Δεν θέλησε να τοποθετηθεί για την ώρα, παρά τις πιεστικές ερωτήσεις του philenews ο Κωνσταντίνος Κωσταλιάς, σε σχέση με τον σάλο και τις έντονες αντιδράσεις, που προκάλεσε ο διορισμός του στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ από την Κυβέρνηση. «Εξετάζουν την όλη υπόθεση οι νομικοί σύμβουλοί μου και θα τοποθετηθώ αύριο», περιορίστηκε να αναφέρει.

Μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν για τον διορισμό του μέλους του ΕΛΑΜ στο διοικητικό συμβούλιο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προχώρησε στην άμεση αντικατάστασή του. Μια από τις έντονες αντιδράσεις ήταν αυτή του προϊστάμενου της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του ΤΕΠΑΚ, Βασίλη Πρωτοπαπά, υποδεικνύοντας ότι «υμνητής της Χούντας δεν έχει θέση σε Συμβούλιο Πανεπιστημίου».

Πέραν όμως από το σάλο που προκάλεσε ο διορισμός του κ. Κωσταλιά, προέκυψε και μείζον νομικό θέμα. Όπως αναφέρουν οι έγκριτοι νομικοί, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης και Χρήστος Τριανταφυλλίδης, η σπασμωδική κίνηση του Προέδρου να προχωρήσει σε άμεση αντικατάστασή του Κωσταλιά, προκαλεί σοβαρό ζήτημα, αφού το μόνο όργανο που μπορεί να προβεί σε τέτοια ενέργεια είναι το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο τον διόρισε και όχι ο ΠτΔ.

Όπως εξηγεί ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, το Υπουργικό Συμβούλιο θα προσπαθήσει να επικυρώσει εκ των υστέρων τις πράξεις ενός αναρμόδιου οργάνου, δηλαδή του Προέδρου, γεγονός που θέτει ζητήματα νομιμότητας. Εξηγεί μεταξύ άλλων, ότι «η μονομερής ματαίωση του διορισμού εκ των υστέρων δεν είναι επιτρεπτή ακόμα και από το όργανο που τον διόρισε». Πέραν των πιο πάνω, καυτηριάζει και το γεγονός ότι «το νέο Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ θα ενεργεί υπό τον κίνδυνο αμφισβήτησης των αποφάσεών του λόγω κακής συγκρότησης».

Στο ίδιος μήκος κύματος και η τοποθέτηση από τον νομικό Χρίστο Τριανταφυλλίδη, ο οποίος επισημαίνει «μόνο το όργανο που κατά το Νόμο έχει το δικαίωμα να διορίζει έχει τη νομική εξουσία να παύει κάποιον». Υποδεικνύει ακόμη πως ο διορισμός αυτός έχει νομικά ολοκληρωθεί αφού το πρόσωπο έχει αποδεχθεί τον διορισμό του. «Ούτε και το αρμόδιο Όργανο – Υπουργικό Συμβούλιο – δεν μπορεί πια να τον παύσει με επίκληση τις πολιτικές του /θέσεις/απόψεις/ διότι τέτοιος λόγος παύσης δεν αναφέρεται στο Νόμο», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Τριανταφυλλίδης.