O υπεύθυνος του πολιτικού ρεπορτάζ του «Φιλελευθέρου», Ανδρέας Πιμπίσιης σχολιάζει τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης:
«Ο ανασχηματισμός ήταν αναπόφευκτος, ανεξαρτήτως του τι έλεγε την περασμένη Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους υπουργούς του, θέλοντας να τους καθησυχάσει με αφορμή τα όσα είχαν τις προηγούμενες ημέρες δει το φως της δημοσιότητας. Δημοσιεύματα τα οποία δεν ήρθαν από το πουθενά αλλά ήταν αποτέλεσμα μιας έντονης συζήτησης στα πολιτικά πηγαδάκια, ακόμα και στον Λόφο.
Η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος ήταν επιβεβλημένη εδώ και καιρό και κοινά αποδεκτό ότι χρειαζόταν ένα φρεσκάρισμα. Κάποιοι εκ των υπουργών του έδειξαν πως δεν ήταν σε θέση να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις που είχε το χαρτοφυλάκιο το οποίο ανέλαβαν προ δεκαμήνου. Τουλάχιστον τρεις εκ των τεσσάρων υπουργών, οι οποίοι έμαθαν σήμερα το πρωί ότι αποχωρούν από το κυβερνητικό σχήμα, δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα που ενέκυψαν στο διάστημα κατά το οποίο ηγούνταν του υπουργείου. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει ένα αρνητικό πρόσημο, το οποίο αναπόφευκτα συνέβαλε στο να βρεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος.
Κοινό σημείο για τους υπουργούς Δικαιοσύνης-Δημοσίας Τάξεως, Γεωργίας και Υγείας η αδυναμία –όπως πολλές φορές είχε γραφτεί από τα μέσα ενημέρωσης– να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένα ζητήματα. Η Άννα Προκοπίου-Κουκκίδου πλήρωσε το τίμημα των όσων είχαν συμβεί προ αρκετών μηνών στα επεισόδια της Πάφου και της Λεμεσού. Ο Πέτρος Ξενοφώντος δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις κρίσεις που αφορούσαν το υπουργείο του, με πιο πρόσφατη περίπτωση το θέμα του χαλουμιού. Όσο για την Πόπη Κανάρη, οι αντιπαραθέσεις εντός του υπουργείου Υγείας είχαν από καιρό προδιαγράψει την πορεία της. Εξαίρεση από αυτό το πλαίσιο αποτελούσε ο Μιχάλης Γιωργάλλας ο οποίος ως υπουργός Άμυνας δεν έδειξε κάτι αρνητικό.
Μια πρώτη ανάγνωση των αλλαγών που ανακοινώθηκαν το πρωί είναι η αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης, σε σχέση με το τι ακριβώς είχε εξαγγείλει προ δεκαμήνου ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Με περισσότερο κομματικό χρώμα, όταν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά την πολιτική καταβολή ενός εκάστου. Ο νέος υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, προέρχεται από τη ΔΗΠΑ, ο Μιχάλης Δαμιανός, αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, και η Μαρία Παναγιώτου από την ΕΔΕΚ. Όσο για τον Μάριο Χαρτσιώτη τοποθετείται στον ευρύτερο χώρο του ΔΗΣΥ.
Θα πρέπει παράλληλα να σημειωθούν και οι επιλογές σε δύο ιδιαίτερα σημαντικά υφυπουργεία, το Καινοτομίας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τοποθετεί άτομα τα οποία είναι καλοί γνώστες του αντικειμένου. Στο υφυπουργείο Καινοτομίας, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής η τοποθέτηση Νικόδημου Δαμιανού αποτελεί μια προσπάθεια να διορθωθεί η προηγούμενη επιλογή που έγινε από τον ΠτΔ. Στο υφυπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ο διορισμός της Μαριλένας Ραουνά ήρθε να επιβεβαιώσει όλες τις πληροφορίες που είχαν δει τα τελευταία 24ωρα το φως της δημοσιότητας. Στο πρόσωπό της επενδύει πολλά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για την κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι επίσης εμφανές, ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, έχοντας κατά νου τα όσα έγιναν το πρώτο δεκάμηνο της διακυβέρνησής του, κινήθηκε σε ένα πιο πολιτικό κυβερνητικό σχήμα. Κάτι που σημαίνει ότι το εγχείρημα για μια κυβέρνηση τεχνοκρατών μάλλον δεν φαίνεται να απέδωσε τα αναμενόμενα. Ο πρώτος εκτενής ανασχηματισμός (αλλαγή τεσσάρων από τους έντεκα υπουργούς) έχει και ως στόχο να συμβάλει στην αλλαγή της κυβερνητικής εικόνας. Κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουν όλοι να κερδίσουν. Αυτό όμως, για να το επιτύχουν, χρειάζεται να επιτελέσουν έργο και να κοπιάσουν περισσότερο από τους προκατόχους τους».