Στη δίνη της διπλωματίας φαίνεται να πνίγεται η «Αμάλθεια» και προσπάθεια για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς Γάζα παραμένει άγνωστο πότε θα φτάσει στον προορισμό της. Και αυτά παρά το γεγονός ότι τελικά το Ισραήλ, προς το οποίο όλοι κοίταζαν τις τελευταίες ημέρες, άναψε τελικά πράσινο φως και είπε ότι το βρετανικό πλοίο, με την βοήθεια που φόρτωσε από την Κύπρο, μπορεί να πλεύσει προς την Γάζα.
Κάπου εδώ τα πράγματα άρχισα να περιπλέκονται. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας δεν επιτρέπει την ασφαλή προσέγγιση του βρετανικού αρματαγωγού RFA Lyme Bay, για να ξεφορτώσει την ανθρωπιστική βοήθεια. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που, παρά το ισραηλινό ναι, οι Βρετανοί δεν έχουν λάβει απόφαση για να στείλουν το πλοίο στην Γάζα ή πλησίον της Λωρίδας.
Ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που απευθύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες προς το Ισραήλ προκειμένου να το πείσουν να αποδεχθεί να λειτουργήσει ο ανθρωπιστικός διάδρομος για μεταφορά βοήθειας από την Κύπρο προς τη Γάζα μεταξύ άλλων προσπάθησαν να πετύχουν ταυτόχρονα και κατάπαυση του πυρός. Και αυτό γιατί χωρίς κατάπαυση του πυρός δεν μπορεί να δημιουργηθούν οι ασφαλείς συνθήκες ώστε τα πλοία που θα αναλάβουν αυτό το έργο να είναι σε θέση να προσεγγίσουν τις ακτές της Λωρίδας.
Χθες έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ ενημέρωσε την Κύπρο και τη Βρετανία ότι αποδέχεται κατ’ αρχήν την εφαρμογή του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για την μεταφορά βοήθειας από την Κύπρο προς τη Γάζα. Διπλωματική πηγή σχολιάζοντας τις πληροφορίες ανέφερε στον «Φ» πως «ο δικός μας βραχίονας υλοποίησης στην παρούσα φάση κρίθηκε επαρκής. Οι συνθήκες πλήρους υλοποίησης της πρωτοβουλίας μας, καθώς και ο σχετικός προς τούτο χρονισμός, επηρεάζονται από ασύμμετρους παράγοντες πέραν του δικού μας ελέγχου».
«Το σχέδιο «Αμάλθεια» βρίσκεται σε ισχύ. Βρισκόμαστε σε ένα ευαίσθητο σημείο, εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Και θα συνεχίσουμε», είπε η ίδια πηγή. Σημείωσε ότι υπάρχει ομοφωνία της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την κλιμακούμενη ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, καθώς και ως προς την ηθική υποχρέωσή της να εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, η Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο της ως χώρα της περιοχής, ανέπτυξε πρωτοβουλία με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα και ότι η πρωτοβουλία αφορά αποκλειστικά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και σε καμία περίπτωση δεν θα εξυπηρετήσει οιονδήποτε άλλη σκοπιμότητα. Τόνισε ακόμα πως η ΚΔ «προσφέρει μια επιλογή στη διεθνή κοινότητα, η οποία δεν υπήρχε πιο πριν. Υπό αυτό το σκεπτικό, διαμορφώθηκαν οι συνθήκες συλλογής, παραλαβής, ελέγχου και αναχώρησης φορτίων με ανθρωπιστική βοήθεια, οι οποίες έτυχαν θετικής ανταπόκρισης».
Επιπρόσθετα, ανέφερε η ίδια πηγή, διαμορφώθηκε μια απτή σχέση συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο συμμετέχει σε αυτή την πρωτοβουλία διαθέτοντας τόσο το κατάλληλο μέσο, όσο και σημαντικές ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας. Πρόσθετα, συνέχισε, «είναι σαφές ότι εναπόκειται στην πλευρά που είχε σε αυτή την περίπτωση την κυριότητα του θαλάσσιου μέσου μεταφοράς, να αποφασίσει το τελικό σημείο ασφαλούς παράδοσης, συνυπολογίζοντας ζωτικής σημασίας παραμέτρους και την κατάσταση επί του εδάφους. Για το σημείο παράδοσης θα τοποθετηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο όταν το κρίνει χρήσιμο».
Τη απόφαση του Ισραήλ για τον διάδρομο την αποκάλυψε η ισραηλινή εφημερίδα «Israel Hayom» και σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι το Ισραήλ αποφάσισε να προχωρήσει και να δώσει προκαταρκτικά έγκριση για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου μεταξύ της Κύπρου και της Λωρίδας της Γάζας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν ενημέρωσε σχετικά τους ομολόγους της στη Λευκωσία και το Λονδίνο. Τους ανέφερε πως θα είναι δυνατή η έναρξη των αποστολών μέσω της διαδρομής με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων προετοιμασιών.
Την περασμένη εβδομάδα ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ είχε βρεθεί στη Λάρνακα όπου μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο είχαν επισκεφθεί το λιμάνι της πόλης καθώς και το συντονιστικό κέντρο «Ζήνων». Η Λάρνακα θα είναι το σημείο εκκίνησης του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου.
Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα των ισραηλινών μέσων, το σχέδιο προβλέπει ότι τα εμπορεύματα αφού επιθεωρούνται στη Λάρνακα (στο πλαίσιο συνεργασίας κυπριακών και ισραηλινών αρχών) και αφού λάβουν έγκρισης από πλευράς Ισραήλ θα μεταφέρονται με πλοία στο Al-Mawasi που βρίσκεται στη νότια ακτή της Λωρίδας της Γάζας.
Ο συγκεκριμένος ανθρωπιστικός διάδρομος θα αντικαταστήσει τις διαβάζεις Erez και Kerem Shalom, έτσι ώστε οι προμήθειες για τους κάτοικους της Γάζας να μην μεταφέρονται πλέον μέσω του Ισραήλ, τόσο στη διάρκεια του πολέμου όσο μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών.