Σοβαρούς προβληματισμούς και μάλιστα με έντονο τρόπο εκφράζει ο Χρίστος Ορφανίδης για τον απόηχο της συνέντευξης του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου και την τοποθέτηση του τελευταίου περί συζητήσεων με την Τουρκία για το φυσικό αέριο.
Ο βουλευτής και μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΚΟ σε χθεσινή γραπτή του τοποθέτηση υπό τον τίτλο «συζητήσεις με Τουρκία για το φυσικό αέριο, κάτι που θυμίζει Πύλα», διατυπώνει τη θέση ότι τυχόν αποδοχή συζήτησης για το φυσικό αέριο με την Τουρκία «δημιουργεί στη θεωρία γκρίζες ζώνες που μόνο η Τουρκία έχει, με την πάγια τακτική της με ασαφείς ερμηνείες».
Προσθέτει ότι «ασφαλώς επιδιώκουμε διάλογο, αλλά ο διάλογος να έχει βάση επίλυσης και όχι μεθοδεύσεις ξεπουλήματος και παράδοση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Καταλήγει σημειώνοντας ότι πρέπει «να είμαστε ξεκάθαροι και να μην δημιουργούμε εικόνες απλά για εντυπωσιασμό, που έχουν στόχο να ερμηνευτούν διαφορετικά» και πως «η ειρήνη δεν εξαγοράζεται με παραχώρηση κυριαρχίας».
Σημειώνεται ότι στο Εθνικό Συμβούλιο την περασμένη Δευτέρα τέθηκε προς συζήτηση η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου («Πολίτης», 7/1/2024), υπό τον τίτλο «Έτοιμοι (ως Κυπριακή Δημοκρατία) να συζητήσουμε για το φυσικό αέριο με την Τουρκία».
«Αν η πρόταση της Τουρκίας αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκική Δημοκρατία, εμείς είμαστε έτοιμοι, με βάση το διεθνές δίκαιο, να προχωρήσουμε στην οποιαδήποτε συζήτηση», είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ο κ. Κόμπος.
Αυτούσια η τοποθέτηση του Χρίστου Ορφανίδη:
«Τυχόν αποδοχή συζήτησης για το φυσικό αέριο με την Τουρκία και οι συγκαλυμμένες συνεντεύξεις και δηλώσεις για δήθεν πρόταση για συζήτηση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κατοχικής Τουρκίας, θυμίζουν τη λεγόμενη «συμφωνία» ή «κατανόηση» ή «συναντίληψη» που υπέγραψαν ξεχωριστά η Κυπριακή Δημοκρατία και η αποσχιστική οντότητα για την Πύλα.
Δηλώσεις που αφορούν κυριαρχικά μας δικαιώματα που δίνουν το δικαίωμα στην κατοχική Τουρκία, δημιουργούν στη θεωρία γκρίζες ζώνες που μόνο η Τουρκία έχει, με την πάγια τακτική της με ασαφείς ερμηνείες.
Ασφαλώς επιδιώκουμε διάλογο αλλά ο διάλογος να έχει βάση επίλυσης και όχι μεθοδεύσεις ξεπουλήματος και παράδοση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Εμείς πρώτοι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και να μην δημιουργούμε εικόνες απλά για εντυπωσιασμό, που έχουν στόχο να ερμηνευτούν διαφορετικά και η ειρήνη δεν εξαγοράζεται με παραχώρηση κυριαρχίας».