Καταθέτει την δική του πολιτική ανάλυση για τις αλλαγές που έχει επιφέρει στο ΑΚΕΛ το πρόσφατο καταστατικό συνέδριο του κόμματος και σκιαγραφεί τους κομματικούς στόχους ενόψει της συνέχειας. O βουλευτής και Επαρχιακός Γραμματέας Λευκωσίας – Κερύνειας του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας μιλά στο «Φ» για την ιδεολογία του ΑΚΕΛ, την έννοια της ιδεολογικής καθαρότητας και τις σύγχρονες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ένα κόμμα της Αριστεράς, το οποίο όπως τονίζει, παραμένει ένα λενινιστικό- μαρξιστικό κόμμα και δεν θα γίνει ποτέ αστικό κόμμα.
Ο Χρίστος Χριστόφιας σχολιάζει την προσπάθεια του ΑΚΕΛ να κάνει νέα ανοίγματα προς την κοινωνία με τη δημιουργία μιας προοδευτικής συμμαχίας αλλά και τα λάθη και αδυναμίες του κόμματος που δεν τού επέτρεψαν να γίνει ξανά εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Το σημαντικό, όπως λέει, είναι να μην παίζουμε κρυφτό με τα λάθη ή τις αδυναμίες μας και να έχουμε το θάρρος να διορθωνόμαστε για να προχωράμε μπροστά. Απαντά επίσης στην κριτική για τη διακυβέρνηση Χριστόφια, υποδεικνύοντας πώς το ΑΚΕΛ έκανε την πολιτική εκτίμηση της διακυβέρνησης του.
– Να ξεκινήσουμε από το πρόσφατο καταστατικό συνέδριο του ΑΚΕΛ. Τι αφήνει πίσω του και ποια η επόμενη μέρα για το κόμμα στο πλαίσιο των αλλαγών που έχουν ψηφιστεί;
– Το πρόσφατο καταστατικό συνέδριο του ΑΚΕΛ αφήνει πίσω του ένα κόμμα σύγχρονο, που ανταποκρίνεται στο μέγιστο βαθμό στις απαιτήσεις της εποχής του. Ένα κόμμα που αναπτύσσεται, πολιτικά και οργανωτικά ανανεωμένο, έτοιμο να δώσει ακόμα πιο αποτελεσματικά τις μάχες του μέλλοντος υπερασπιζόμενο τα λαϊκά συμφέροντα. Η επόμενη μέρα μάς βρίσκει ακόμα πιο ενωμένους και αποφασισμένους, με το βλέμμα στο μέλλον, να τιμήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα επερχόμενα εκατοντάχρονα του ΚΚΚ – ΑΚΕΛ, διευρύνοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη των εργαζομένων και ευρύτερα του λαού μας.
– Ποια η άποψη σας για τις αλλαγές που ψηφίστηκαν; Λέγεται ότι ήσασταν ένας από αυτούς που είχατε εκφράσει επιφυλάξεις. Ακούστηκαν απόψεις ότι το ΑΚΕΛ προσπαθεί να γίνει ακόμα πιο αστικό κόμμα και ότι διαβρώνεται η ιδεολογική καθαρότητα του. Εσάς ποια είναι η άποψη σας;
– Όπως σε κάθε διαδικασία που ακολουθούμε στο ΑΚΕΛ, έτσι και σε αυτή, εφαρμόσαμε έναν καθόλα δημοκρατικό και ελεύθερο διάλογο εντός των συλλογικών οργάνων, των Κομματικών Ομάδων Βάσης και τέλος στο ίδιο το καταστατικό συνέδριο. Είναι φυσιολογικό και υγιές, σε έναν τέτοιο διάλογο, να εκφραστούν και διαφορετικές απόψεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αλλαγές που ψηφίστηκαν αποτελούν πλέον κτήμα όλων των ΑΚΕΛιστών και εργαζόμαστε συλλογικά για την υλοποίηση τους.
Το ΑΚΕΛ, ουδέποτε υπήρξε, ούτε θα γίνει αστικό κόμμα. Το ΑΚΕΛ ήταν, είναι και θα παραμείνει, το κόμμα της εργατικής τάξης, ευρύτερα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, των πολλών. Αυτό αποδεικνύεται στην πράξη, από την καθημερινή δουλειά, την δράση, τις προτάσεις που θέτει το ΑΚΕΛ. Αρκεί να δει κάποιος τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας, της στεγαστικής πολιτικής. Πρόκειται για προτάσεις και θέσεις που αφορούν τους πολλούς, που δίνουν στήριξη στους πολλούς και ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.
Εδώ βρίσκεται όλο το νόημα της προσπάθειας. Ένα Κόμμα που να είναι και να παραμείνει δεμένο με την πλειοψηφία της κοινωνίας, που να μπορεί να εντοπίζει τις ανάγκες της προόδου και να έχει την δύναμη, πολιτική και οργανωτική, να βγαίνει μπροστά για να τις υλοποιήσει.
– Πώς αντιλαμβάνεστε εσείς τον όρο «ιδεολογική καθαρότητα» για ένα κόμμα της Αριστεράς γενικότερα και ειδικότερα για την Κύπρο και το ΑΚΕΛ;
– Να προσπαθήσω να το πω με δύο λόγια: να είσαι αυτό που λες και να λες αυτό που είσαι. Το ΑΚΕΛ είναι ένα κόμμα μαρξιστικό – λενινιστικό, που διατηρεί αναλλοίωτο το σοσιαλιστικό του όραμα, παλεύοντας την ίδια ώρα για την επίτευξη των προοδευτικών στόχων που θέτει εντός του υφιστάμενου συστήματος. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν κάθε φορά τα νέα δεδομένα οφείλουμε να αναπτύσσουμε την ιδεολογία μας, να τολμούμε νέους τρόπους, νέες μεθόδους για να προχωρούμε μπροστά, εργαζόμενοι για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Για το ΑΚΕΛ η ιδεολογία του, είναι η βάση πάνω στην οποία βασίζεται η ξεκάθαρη πίστη μας στους νόμους της κοινωνικής εξέλιξης, ότι δηλαδή το άδικο και εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι, ούτε μπορεί να είναι το τέλος της ιστορικής προοδευτικής εξέλιξης των ανθρώπινων κοινωνιών. Από εκεί και πέρα, η κοσμοθεωρία μας είναι εργαλείο ανάλυσης των κοινωνικών φαινομένων για τους αγώνες μας, για την καθημερινή μας δράση και το άνοιγμα του δρόμου για την κοινωνία όπως την οραματιζόμαστε.
– Ποια η δική σας άποψη για την προσπάθεια δημιουργίας μιας κοινωνικής συμμαχίας, όπως έχει χαρακτηριστεί, από μέρους του κόμματος;
– Το ΑΚΕΛ διαχρονικά επιχειρούσε να έχει ανοιχτά αυτιά και ανοιχτές πόρτες για κάθε προοδευτική φωνή, για κάθε άνθρωπο με προοδευτική σκέψη που μπορεί να μην είναι οργανικά συνδεδεμένος με το ΑΚΕΛ, μπορεί να μη συμμερίζεται εξ ολοκλήρου την ανάλυση του ΑΚΕΛ, όμως μπορούμε να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να δράσουμε από κοινού σε διάφορα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και την κοινωνία.
Αυτό είναι όχι μόνο χρήσιμο αλλά και αναγκαίο, ειδικά σήμερα. Το ΑΚΕΛ ουδέποτε υπήρξε ένα περιχαρακωμένο κόμμα. Προσδοκούσε πάντοτε σε συνεργασίες και συμμαχίες προκειμένου να πετύχει πολιτικούς στόχους που να εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον του λαού και της πατρίδας. Είχε πει κάτι ο Θάνος Μικρούτσικος το οποίο θυμάμαι πάντα: «μόνος σου μπορεί να τρέξεις γρήγορα, μαζί όμως μπορούμε να πάμε μακριά».
