εκ των αντιπροέδρων του κόμματος Μάριος Πελεκάνος, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων Χρίστο Αγγελίδη, ο Πανεπιστημιακός- Οικονομολόγος Ονησίφορος Ιορδάνους και η Χριστιάνα Ξενοφώντος, αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού φόρουμ.

Η απόφαση για το ποιοι από τους εννιά ενδιαφερόμενους θα λάβουν τελικά και μία θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος θα ληφθεί το ερχόμενο Σάββατο 10 Φεβρουαρίου από το Πολιτικό Γραφείο. Τα μέλη του συλλογικού οργάνου του κόμματος αποφασίσουν με ψηφοφορία τους υποψηφίους.

Σίγουρα και οι εννιά δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι και τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου θα έχουν ένα δύσκολο έργο να επιτελέσουν καθώς πρόκειται για ονόματα με βαρύτητα στον χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Καθοριστικός παράγοντας στην εξίσωση θα είναι ασφαλώς το εάν θα γίνει ή όχι χρήση του δικαιώματος της προέδρου του κόμματος για αριστίνδην υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές τη μία θέση αριστίνδην είχε πάρει ο Λουκάς Φουρλάς. Οι ενδιαφερόμενοι τότε όμως ήταν μόλις έξι οπόταν δεν υπήρχε θέμα για επιλογή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του κόμματος αφήνει ανοικτό αυτό το σενάριο στην περίπτωση που προκύψει τα επόμενα εικοσιτετράωρα ενδιαφέρον για να μπει στο ψηφοδέλτιο από κάποια προσωπικότητα κράχτη. Κάποιες βολιδοσκοπήσεις γίνονται, ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσουν. Η ηγεσία του κόμματος σε μία πρώτη ανάγνωση θεωρεί ότι έχει αρκετές ισχυρές προσωπικότητες και με πολιτικό υπόβαθρο υποψηφιότητες που ανεξαρτήτως του ποιοί θα επιλεγούν, ο ΔΗΣΥ θα έχει στο τέλος της ημέρα ένα δυνατό ψηφοδέλτιο. Υπάρχει βέβαια και το θέμα της ποσόστωσης του 30% των γυναικών και νέων κάτω των 35 ετών. Ήδη υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενες γυναίκες, η Ελένη Σταύρου και η Χριστιάνα Ξενοφώντος με τις οποίες καλύπτεται το ποσοστό της ποσόστωσης. Η τελευταία εμπίπτει και στην κατηγορία των νέων. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα δεδομένα εάν τελικά συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο γυναίκα αριστίνδην. Σε αυτή την περίπτωση η ηγεσία της Πινδάρου δεν θα ήθελε να αφήσει μόνο τρεις θέσεις για διεκδίκηση από τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους δημιουργώντας άλλα ζητήματα. Ούτε θα ήθελε να αφήσει εκτός ποσόστωσης μία εκ των δύο γυναικών που εξέφρασαν ενδιαφέρον, διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ανοίξει νέα μέτωπα τα οποία θα πρέπει να διαχειριστεί.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το πιθανότερο είναι να κληθούν να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου στη συνεδρία του ερχόμενου Σαββάτου.

Μήνυμα νίκης έστειλε στην δήλωση της μετά το πέρας της διαδικασίας υποβολής ενδιαφέροντος για υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές, έστειλε η πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου. «Ο ΔΗΣΥ ήταν και θα είναι πρωταγωνιστής. Μαζί ενωμένοι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη», δήλωσε, στέλνοντας και έμμεσο μήνυμα για τη σημαντικότητα των επερχόμενων εκλογών για τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, όπως είπε, παρουσιάζει κατά την υποβολή υποψηφιοτήτων μια πλειάδα αξιόλογων προσωπικοτήτων που η κάθε μία και ο κάθε ένας από αυτούς μπορούν και θα εκπροσωπήσουν επάξια τη χώρα μας στην Ευρώπη. «Και είμαστε περήφανοι και για τα πρόσωπα αυτά και για το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τα στελέχη του ΔΗΣΥ για να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια», δήλωσε, προσθέτοντας, πώς ξεκινά την πορεία στις Ευρωεκλογές Ιουνίου με όραμα για μία Ευρώπη ασφαλή, σταθερή και σύγχρονη.

Συγκεντρώνει γύρω της παραδοσιακά στελέχη του ΔΗΣΥ

Από την μία είναι η κορύφωση της εσωστρέφειας που οδήγησε στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής σύγκρουσης. Από την άλλη όμως είναι η ενεργοποίηση παραδοσιακών ηγετικών στελεχών του κόμματος που βγάνουν μπροστά και στήνουν ασπίδα προστασίας στην ηγεσία του κόμματος.

