Σε μια περίοδο, όπου το Κυπριακό επανέρχεται στο προσκήνιο, ενόψει της επικείμενης καθόδου της νέας απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελα Ωλγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, ο πρώην ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου, καταθέτει εκ νέου την πρότασή του για την ανάγκη εγκαθίδρυσης στην Κύπρο ενός μεγάλου διεθνούς οργανισμού, σε ενδεχόμενο λύσης.
Επαναφέροντας την ιδέα, την οποία είχε προτείνει και στο παρελθόν, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηγεωργίου, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, την πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, τον υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο και τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή για το Κυπριακό, Μενέλαο Μενελάου και, όπως σημειώνει, όλοι αντίκρισαν πολύ θετικά την εν λόγω πρόταση.
Διοργανώνει, μάλιστα, για το ζήτημα σχετική δημοσιογραφική διάσκεψη την ερχόμενη Παρασκευή στη Λευκωσία, με ομιλητές τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και τον δρα Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, την οποία, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, θα χαιρετίσουν ο διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου, αλλά και όλοι οι αρχηγοί κι εκπρόσωποι κομμάτων.
Ο κ. Χατζηγεωργίου υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι αν οι δυο πλευρές στην Κύπρο καταλήξουν σε μια συμπεφωνημένη λύση, είναι αναγκαίο και χρήσιμο όχι μόνο για τη Κύπρο, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, όπως τα Ηνωμένα Έθνη εγκαθιδρύσουν στη Κύπρο μία ακόμα έδρα.
Όπως εξηγεί, σε σχετική παρουσίαση της πρότασής του, μετά από δεκάδες συναντήσεις, κατέληξε στην ιδέα για εγκαθίδρυση στην Κύπρο ενός οργανισμού/θεσμού, υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την ειρήνη και την επίλυση διαφορών στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή προς επίλυση κρίσεων, αλλά και για ειρηνευτικές επιχειρήσεις.
Τονίζει ακόμη ότι οι πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ενισχύουν τα λεγόμενά του, ενώ υποστηρίζει πως αν καταφέρουμε ποτέ να δούμε λύση στο κυπριακό πρόβλημα, μόνο ένας θεσμός παγκόσμιας εμβέλειας μπορεί να συμβάλει στο αίσθημα ασφαλείας των Κύπριων, θα απομειώσει αισθητά τον φόβο της λύσης και θα ενισχύσει αναμφίβολα τη μακροβιότητά της.
Σημειώνει επίσης ότι κάτι τέτοιο θα σπρώξει και την ίδια τη διαδικασία, αφού οι ηγέτες στη διαπραγμάτευση θα κινηθούν με περισσότερη αυτοπεποίθηση αν γνωρίζουν πως στο τέλος η χώρα τους θα αποτελέσει την έδρα ενός τόσο μεγάλης εμβέλειας διεθνούς οργανισμού.
Βασική παράμετρος του προβληματισμού και της σκέψης του, όπως εξηγεί, ήταν και είναι η ανάγκη όπως ο Θεσμός αυτός μη αποκλείει κανένα κράτος ούτε από την προσπάθεια, ούτε από τα οφέλη, αναφερόμενος στην Τουρκία, αφού, όπως υποστηρίζει, η βιωσιμότητα της λύσης είναι ευρύτερου ενδιαφέροντος.
Πέραν από τη σταθερότητα στη λειτουργία της λύσης και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των Κυπρίων μετά τη λύση, σημειώνει ότι παράλληλα η εγκαθίδρυση ενός σημαντικού διεθνούς Οργανισμού στην Κύπρο αναμένεται να έχει επιπρόσθετες αλυσιδωτές, άμεσες ή έμμεσες θετικές επιπτώσεις στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο ανάπτυξης της χώρας.
Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι αυτό θα επηρεάζει θετικά τη φήμη και την επιρροή της χώρας στις διεθνείς σχέσεις, καθιστώντας την ως «διεθνή κόμβο» και ως πλατφόρμα διεθνούς διαλόγου και σημαντικού κέντρου λήψης αποφάσεων λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, καθώς και ως πόλου έλξης ΜΚΟ, Ιδρυμάτων, Δεξαμενών Σκέψης, Συμβουλίων, Οργανισμών ΜΜΕ/Τύπου και άλλων συνδεδεμένων/σχετικών οργανισμών.
Αφού αναφέρει ότι γνωρίζει το μέγεθος του εγχειρήματος και συνακόλουθα το εύρος των δυσκολιών, εκφράζει την ακράδαντη πεποίθηση πως τίποτα δεν πρέπει να προαποκλείουμε.
Κατά την περίοδο 2018-2019, ο πρώην ευρωβουλευτής είχε πραγματοποιήσει σχετική διαδικτυακή εκστρατεία και πληθώρα επαφών με σημαίνοντες εγχώριους και ξένους αξιωματούχους, περιλαμβανομένων του Νίκου Αναστασιάδη του Mουσταφά Ακιντζί και ξένων πρέσβεων, ενώ η όλη ιδέα στάληκε τόσο στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, όσο και στην προηγούμενη απεσταλμένη για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.