– Το νέο έμβλημα του κόμματος, πώς το βλέπετε;
– Δεν άλλαξε το έμβλημα του ΑΚΕΛ, ούτε και μπορεί ν’ αλλάξει εκτός αν το αποφασίσει το συνέδριο. Δημιουργήθηκε ένα νέο λόγκο με σύνθημα «με το βλέμμα στο μέλλον» το οποίο είναι η ομπρέλα της εκστρατείας μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου. Το ΑΚΕΛ είναι ένα κόμμα με πλούσια ιστορία, την οποία τιμά, από την οποία αντλεί πολύτιμα διδάγματα και με αυτή την πείρα βλέπει μπροστά, σχεδιάζοντας το μέλλον όπως το οραματίζεται η νέα γενιά για μια διαφορετική Κύπρο: της ειρήνης, της επανένωσης, της κοινωνικής προόδου, της ευημερίας.
– Σε ο,τι αφορά τις καταστατικές αλλαγές, έχουν εκφραστεί κάποιες επιφυλάξεις. Για παράδειγμα ο περιορισμός των θητειών σε δύο. Ή για παράδειγμα, το δικαίωμα της επιλογής υποψηφίων από την Κεντρική Επιτροπή ή ο περιορισμός της συμμετοχής των έμμισθων του κόμματος στα συλλογικά όργανα. Η δική σας άποψη ποια είναι;
– Στο συνέδριο έγινε πλούσια και ώριμη συζήτηση όπου ο κάθε σύνεδρος εξέφρασε απόψεις και θέσεις. Μπορούμε να πούμε με ικανοποίηση ότι γι’ ακόμα μια φορά ότι η εσωκομματική δημοκρατία λειτούργησε άριστα, δίνοντας χώρο και βήμα σε κάθε άποψη, τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες όπως προβλέπονται από το καταστατικό. Τώρα το ζητούμενο είναι να εργαστούμε ώστε αυτές οι αλλαγές να υλοποιηθούν με θετικά αποτελέσματα για το ΑΚΕΛ, την λειτουργία του και την καθημερινή μας δουλειά. Πιστεύω ότι αυτές οι αλλαγές φέρουν μαζί τους προκλήσεις στις οποίες πρέπει ν’ ανταποκριθούμε συλλογικά για το καλό του ΑΚΕΛ, των εργαζομένων και της Κύπρου.
– Πώς εισπράττονται από την κοινωνία αυτές οι αλλαγές; Θεωρείτε ότι είναι κινήσεις που δίνουν το αίσθημα μεγαλύτερης συμμετοχικότητας; Αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της αποστασιοποιησης των πολιτών;
– Νομίζω και θέλω να ελπίζω ότι εκτιμήθηκε η τόλμη αλλά και η ικανότητα, η δύναμη που έχει το ΑΚΕΛ να δρομολογεί, να συζητά και να καταλήγει σε τέτοιες αλλαγές που φιλοδοξούμε να καταστήσουν το ΑΚΕΛ ακόμα πιο σύγχρονο, μαζικό και αποτελεσματικό. Το στοίχημα είναι να νικήσουμε την απαξίωση μιας μερίδας της κοινωνίας και τη μοιρολατρία ότι τίποτε δεν μπορεί ν’ αλλάξει, εμπνέοντας την εμπιστοσύνη σε όλο και περισσότερο κόσμο ότι το ΑΚΕΛ μπορεί και είναι ο μεγάλος φορέας για τις αλλαγές, τις πολιτικές και τις τομές που έχει ανάγκη.
«Να δούμε λοιπόν με καθαρό μυαλό τα μεγάλα διακυβεύματα»
– Πώς εισπράττετε εσείς προσωπικά την ανάλυση ορισμένων ότι το ΑΚΕΛ δεν κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα το κόστος της διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια;
– Είναι λάθος να κάνουμε μια πολιτική εκτίμηση και ανάλυση με γνώμονα το προσωπικό στοιχείο. Το ΑΚΕΛ έκανε πολιτική εκτίμηση για την διακυβέρνηση Χριστόφια καταλήγοντας σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Εκτίμησε τα πολλά και σημαντικά που έγιναν τότε σε διάφορους τομείς πολιτικής. Είδε με θάρρος και τα λάθη και τις παραλείψεις που υπήρξαν. Μεσολάβησε από τότε μια δεκαετία με τον κ. Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ στο τιμόνι και είμαστε σήμερα στην διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Να δούμε λοιπόν με καθαρό μυαλό τα μεγάλα διακυβεύματα.
Η συγκυρία ήταν ότι ο Δ. Χριστόφιας εξελέγη στην προεδρία του κράτους την ώρα που ξέσπασε η μεγαλύτερη κρίση που γνώρισε η παγκόσμια οικονομία επηρεάζοντας όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Παρ’όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που δημιούργησε εκείνη η συνθήκη, δεν μπορεί παρά ν’ αναγνωρίσουμε ότι η διακυβέρνηση Χριστόφια κατάφερε την ώρα που η κυπριακή οικονομία δοκίμαζε τα όρια της εξαιτίας των λαθών του τραπεζικού τομέα που δημιούργησε την κρίση, ν’ ανοίξει ένα καινούριο παράθυρο. Αυτό της ενέργειας. Μέχρι σήμερα το μόνο επιβεβαιωμένο κοίτασμα, είναι αυτό που επιβεβαιώθηκε τότε.
Στο Κυπριακό μέσα από μια διαδικασία σκληρών διαπραγματεύσεων, επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις, κάτι που αναγνωρίστηκε από ανθρώπους πέραν του ΑΚΕΛ. Θυμίζουμε τα λόγια του αείμνηστου Αλέκου Μαρκίδη, ο οποίος αναφέρθηκε σε «σπουδαίες, συμφέρουσες και πολύτιμες συγκλίσεις για όλη την Κύπρο τις οποίες άφησε ο Δημήτρης Χριστόφιας».
Στην εσωτερική διακυβέρνηση έγινε πολύ συζήτηση για το αν χρειαζόμαστε ένα κράτος που να στηρίζει ολόπλευρα την κοινωνία, με τις κρίσεις που ακολούθησαν να δίνουν την απάντηση. Θυμίζουμε τις συζητήσεις που έγιναν τότε για την ΑΤΑ, για το κοινωνικό κράτος, για το αν χρειάζεται η παρουσία του κράτους σε σημαντικούς τομείς όπως η υγεία, οι ουσιώδεις υπηρεσίες κλπ.
Τέλος, υπογραμμίζεται και επιβεβαιώνεται τραγικά απ’ όσα ακολούθησαν, η σημασία που έχει η ηγεσία του κράτους προσωπικά και συλλογικά, να συμπεριφέρεται και να κυβερνά με εντιμότητα, ειλικρίνεια, καθαρότητα, διαφάνεια με σεβασμό στην χρηστή διοίκηση. Με δύο λόγια τα πρόσωπα που υπηρετούν τους θεσμούς να στέκονται αντάξιοι της εμπιστοσύνης που τους έδειξε ο λαός με το προσωπικό τους παράδειγμα, υπηρετώντας πρώτα οι ίδιοι αρχές και αξίες.
– Πώς ήταν μέχρι σήμερα η κοινοβουλευτική σας εμπειρία και τι θεωρείτε ως πιο σημαντικό σε σχέση με το κοινοβουλευτικό σας έργο;
– Η εμπειρία στην Βουλή διδάσκει πολλά, αρκεί να μην χάνει κάποιος την επαφή με την κοινωνία, με τα προβλήματα, τις αγωνίες, τις ανάγκες του κόσμου. Αυτή πρέπει να είναι η αφετηρία, αλλά και η πυξίδα μας. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ παράγει αξιόλογο έργο. Μπορώ να ξεχωρίσω μέχρι στιγμής σειρά προτάσεων και πρωτοβουλιών που αναλάβαμε οι οποίες ευοδώθηκαν. Οι πρωτοβουλίες για τις προσφυγικές πολυκατοικίες, η στήριξη των προσφυγικών σωματείων, η κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο και η αναθεώρηση της αξιολόγησης του μαθητή στην Μέση Εκπαίδευση, το δικαίωμα στη λήθη για άτομα με εμπειρία καρκίνου, οι συνθήκες εργασίας στο λιανικό εμπόριο, είναι ορισμένα από αυτά.