Μέσα από το θολό σκηνικό των τελευταίων ημερών, στην Πινδάρου γίνεται και μια θετική ανάγνωση που έχει να κάνει με την κινητοποίηση στελεχών υπέρ της ενότητας για αποφυγή της διάσπασης. Μετά την παρέμβαση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του τέως Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και του πρώην Γενικού Διευθυντή του κόμματος Δημήτρη Στυλιανού, χθες βγήκε μπροστά για κάλεσμα ενότητας και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου. Σε γραπτή δήλωση του προχωρεί μάλιστα ένα βήμα παρακάτω καλώντας τους συναγερμικούς να κλείσουν τα αυτιά τους στα όσα λέγονται αλλά και την πόρτα σε όσους βάζουν το προσωπικό πάνω από συλλογικό καλό του κόμματος.

«Τα όσα λέγονται και δημοσιεύονται τις τελευταίες μέρες για το Δημοκρατικό Συναγερμό δεν μπορούν να με αφήσουν αδιάφορο όταν αυτά στρέφονται κατά της ενότητας της παράταξης και της προσπάθειας της Ηγεσίας για την επανένωσή της, μετά την αποτυχία των προεδρικών εκλογών, αναφέρει και προσθέτει ότι νιώθει την την ανάγκη και την υποχρέωση ως στέλεχος του κόμματος από της ίδρυσης της νεολαίας, «να καλέσω τους συναγερμικούς να κλείσουν τα αυτιά και τις πόρτες τους σε όσους έθεσαν και θέτουν το εγώ τους υπεράνω της ενότητας και του καλού της παράταξης μας.

Η αποτυχία στο πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών άφησε πολλές πικρίες και προβλήματα, όμως οφείλουμε με ωριμότητα και υπευθυνότητα έναντι των εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων που διαχρονικά πίστεψαν σ’ αυτό το κόμμα να διαχειριστούμε την αποτυχία με υπευθυνότητα και γνώμονα το καλό της πατρίδας και της ενότητας του κόμματος» σημειώνει και προσθέτει ότι η Κύπρος χρειάζεται ένα ισχυρό και δυνατό ΔΗΣΥ και η πρόεδρος και η εκλεγείσα ηγεσία θα πρέπει να επιτελέσουν το ρόλο που τους ανατέθηκε από το Παγκύπριο Συνέδριο, «να διαφυλάξουν την ενότητα του κόμματος και συλλογικά να εργαστούμε για να κλείσουμε τις ρωγμές, να διαφυλάξουμε τα θεμέλια του, να συνενώσουμε τα συναγερμικά στελέχη ανεξαρτήτως τι έπραξαν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές».

Τονίζει πώς από τη στιγμή που για χάρη της ενότητας της παράταξης η τότε ηγεσία αποφάσισε να μην προχωρήσουν διαδικασίες διαγραφών, απόφαση η οποία υιοθετήθηκε από το Παγκύπριο Συνέδριο ή τουλάχιστο δεν διαφοροποιήθηκε, δεν χωρεί καμιά άλλη επιλογή παρά μόνο να σταθούμε και προσωπικά στέκω δίπλα» από την ηγεσία και στηρίξουμε συνειδητά την Πρόεδρο του κόμματος και συμμετάσχουμε ενεργά και υπεύθυνα στη προσπάθεια για την επανένωση και διαφύλαξη της ενότητας του ΔΗΣΥ και του πρωτεύοντα ρόλου που πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ως υπεύθυνο κόμμα για το καλό του τόπου», αναφέρει.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, όταν ρωτήθηκε σχετικά για τα διάφορα στρατόπεδα εντός του κόμματος απάντησε ότι τo μόνο στρατόπεδο που υπάρχει είναι αυτό του Δημοκρατικού Συναγερμού. «Όλα αυτά θα πρέπει να μείνουν στο πλάι, για το καλό του κόμματος, για το καλό του τόπου. Η Κύπρος χρειάζεται ένα δυνατό Δημοκρατικό Συναγερμό», απάντησε η Αννίτα Δημητρίου. «Θεωρώ ότι παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις ή συναισθηματισμούς, που ιστορικά υπάρχουν μετά από μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, θα πρέπει να τα αφήσουμε και να προχωρήσουμε, όπως έμαθε και όπως ξέρει πολύ καλά ο ΔΗΣΥ», κατέληξε.