Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσιάζεται αποφασισμένος να προβεί σε αξιολόγηση των συνεργατών του στο κυβερνητικό σχήμα πριν τη συμπλήρωση των 18 μηνών, περίοδος που απαιτείται για την εξασφάλιση υπουργικής σύνταξης, αποσυνδέοντας αυτό το κριτήριο, από τις αποφάσεις του.

Στη συνέντευξή του στο «Φ» αναδεικνύει ως βασικό κριτήριο για τις αναδομήσεις υπουργών, την απόδοση ενός εκάστου με βάση το πρόγραμμα διακυβέρνησης που ενέκρινε ο λαός με την εκλογή του στην προεδρία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρατά τα κόμματα της λεγόμενης συμπολίτευσης σε απόσταση από τις όποιες αξιολογήσεις και αποφάσεις του, διαμηνύοντας ότι είναι καθαρά δική του απόφαση, ο ανασχηματισμός.  Στις επιλογές του αναφέρει, δεν θα μετρήσει η κομματική ταυτότητα ή το χρώμα, αλλά θα επιδιώξει να ικανοποιήσει τα μηνύματα που εισπράττει από την κοινωνία. Υπογραμμίζει ότι έχει άποψη για τον κάθε υπουργό χωριστά, και το έργο του κι αυτό θα προσμετρήσει στην αξιολόγηση που θα γίνει.   

– Στην προηγούμενη συνέντευξη σας στον «Φ» είπατε για την ώρα της κρίσης και της αξιολόγησης των Υπουργών, κλείνει ο πρώτος χρόνος διακυβέρνησης, έχετε κάνει αυτή την αξιολόγηση; Είστε ευχαριστημένος; Θα προβείτε σε διορθωτικές κινήσεις;

Το ερώτημα σας είναι αν θα προχωρήσω σε ανασχηματισμό ή όχι, για να λέμε καθαρές κουβέντες. Αυτό το οποίο μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι ανασχηματισμός θα γίνει πριν τη συμπλήρωση των 18 μηνών διακυβέρνησης. Αυτό θέλω να το διευκρινίσω διότι ακούω και διαβάζω πως δήθεν το κριτήριο μου αν θα προχωρήσω σε ανασχηματισμό είναι η18μηνη θητεία παρουσίας στην κυβέρνηση για να εξασφαλίσουν  υπουργική σύνταξη. Να είστε βέβαιοι ότι θα γίνει ανασχηματισμός πριν τη συμπλήρωση 18 μηνών διακυβέρνησης.

– Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι από τους υπουργούς δεν έχουν ανταποκριθεί επαρκώς στα καθήκοντα ή σε αυτό που αναμένατε εσείς όταν τους επιλέγατε;

Η αξιολόγηση είναι καθημερινή. Είναι πολύ φυσιολογικό κάποιοι να έχουν ανταποκριθεί σε μεγαλύτερο βαθμό, κάποιοι σε λιγότερο βαθμό και ούτω καθεξής. Ο ανασχηματισμός είναι καθαρά προσωπική μου απόφαση. Επαναλαμβάνω, αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι θα προχωρήσω σε ανασχηματισμό πριν τη συμπλήρωση 18 μηνών από την ημέρα σύστασης της κυβέρνησης.

– Θα είναι ευρύς  ο ανασχηματισμός;