Το ΑΚΕΛ θα επανέλθει εκεί που το έταξε η ιστορία και οι αγώνες του
– Γιατί το ΑΚΕΛ δεν κατάφερε ακόμα να γίνει ξανά η εναλλακτική πρόταση εξουσίας στην κοινωνία κατά τη δική σας άποψη;
– Γι’ αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους. Το σημαντικό είναι να μην παίζουμε κρυφτό με τα λάθη ή τις αδυναμίες μας. Να έχουμε το θάρρος να διορθώνουμε, να διορθωνόμαστε και να προχωρούμε μπροστά. Προχωρώ μπροστά δεν σημαίνει ασφαλώς φανφάρες και εικόνα χωρίς ουσία, χωρίς πολιτικό μήνυμα. Σημαίνει έχω πολιτική πρόταση προσγειωμένη στο σήμερα, βασισμένη στις ανάγκες και τις προσδοκίες των ανθρώπων και της εποχής, που ανανεώνεται, εμπλουτίζεται και επικοινωνείται. Το ΑΚΕΛ έχει θέσεις και προτάσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία τις οποίες προτάσσει και υποβάλλει εντός και εκτός Βουλής, γιατί είναι Κόμμα των έργων, Κόμμα των θέσεων και των δράσεων. Έτσι προσπαθούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Βελτιώνοντας συνεχώς την δουλειά μας, τους τρόπους επαφής μας με την κοινωνία, επικοινωνίας της δουλειάς και των μηνυμάτων μας. Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η προσπάθεια θα εκτιμηθεί από την πλειοψηφία της κοινωνίας και το ΑΚΕΛ θα καταφέρει να επανέλθει στη θέση που έταξαν η ιστορία και οι αγώνες του.
– Πού βρίσκονται οι διεργασίες για τις τοπικές εκλογές και ευρωεκλογές και ποιοι οι κομματικοί στόχοι σε αυτή την αναμέτρηση;
– Είμαστε στη διαδικασία καταρτισμού ψηφοδελτίων και για τις τοπικές και για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Στόχος μας είναι αυτός που συλλογικά ορίσαμε, να ενδυναμωθεί το ΑΚΕΛ ως πρωταγωνιστική δύναμη στην πολιτική ζωή του τόπου.
– Βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία του κόμματος για την οικογένεια και τα νεαρά ζευγάρια. Πού βρίσκεται και ποια από τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας;
– Η εκστρατεία για τους Νέους Γονείς ολοκληρώνεται σιγά-σιγά μετά από μια σειρά επαφών με αρμόδιους φορείς, συναντήσεων και συζητήσεων με την κοινωνία, με νέους γονείς και με οργανωμένα σύνολα. Το ΑΚΕΛ και με αυτή την εκστρατεία λειτουργεί στην πράξη, αφουγκραζόμενο από τη μια τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία και από την άλλη λειτουργώντας εποικοδομητικά και δημιουργικά, αν και στην θέση της αντιπολίτευσης. Καταθέσαμε πληθώρα προτάσεων προς την Κυβέρνηση και για τους νέους γονείς, για όλα τα θέματα που αφορούν την φύλαξη, την φροντίδα, την υγεία και την παιδεία των παιδιών και προηγουμένως για το στεγαστικό, για τα ενεργειακά, για τον πολιτισμό και άλλα ζητήματα. Έχουμε την αίσθηση, ότι αυτές οι πρωτοβουλίες αξιολογήθηκαν πολύ θετικά από την κοινωνία, τουλάχιστον αυτό εισπράξαμε στις επαφές που είχαμε.