Ο κουρνιαχτός που προκλήθηκε από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα νέα διοικητικά συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών δεν φαίνεται να καταλαγιάζει. Κοινό μέτωπο ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία αμφισβητούν τις κυβερνητικές αποφάσεις. Καταγράφονται ρήγματα ανάμεσα στους συγκυβερνώντες με τη ΔΗΠΑ να παίρνει θέση απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Η κινητοποίηση, από πλευράς κυβερνώντων, για να πέσουν οι τόνοι στο θέμα των διορισμών στους Ημικρατικούς ξεκίνησε από την Κυριακή με τον Γιώργο Αρέστη, που προήδρευε του Γνωμοδοτικού, να βγαίνει μπροστά εξηγώντας το πως λαμβάνονταν οι αποφάσεις. Το ίδιο συνεχίστηκε και τη Δευτέρα με τον κ. Αρέστη να περνά από όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα εξηγώντας για τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί και μέχρι που έφτανε η δικαιοδοσία του Γνωμοδοτικού.
Παρά τις τοποθετήσεις Αρέστη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έδειξαν ότι πείθονται με τα όσα άκουγαν. Και από το πρωί σε ραδιοτηλεοπτικές παρεμβάσεις τους στελέχη του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ τοποθετούνταν σφόδρα κατά της κυβέρνησης. Θέσεις οι οποίες διατυπώθηκαν, εν συνεχεία, και με νέες ανακοινώσεις τους.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός υποστήριξε πως «στην κυβέρνηση έχουν μπερδέψει την ανειλικρίνεια και την ανικανότητα των επιλογών με την «καινοτομία», προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα». Για τον ΔΗΣΥ «μετά τους πρόχειρους χειρισμούς» από πλευράς κυβερνώντων η μόνη διέξοδος είναι «να γίνει σχολαστικός έλεγχος για περιπτώσεις σύγκρουσης συμφέροντος» στους Ημικρατικούς.
Το ότι είχαν «κοπεί» οι ΑΚΕΛικοι από τους διορισμούς φαίνεται να έχει βολέψει την Εζεκία Παπαϊωάννου, ερμηνεύοντας τη μη συμμετοχή μελών του κόμματος στα ΔΣ Ημικρατικών ως απόδειξη του ποιο κόμμα είναι η αντιπολίτευση. Στη νέα του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ κατηγόρησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι «διόρισε ημέτερους του Προεδρικού και στελέχη των κομμάτων της συγκυβέρνησης και του Συναγερμού. Επέλεξε πρόσωπα για τα συμβούλια σε νευραλγικούς οργανισμούς που θα έπρεπε να ελεγχθούν για σύγκρουση συμφέροντος λόγω της επιχειρηματικής και επαγγελματικής τους δράσης. Μπήκε σε συνδιαλλαγή με το ακροδεξιό ΕΛΑΜ διορίζοντας στέλεχος του, το οποίο μάλιστα υμνεί δημοσίως τη Χούντα. Και τέλος, προφανώς συνειδητά απέκλεισε σχεδόν ολοκληρωτικά κάθε άνθρωπο που προέρχεται από την Αριστερά».
Ρήγμα στη συγκυβέρνηση
Στον καθιερωμένο πρωινό καφέ της Δευτέρας στο Προεδρικό, όπου συμμετέχουν ΠτΔ και οι τρεις αρχηγοί των συγκυβερνώντων κομμάτων, χθες καταγράφηκε μια απουσία η οποία δεν είναι άσχετη με τα γεγονότα των τελευταίων δύο εβδομάδων. Ο Μάριος Καρογιάν επέλεξε τον πρωινό του καφέ να τον πάρει στα γραφεία της ΔΗΠΑ μαζί με τους συνεργάτες του, αντί στον Λόφο. Κίνηση με την οποία ήθελε να καταδείξει τη δυσφορία του τόσο σε σχέση με τους διορισμούς στους ημικρατικούς όσο και για τον ανασχηματισμό, προηγουμένως.
Η δυσφορία της ΔΗΠΑ προς το πρόσωπο του Προέδρου Χριστοδουλίδη φάνηκε και με τις τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση Αλέκου Τρυφωνίδη: «Όταν βιάζεται η νοημοσύνη των πολιτών, το αποτέλεσμα είναι να καταδικάζεται στη νοημοσύνη των πολιτών». Ο αντιπρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Κλεάνθους, αναφέρθηκε σε «οσμή συνεννόησης με το ΕΛΑΜ, παραδοξότητες και καθιέρωση, ως επιπρόσθετου κριτηρίου διορισμού τη στήριξη Νίκου Χριστοδουλίδη κατά τις προεδρικές». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έβαλε, για ακόμα μια φορά, ψηλά τον πήχη, αλλά οι πράξεις της ήταν διαφορετικές.
Το Δημοκρατικό Κόμμα και η ΕΔΕΚ στήριξαν τους χειρισμούς της κυβέρνησης, με εξαίρεση το διορισμό φιλοχουντικού ατόμου στο ΤΕΠΑΚ. Το ΔΗΚΟ υπέδειξε ότι δεν ακολουθήθηκαν τακτικές του παρελθόντος, δεν έγιναν παρεμβάσεις και δεν δόθηκε λίστα. Η ΕΔΕΚ επιβεβαίωσε ότι δεν ζητήθηκαν ονόματα και δεν έγινε παρέμβαση του κόμματος στη διαδικασία.
Ο κυβερνητικός αντίλογος
Η κυβέρνηση από πλευράς της απορρίπτει τα περί συνεννόησης της με το ΕΛΑΜ, ενώ κυβερνητικός και αναπληρωτής εκπρόσωπος κάλεσαν τον Μάριο Καρογιάν, εάν το επιθυμεί, να απευθυνθεί στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για απαντήσεις στα ερωτήματά του. Ο Γιάννης Αντωνίου, απαντώντας στην κριτική ότι «κόπηκαν άτομα από το χώρο του ΑΚΕΛ» υπέδειξε πως… «Αριστερά δεν είναι μόνο το ΑΚΕΛ». Σημειώνοντας παράλληλα ότι στα διοικητικά συμβούλια υπάρχουν άτομα τα οποία προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο του ΑΚΕΛ.
Παρεμβάσεις για να στηρίξουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς έγιναν και από πλευράς υπουργών. Ο Μάκης Κεραυνός, ο γηραιότερος των υπουργών, είπε ότι «δεν μπορώ να θυμηθώ σε καμιά περίπτωση όπου κυβέρνηση με τον διορισμό ΔΣ στους ΗΟ δεν υπήρξαν αντιδράσεις και φωνές». Προέβλεψε πως είναι «ένας θόρυβος, ο οποίος πάντοτε υπήρξε στο παρελθόν και τελείωνε μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος, το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωσή μας».