Το βασικό μου κριτήριο είναι η υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης, το οποίο ακολουθούμε πιστά. Θα προβώ φυσικά την 1η του Μάρτη, όπως έχω υποσχεθεί, σε απολογισμό του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης.  Να ενημερώσω ότι αποφάσισα ακολουθώντας το παράδειγμα που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, και το οποίο περιλαμβανόταν και στο προεκλογικό μου πρόγραμμα, ότι στην αρχή του χρόνου θα παρουσιάζω δημόσια τι προτιθέμεθα να υλοποιήσουμε τη χρονιά που έρχεται. Θα γίνει για το 2024. Για μένα η λογοδοσία προς τον κυπριακό λαό είναι βασική συνιστώσα της διακυβέρνησης μας. Επιθυμία μου ήταν να παραθέσω τις προτεραιότητες μας για το 2024 στη Βουλή των Αντιπροσώπων και είχα συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με την πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μετά την εκλογή μου. Μου είχε απαντήσει ότι θεσμικά είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο, παρόλο, που αν θυμούμαι καλά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πάει στη Βουλή, για να παρουσιάσει τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών και να μιλήσει για το Κυπριακό.
Εν πάση περιπτώσει, εντός Ιανουαρίου θα καλέσουμε στο Προεδρικό περί των 400-500 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων όλων των βουλευτών και των αρχηγών των κομμάτων, τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας, τους επαγγελματικούς συνδέσμους, το ΚΕΒΕ, την ΟΕΒ, τις συντεχνίες και θα τους παρουσιάσω τι προτιθέμεθα να υλοποιήσουμε μέσα στο 2024. Αυτό θα το θεσμοθετήσω, όπως είχα υποσχεθεί στο προεκλογικό μου πρόγραμμα, στο πρότυπο του State of the Union, που γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε Σεπτέμβριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εμείς θα το θεσμοθετήσουμε αυτό κάθε Ιανουάριο στο Προεδρικό.

– Είπατε ότι ο ανασχηματισμός είναι προσωπικό σας θέμα και έτσι είναι με βάση το σύνταγμα. Κατά την εκκίνηση της Κυβέρνησης όταν καταγράφηκε μία δυστοκία και αλλεπάλληλες συζητήσεις με τα συμπολιτευόμενα κόμματα…

Ο ανασχηματισμός όπως και η γενικότερη απόδοση της κυβέρνησης είναι καθαρά προσωπικό μου θέμα. Μετά από σχεδόν δέκα μήνες στη διακυβέρνηση του τόπου, έχω προσωπική άποψη για τον κάθε Υπουργό. Είμαι σε συνεχή επαφή με όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, συζητώντας και ανταλλάσσοντας απόψεις επί των θεμάτων της αρμοδιότητας τους. Στη βάση της δικής μου αξιολόγησης, αλλά ναι και των μηνυμάτων που λαμβάνω από την κοινωνία, θα ληφθούν οι αποφάσεις και θα ανακοινωθούν.

– Δεν θα έχετε διαβούλευση με τα κόμματα;

Έχω κάθε βδομάδα κοινή συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που με στήριξαν για γενικότερη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων πολιτικής. Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, όπως προανέφερα, είναι καθαρά προσωπικό μου θέμα και οι αποφάσεις θα ληφθούν αποκλειστικά από μένα.

– Η διαβούλευση  με τα κόμματα ήταν το πρώτο τραύμα που αφήσατε με την εκλογή  σας. Συνεπώς το πάθημα σας έγινε μάθημα;

Δεν είναι θέμα παθήματος. Εξάλλου, οι τελικές επιλογές ήταν δικές μου. Εγώ ο ίδιος είχα θέσει έναν πολύ αυστηρό πλαίσιο σε σχέση με τις επιλογές μου, το οποίο ακολούθησα. Ένα πλαίσιο το οποίο περιλάμβανε κάποια δεδομένα, τα οποία κρίνοντας τώρα από την θέση που βρίσκομαι και με την εμπειρία των δέκα μηνών, αναγνωρίζω ότι πρέπει κάποια απ’ αυτά να τα αναθεωρήσω. Άρα, με την σοφία των δέκα μηνών στη διακυβέρνηση του τόπου και με μοναδικό κριτήριο την αποδοτικότητα του κάθε υπουργού, θα λάβω τις σχετικές αποφάσεις.

– Αυτό δεν θα τραυματίσει τις σχέσεις σας με τα κόμματα που σας στηρίζουν;

Σε καμία απολύτως περίπτωση. Τα κόμματα με στήριξαν χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία για ανταλλάγματα, ενώ δεν έχουν χάσει την αυτονομία τους. Νομίζω είδατε τους δέκα μήνες διακυβέρνησης, ότι υπάρχουν θέματα στα οποία συμφωνούμε, υπάρχουν θέματα στα οποία διαφωνούμε. Η στήριξη τους στα θέματα που συμφωνούμε, όπως και από άλλα κόμματα, είναι για μένα σημαντική, όπως είναι απολύτως σεβαστή και η διαφωνία μας σε επιμέρους θέματα.

– Από ποιους χώρους θα προέρχονται οι νέοι υπουργοί; Δεν θα λάβετε υπόψη κομματικό χρώμα;

Όχι, δεν θα είναι κριτήριο  η κομματική ή μη προέλευση.

– Στην προηγούμενη συνέντευξη σας στον «Φ»  είχατε κάνει αναφορά σε άνοιγμα προς τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Εξακολουθείτε να έχετε αυτή την θέση;

Το συγκεκριμένο θέμα θεωρώ έχει λήξει. Έγινε μια πρόταση μέσα στο πλαίσιο της έντονης  πεποίθησης  μου για την ανάγκη συλλογικότητας γι’ αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του τόπου και υπήρξε μια αρνητική απάντηση από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Η πρόεδρος του κόμματος και πρόσφατα στον «Φ» μίλησε για υπεύθυνη αντιπολίτευση. Αυτή είναι η απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού και ενδεχόμενη αλλαγή αυτής της θέσης δεν είναι κάτι που εναπόκειται σε μένα. Είναι απόλυτα σεβαστή η απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού.

– Η εκτίμηση τότε της κυβέρνησης ήταν ότι σύντομα θα ερχόταν στη συμπολίτευση ο ΔΗΣΥ; Είχατε κάποια μηνύματα που το έλεγαν ή ήταν διαφορετικές εκτιμήσεις; Τι άλλαξε στην πορεία;

Η αντιπολίτευση από τον οποιοδήποτε, είτε από το Δημοκρατικό Συναγερμό, είτε από το ΑΚΕΛ, είτε ακόμα και από κόμματα που με στηρίζουν, είναι απόλυτα σεβαστή. Τη λαμβάνω υπόψη και είναι κάτι στο οποίο δίνω ιδιαίτερη σημασία. Αλλά απ’ εκεί και πέρα το θέμα συζητήθηκε κατ’ επανάληψη στον Δημοκρατικό Συναγερμό και ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει μια ξεκάθαρη θέση στο συγκεκριμένο θέμα. Άρα δεν τίθεται θέμα προς συζήτηση από δικής μου πλευράς. Η απόφαση εναπόκειται στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Πρόσφατα για παράδειγμα, διάβαζα τη συνέντευξη του κ. Περδίκη, ο οποίος από μόνος του είπε ότι θα ενδιέφερε τους Οικολόγους υπό προϋποθέσεις η συμμετοχή, ή η στήριξη της Κυβέρνησης. Άρα είναι αποφάσεις των κομμάτων αυτές, δεν είναι δικές μου και είναι απόλυτα σεβαστές όποιες αποφάσεις και αν πάρουν.

Θα σας αναφέρων και κάτι άλλο. Προσωπικά θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και τιμητικό για την κυβέρνηση, αλλά αν θέλετε και κάτι που αυξάνει και τις ευθύνες μας, το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε με ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό, μάλιστα από τα πιο ψηλά ποσοστά που ψηφίστηκε προϋπολογισμός της χώρας τα τελευταία χρόνια. Σας υπενθυμίζω ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ένα επιχείρημα που άκουγα συνεχώς από τους ανθυποψηφίους μου ήταν ότι δεν θα μπορούμε να περνούμε καν τον προϋπολογισμό από τη Βουλή. ’Εχω εκλεγεί με δεδομένα που είχαμε για πρώτη φορά στην ιστορία των προεδρικών εκλογών της χώρας μας. Και είδαμε στη Βουλή, ακριβώς γιατί είμαστε υπεύθυνοι, σοβαροί, γιατί λαμβάνουμε υπόψη και αυτούς που συμφωνούν μαζί μας και φυσικά αυτούς που διαφωνούν, ότι πέρασε ο προϋπολογισμός με ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν θα κάνω εκπτώσεις σε θέματα πολιτικής

– Επειδή και εσείς αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί δίνετε σημασία στην εικόνα σας, σε αυτούς τους δέκα μήνες διακυβέρνησης, θεωρείτε ότι η εικόνα σας έχει τσαλακωθεί;

 Θεωρώ ότι μια από τις βασικές μας αδυναμίες, είναι η εικόνα της κυβέρνησης. Αυτό δηλαδή που κάποιοι μας κατηγορούν, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και είναι η μεγαλύτερη μας αδυναμία. Γιατί το λέω αυτό; Μέσα σε δέκα μήνες έχουμε υλοποιήσει σημαντικότατες δράσεις που είχαμε υποσχεθεί και επιλύσαμε ή έχουμε τροχοδρομήσει την επίλυση δύσκολων και σύνθετων προβλημάτων. Μεταναστευτικό για παράδειγμα. Στο μεταναστευτικό, μέσα σε δέκα μήνες έγιναν σημαντικότατες παρεμβάσεις που φέρνουν αποτελέσματα. Τα δεδομένα είναι εκεί και μπορεί ο οποιοσδήποτε να τα εξετάσει.

Για πρώτη φορά εξετάζονται τόσο γρήγορα οι αιτήσεις. Για πρώτη φορά ενισχύσαμε τόσο σημαντικά τις αρμόδιες υπηρεσίες. Για πρώτη φορά φεύγουν περισσότεροι από όσους έρχονται. Υποσχεθήκαμε ότι θα προχωρήσουμε με το Υφυπουργείο Μετανάστευσης. Πέραν του μεταναστευτικού, αναφέρθηκα προηγουμένως στην ΑΤΑ, αναφέρθηκα στον Κατώτατο Μισθό, στις εκποιήσεις, εφαρμόσαμε το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών που ήταν ένα θέμα, το οποίο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κυριαρχούσε στις συζητήσεις. Εφαρμόσαμε το διάταγμα για το σχετικό υποστατικό στην Χλώρακα, το οποίο εκκρεμούσε από το 2021. Στο θέμα του κυκλοφοριακού, όταν ξεκινούσαμε την υλοποίηση της πρότασής μας με το «Park and Ride», κάποιοι μας ειρωνεύονταν. Σήμερα γεμίζουν τα λεωφορεία και έχουμε πρόβλημα με την εξεύρεση περισσότερων οδηγών. Υποσχέθηκα την σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, το υλοποιήσαμε. Μίλησα για την ανάγκη Διακυβερνητικής Συνεργασίας σε επίπεδο Υπουργικών Συμβουλίων με την Ελλάδα, το υλοποιήσαμε. Μίλησα για την ανάγκη φορολογικού μετασχηματισμού της χώρας και ξεκινήσαμε ήδη την σχετική προεργασία. Είναι πάρα πολλά που υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται στον δρόμο της υλοποίησης. Η Γραμματεία Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου που κάποιοι την χλευάζουν και ισχυρίζονται ότι έγινε για να προσλάβουμε κόσμο στο Προεδρικό.

Είναι δημόσιους λειτουργούς που φέραμε για να συστήσουμε μια ομάδα στα πρότυπα άλλων Κρατών Μελών της ΕΕ και ν’ αντιμετωπίσουμε μια βασική αδυναμία των εκάστοτε Κυβερνήσεων σε σχέση με την υλοποίηση των όσων αποφασίζονται. Έχει συσταθεί και λειτουργήσει το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, το οποίο, να σας θυμίσω ότι και πάλι κάποιοι ειρωνεύονταν.

Ο αριθμός των αιτήσεων που υπήρξαν στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο ήταν απίστευτα υψηλός και ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Κανένας δεν περίμενε ότι θα εκδηλωθεί τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Κάναμε πάρα πολλά πράγματα μέσα σε δέκα μήνες και ναι, μια βασική μας αδυναμία είναι να επικοινωνήσουμε αυτά που έχουμε κάνει. Αντιλαμβάνεστε ότι εμείς δεν έχουμε δεδομένη την όποια κομματική στήριξη που ό,τι και αν κάνουμε, είτε σωστό είτε λάθος, θα υπάρχει κομματικός μηχανισμός που θα μας στηρίξει. Δεν υπάρχει δεδομένη στήριξη.  Και ως εκ τούτου, είμαστε σαφώς πιο επιρρεπείς στην κριτική, γιατί δεν έχουμε δεδομένη κομματική στήριξη. Αλλά δεν είναι κάτι που με προβληματίζει. Δεν θα κάνω εκπτώσεις σε θέματα πολιτικής για να εξασφαλίσω κομματική στήριξη. Άρα, ναι μια βασική μας αδυναμία είναι να επικοινωνήσουμε το σημαντικό έργο που επιτελέσαμε μέσα σε δέκα μήνες. Και επειδή με ρωτήσατε προηγουμένως για την σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, να σας αναφέρω ότι είναι σαφώς πιο δύσκολο για έναν τεχνοκράτη να παρουσιάσει τη δουλειά του, από κάποιον που έχει την πολιτική εμπειρία.

Συνθέτουμε απόψεις πιο εύκολα επειδή δεν έχουμε κομματική κυβέρνηση

– Όμως η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσκολίες ακόμα και από τα συγκυβερνώντα κόμματα…

Το γεγονός ότι στην Κύπρο η εκτελεστική εξουσία δεν ελέγχει την νομοθετική είναι ένα θετικό γεγονός. Διασφαλίζει αυτό που είναι αναγκαίο σε μια δημοκρατική χώρα, τα “check and balances”. Μέσα από τη συνδιαβούλευση, μέσα από τη συζήτηση, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, μπορούμε να καταλήξουμε στις καλύτερες λύσεις. Το θέμα των εκποιήσεων για παράδειγμα. Πόσα χρόνια συζητείτο το θέμα των εκποιήσεων; Καταφέραμε εμείς, μια Κυβέρνηση που δεν είμαστε κομματική, να εγκριθεί η πρόταση μας από την Βουλή. Υπάρχουν και πολλά άλλα παρόμοια παραδείγματα.

– Με τη στήριξη της αντιπολίτευσης όμως.

Ναι, αλλά το θέμα δεν είναι αντιπολίτευση ή/και συμπολίτευση. Δεν προσεγγίζω το Δημοκρατικό Συναγερμό ότι είναι αντιπολίτευση ή συμπολίτευση. Δεν προσεγγίζω το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ ή την ΔΗΠΑ, που με στήριξαν ως δεδομένη συμπολίτευση ή αντιπολίτευση. Εμένα ένα πράγμα με ενδιαφέρει: Αυτά που έχω υποσχεθεί στην κυπριακή κοινωνία να τα πετύχω. Ναι όπου χρειάζεται μέσα και από τη συνεργασία με τη Βουλή, να τα υλοποιήσω. Να σας αναφέρω ένα άλλο παράδειγμα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Ταμείο Αλληλεγγύης. Υποσχέθηκα ότι πριν το τέλος του χρόνου θα δημοσιοποιηθεί η πλατφόρμα, και ναι το υλοποιήσαμε. Άλλο παράδειγμα, ο κατώτατος μισθός. Το υποσχεθήκαμε και το υλοποιήσαμε. Όταν ξεκινήσαμε τις συζητήσεις, οι θέσεις ήταν αντίθετες, και μέσα από το διάλογο, την συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων καταλήξαμε στα χίλια ευρώ που είναι από τους πιο ψηλούς κατώτατους μισθούς στην Ευρώπη. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το θέμα της ΑΤΑ. Θυμάστε ότι έγιναν προσπάθειες το θέμα να λυθεί και από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Ήταν το πρώτο θέμα που λύσαμε, και πάλι μέσα από τον διάλογο, γιατί ήταν πολύ σημαντικό για μας τόσο στο πλαίσιο της κοινωνικής μας πολιτικής αλλά και για να επικρατήσουν συνθήκες εργασιακής ειρήνης. Θεωρώ το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν είναι κομματική, είναι πολύ πιο εύκολο να έχουμε αποτελέσματα μέσα και από την σύνθεση απόψεων χωρίς φυσικά, επαναλαμβάνω, να αλλάζουμε βασικές θέσεις και προσεγγίσεις για να ικανοποιήσουμε κάποιους ή για να ευχαριστήσουμε κόμματα που μας στηρίζουν ή όχι.

Στο θέμα των εκποιήσεων για παράδειγμα, οι θέσεις μου ήταν ξεκάθαρες από την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και θυμάστε καλά ότι κάποιοι ανθυποψήφιοι μου επικαλούνταν τις θέσεις μου και τις θέσεις των κομμάτων που με στήριζαν για να δημιουργήσουν μια αρνητική εικόνα στην υποψηφιότητα μου. Υπήρχαν κόμματα που με στήριξαν για να εκλεγώ, που είχαν διαφορετική άποψη από μένα στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν άλλαξα την άποψη μου. Ούτε εκείνοι άλλαξαν τις θέσεις τους φυσικά για να με ικανοποιήσουν επειδή με στήριξαν. Εμένα με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια η δική μας Κυβέρνηση έλυσε το θέμα.

Να σας αναφέρω και κάτι άλλο σχετικό. Υπάρχουν και θετικά στο να μην έχεις δεδομένη κομματική στήριξη. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Από την πρώτη ημέρα που ήρθα στο Προεδρικό, είχα συνέχεια προτροπές από όλα τα κόμματα, να ανακοινώσω μέτρα κατά της ακρίβειας. Αντιλαμβάνεστε ότι αν ήμουν υπόλογος σε κάποιο κόμμα, θα ήμουν σαφώς πιο επιρρεπής σε αυτές τις προτροπές. Ανακοινώσαμε τα μέτρα όταν κρίναμε ότι ήταν η σωστή ώρα και είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε συγκεκριμένες ολιστικές, υλοποιήσιμες και κοστολογημένες προτάσεις.  Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ήμουν ανεύθυνος αν δεν ανέμενα για παράδειγμα  να δω την αξιολόγηση της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους, να δω συνολικά τους πρώτους έξι μήνες πώς πάμε και μετά να ανακοινώσουμε μέτρα. Αν προερχόμουν από ένα κομματικό χώρο και η εκλογή μου ήταν εξαρτώμενη από αυτόν τον εκλογικό χώρο, σαφώς θα επηρεαζόμουν. Άρα υπάρχουν και τα θετικά. Να σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα. Όταν αποφάσισα να προχωρήσω με το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, κάποιοι μου έλεγαν ότι με την απόφαση μου αυτή απεμπολώ ένα μοναδικό πλεονέκτημα που έχω. Διότι ξέρουμε, όλοι πώς γίνονταν οι διορισμοί στους ημικρατικούς οργανισμούς. Αν προερχόμουν από ένα κομματικό χώρο, ενδεχομένως να έκανα δεύτερες σκέψεις σε σχέση με το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο.