Αιχμηρή και έντονη όσο ποτέ άλλοτε, η Πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, στέλνει μηνύματα προς συγκεκριμένους αποδέχτες εντός και εκτός κόμματος. Μιλά τις ανοικτές πληγές που φροντίζουν κάποιοι να συντηρούν και δηλώνει χωρίς περιστροφές πώς γνωρίζει πολύ καλά πώς κάποιοι την περιμένουν στην γωνιά, επιδιώκοντας την αποτυχία του κόμματος στις εκλογές.

Ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά της σε σχέση με το πολιτικό στίγμα του Δημοκρατικού Συναγερμούς, ξεκαθαρίζοντας πώς η θέση του κόμματος είναι μία και είναι αυτή που οι πολίτες τον έχουν κατατάξει. Αυτή της αντιπολίτευσης. Η Αννίτα Δημητρίου σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξης της στο «Φ» αναλύει του στόχους του κόμματος για τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2024, απαντά στις επικρίσεις και καθορίζει ως στόχο την διατήρηση του πρωταγωνιστικού ρόλου του Δημοκρατικού Συναγερμού στο πολιτικό σκηνικό.

Αναφέρεται στη σχέση της σήμερα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και τον Νίκο Χριστοδουλίδη και όσα λέγονται για τις ευθύνες του καθενός στη συντήρηση του κλίματος εσωστρέφειας στην Πινδάρου. Ασκεί έντονη κριτική στην Κυβέρνηση και τις επιλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με θέματα της επικαιρότητας, δηλώνοντας παράλληλα πώς ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα παραμείνει μία υπεύθυνη πολιτική δύναμη, που θα ασκεί αντιπολίτευση όπου κρίνει ότι πρέπει να ασκήσει και θα στηρίζει πολιτικές που κρίνει ορθές για τον τόπο.

– Πρώτη πολιτειακή αναμέτρηση με εσάς πρόεδρο του ΔΗΣΥ για το ‘24. Διπλή μάλιστα! Με τι στοχεύσεις, δεδομένου ότι θα είναι και το πρώτο τεστ για εσάς προσωπικά εντός και εκτός κόμματος;

– Ο Δημοκρατικός Συναγερμός να παραμείνει, ασφαλώς, πρωταγωνιστής στα πολιτικά δρώμενα του τόπου! Ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, η οποία διαμορφώνει στρατηγικές, παράγει πολιτικές, καθορίζει εξελίξεις και παρεμβαίνει με θέσεις, εισηγήσεις, απόψεις και κριτική εκεί και όπου χρειάζεται. Αυτό αποτελεί σοβαρό αντιστάθμισμα και αδιάψευστη πυξίδα προκειμένου η χώρα να βρίσκεται σε ορθή πορεία κατεύθυνσης. Είναι πολύ σημαντικό να διαφυλαχθούν και να εφαρμοστούν όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αλλά και όσα με πολύ κόπο και θυσίες κατακτήθηκαν, στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού. Χρειάζεται προσοχή και σύνεση ούτως ώστε σε καμία περίπτωση να μην επιτρέψουμε να εκτροχιαστεί η οικονομία, αλλά και οι όποιες πολιτικές εξελίξεις τροχιοδρομούνται να μην εκφεύγουν από τη βάση αρχών και αξιών απαραίτητων τουλάχιστον κατ’ εμάς για το κράτος δικαίου και τη θετική εξέλιξη των πραγμάτων. Η κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τα δικά της πολιτικά μηνύματα και χαρακτήρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το διπλό μήνυμα είναι από τη μία να αφουγκραστούμε τις τοπικές κοινωνίες και να βρούμε τα κατάλληλα πρόσωπα που θα μπορέσουν να πάρουν την τοπική αυτοδιοίκηση στην επόμενη ημέρα μιας ιστορικής μεταρρύθμισης .Και από την άλλη εξίσου σημαντική, η ευρωπαϊκή εκπροσώπηση και η ευρωπαϊκή πολιτική κατεύθυνση της χώρας μας που ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει χτίσει και έχει βάλει πλάτες για αυτή. Να τονίσω ότι η πορεία του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός αλλά συλλογική κατεύθυνση και αναγκαιότητα για όσους πραγματικά σέβονται και τιμούν την περήφανη αυτή παράταξη και θέλουν να τη δουν να εξελίσσεται, να αναβαθμίζεται και να διατηρεί την πορεία της. Αυτό ας το σκεφτούν καλά και όσοι επιλέγουν τώρα να στέκονται απέναντι για προσωπικές ή άλλες σκοπιμότητες σάμπως και ένας πολιτικός χώρος είναι ατομική και μόνο υπόθεση.

– Η πρωτιά είναι αυτοσκοπός σε αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις;

– Ποτέ δεν έμαθα και δεν συνηθίζω να αναφέρομαι σε αριθμούς και ποσοστά. Στόχος είναι η παράταξη μας να βγει μπροστά ακόμη πιο δυνατή, διεκδικώντας τον καθοριστικό ρόλο, τον οποίο της επέδωσαν με την εμπιστοσύνη τους οι ίδιοι οι πολίτες μέσα από τη λαϊκή εντολή, ετυμηγορία την οποία θεωρούμε απαραίτητη για να προχωρήσει ο τόπος σε ορθή πορεία.

– Το τοπίο μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές άγγιξε σε κάποιες φάσεις και τα όρια του εμφυλίου. Αυτό επηρεάζει κάθε σας κίνηση και στις εκλογές; Τι ακτινογραφία κάνετε σήμερα;

– Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής: εξακολουθούν ακόμη να υπάρχουν ανοιχτές πληγές στον χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Χρειάζεται συνεπώς και χρόνος, αλλά και υπομονή για να επουλωθούν. Δεν μπορούμε παραφράζοντας, εξάλλου, να χτίσουμε τη Ρώμη σε μία μέρα! Με προσεκτική και συλλογική δουλειά συγκολλούμε καθημερινά τα κομμάτια μας. Προχωρώντας μεθοδικά και με γνώμονα τις αρχές και αξίες μας. Αδιαμφισβήτητα βεβαίως στο σημείο αυτό ο δικός μου ρόλος αποβαίνει καταλυτικός σε πολλές περιπτώσεις.

Ωστόσο να στείλω το μήνυμα ότι κάποιοι δεν θα πρέπει να εκλαμβάνουν την υπομονή ή την ανοχή, ως αδυναμία. Έχω πει πολλές φορές ότι στην πολιτική πρέπει να ακούς και να γνωρίζεις πότε πρέπει να κάνεις ένα βήμα μπροστά ή ένα βήμα πίσω. Προσμετράς και σταθμίζεις δεδομένα προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Εκεί και όπου πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις σάς διαβεβαιώ, ότι γίνονται και θα γίνονται χωρίς δισταγμό, το έχουμε αποδείξει άλλωστε.

– Αισθάνεστε ότι κάποιοι σας τραβούν το χαλί κάτω απ’ τα πόδια, στην προσπάθειά σας να συνενώσετε τον ΔΗΣΥ και να ξεπεραστούν οι πληγές…

– Δεν μπαίνω στη διαδικασία ούτε να μαντέψω, ούτε και να αιτιολογήσω τα κίνητρα ορισμένων, κάτι τέτοιο θα συνιστούσε και εμμονικό αυτοεγκλωβισμό και τέτοιες εμμονές προσωπικά δεν έχω. Είμαι σε θέση όμως να αντιλαμβάνομαι πράγματα και συμπεριφορές. Ίσως κάποιοι να θεωρούν ότι επειδή βρισκόμαστε στον χώρο της πολιτικής… όλα επιτρέπονται! Είναι θέμα αντίληψης και γενικότερης θεώρησης των πραγμάτων, η οποία εμένα προσωπικά δεν με εκπροσωπεί. Έχω μάθει να πορεύομαι ευθαρσώς και με παρρησία και αυτά που λέω να τα υποστηρίζω επωνύμως και δημοσίως.

Οι υπόγειες παρεμβάσεις και τα κτυπήματα κάτω από τη μέση, και δη ανώνυμα δεν εμπίπτουν στη δική μου μεθοδολογία. Συζητάμε, τοποθετούμαστε, αντιπαραβαλλόμαστε επί πολιτικών και μόνο. Άρα σημασία έχει να δούμε τι κάνουμε εμείς. Απ’ την πρώτη στιγμή έχουμε επιστρέψει στη βάση μας επενδύοντας στη μαγιά του Δημοκρατικού Συναγερμού, στον περήφανο κόσμο του. Προσπαθούμε να υλοποιήσουμε όλα αυτά τα οποία είχαμε και προεκλογικά εξαγγείλει, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, τις τοπικές επιτροπές, τις ομάδες παραγωγής πολιτικής, τις κλαδικές επιτροπές. Κινήσεις απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του κόμματος. Και έτσι θα συνεχίσουμε επί πολιτικών και στοχευμένων κινήσεων, για όλα αυτά τα οποία αναμένουν από εμάς οι πολίτες.

– Θεωρείτε ότι κάποιοι θα ήθελαν να σας δουν να αποτυγχάνετε ως πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού; Εισπράττετε κάτι τέτοιο;

-Είναι δεδομένο ότι κάποιοι με περιμένουν στη γωνία. Όπως επίσης γνωρίζω πολύ καλά πως δεν επιθυμούν όλοι να πετύχει ο Δημοκρατικός Συναγερμός ή να βγει νικητής από μία πολύ δύσκολη ιστορικά καμπή μετά από ένα μη επιθυμητό αποτέλεσμα στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές και μία ομολογουμένως αμφιλεγόμενη κατάσταση εσωστρέφειας, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και αντιμετωπίζεται βήμα με βήμα.

– Εννοούμε εντός του κόμματος, όχι εκτός…

– Είτε εντός, είτε εκτός η συνταγή και η πορεία είναι μία: Να κάνουμε ότι περνάει απ’ το χέρι μας προκειμένου ν’ αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Και το στοίχημα αυτό δεν αφορά μόνο εμένα προσωπικά, αφορά συλλογικά την ηγεσία και την πορεία αυτής της μεγάλης και υπεύθυνης πολιτικής παράταξης. Αν πραγματικά νοιαζόμαστε για το κόμμα μας, τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκουμε, εάν τον σεβόμαστε και θέλουμε να τον τιμήσουμε όπως του αξίζει… Θα πρέπει να παραμερίσουμε προσωπικές ατζέντες ή άλλες σκοπιμότητες που λειτουργούν ως τροχοπέδη σε όλα αυτά που χρειάζεται να βελτιωθούν. Και ο κόσμος έχει και αισθητήριο, έχει και κριτική αντίληψη και αντιλαμβάνεται πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε.

«Ο ΔΗΣΥ δεν λειτουργούσε και δεν πρόκειται να λειτουργεί ποτέ δογματικά»

– Με τον Αβέρωφ Νεοφύτου πώς είναι σήμερα οι σχέσεις σας;

– Καμία απολύτως ψυχρότητα, απεναντίας! Και θα το επαναλάβω και τώρα ότι στην πολιτική είμαστε για πολιτικές. Ούτε επί προσωπικών, ούτε επί σεναρίων. Θεωρώ τον Αβέρωφ Νεοφύτου πολιτικό κεφάλαιο τόσο για τον Δημοκρατικό Συναγερμό όσο και για τον τόπο, εξακολουθεί να είναι βουλευτής του κόμματος και βεβαίως τον χρειαζόμαστε σε αυτή την προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της παράταξης μας.

– Δεν σας ενοχλούν οι διάφορες δημόσιες παρεμβάσεις, ή τοποθετήσεις, ή κινήσεις του… Όπως για παράδειγμα ακούγεται η δημιουργία think tank ή οτιδήποτε άλλο;

– Οι δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου είναι στην ίδια γραμμή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, και έτσι πρέπει να είναι. Δεν παρουσιάζεται διαφοροποιημένος ή αναφέρει κάτι διαφορετικό από αυτό που αποτελεί πολιτική μας θέση αν και γνωρίζετε πολύ καλά ότι στον Δημοκρατικό Συναγερμό ποτέ δεν φιμώσαμε κανένα.

– Οι δημόσιες παρεμβάσεις του γίνονται σε συνεννόηση με την ηγεσία του κόμματος ή κινείται κάπως αυτόνομα ως πρώην ηγέτης του ΔΗΣΥ;

– Συμμετέχει στα όργανα του κόμματος, καταθέτει τις απόψεις του και κινείται στην πορεία που συναποφασίζουμε, ως κοινοβουλευτική ομάδα. Παρόλα αυτά θέλω να σταθώ στο εξής: Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν λειτουργούσε και δεν πρόκειται να λειτουργεί ποτέ δογματικά. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά από άλλες παρατάξεις. Επαναλαμβάνω ,ι ποτέ δεν φιμώσαμε ή θα φιμώσουμε στελέχη μας. Πόσο μάλλον τον πρώην πρόεδρο του κόμματος. Και βεβαίως από κει και έπειτα όλοι και όλες κρινόμαστε, από τη συνέπεια λόγου και πράξεων.

– Οι ανοιχτές πληγές μήπως έχουν να κάνουν τότε με τις σχέσεις ανάμεσα στον τέως πρόεδρο του κόμματος με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

– Θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά τόσο ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αποτελούν πολιτικό κεφάλαιο, για την Παράταξη αλλά και για τον τόπο. Οι ανοιχτές πληγές έχουν να κάνουν με την εσωστρέφεια, η οποία έχει δημιουργηθεί λόγω του μη επιθυμητού αποτελέσματος στις προεδρικές εκλογές, με την ανάγκη να επιστρέψουμε στη βάση και στον κόσμο μας. Χρειάζεται χρόνος και ο μόνος τρόπος να επουλωθούν είναι να εμμένουμε στις πολιτικές μας θέσεις και την αμεσότητα με την πολιτική μας βάση αλλά και να κάνουμε κινήσεις και δόκιμες αλλαγές που εξελίσσουν την παράταξη μας στην επόμενη ημέρα.

Ο κόσμος μας εξάλλου, δεν φταίει σε τίποτα. Εμείς καλούμαστε να πείσουμε για την αξιοπιστία μας και να κερδίσουμε πίσω την εμπιστοσύνη του. Συνεπώς, πρέπει να εξωτερικεύσουμε όλα αυτά για τα οποία εργαζόμαστε να κερδίσουμε προς όφελος των πολιτών και βεβαίως πάνω από όλα για την Κύπρο μας. Χρειάζεται να εμπνεύσουμε με τη συμπεριφορά, τη στάση, τις πολιτικές, το όραμα μας… Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τα όποια ζητήματα και θα καθορίσουμε πορεία για το μέλλον. Κανείς και καμία δεν περισσεύει και σε αυτό το σημείο επιθυμώ να κάνω έκκληση προς όλες και όλους να αφήσουν πίσω πιθανές πικρίες και προσωπικά πάθη και να συστρατευτούν για το καλό της παράταξης αλλά κυρίως του τόπου.

«Οι πολίτες μας έταξαν στην αντιπολίτευση και εκεί θα παραμείνουμε»

Στη διατήρηση της εσωστρέφειας μήπως συμβάλλει και η εικόνα η οποία βγαίνει προς τα έξω, ότι δηλαδή ένα μεγάλο μέρος της ηγεσίας του κόμματος, θέλει τον ΔΗΣΥ συγκυβερνών; Ακούμε για ηγετικά στελέχη που πηγαινοέρχονται στο προεδρικό μέγαρο, είναι σε ανοικτή γραμμή με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη… Όλα αυτά πως αντιμετωπίζονται και πώς βοηθούν τον ΔΗΣΥ στην προσπάθεια να ξεπεράσει τα προβλήματα ;

Αναλωνόμαστε σ’ ένα ζήτημα το οποίο έχει λήξει. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατατάχθηκε απ’ τους πολίτες στην αντιπολίτευση και εκεί θα παραμείνει λειτουργώντας ως υπεύθυνη παράταξη που χαρακτηρίζεται από συνέπεια και συνέχεια. Τοποθετούμαστε υπέρ σε όσα συμφωνούμε και δεν αντίκεινται στις αρχές και αξίες μας και ασκούμε κριτική, παραθέτοντας πολιτικές προτάσεις και εισηγήσεις εκεί και όπου διαφωνούμε.

Ωστόσο, επαφές βεβαίως υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, χωρίς να υφίσταται κανένα ζήτημα συγκυβέρνησης. Δεν υπάρχει εξάλλου άλλος τρόπος να πολιτευόμαστε στη Δημοκρατία. Ενημερωνόμαστε, ανταλλάζουμε απόψεις, καταθέτουμε αντιπροτάσεις… Και ιδανικά συντονιζόμαστε απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που χρειάζονται συλλογικότητα. Αυτό γινόταν και προηγουμένως όταν ήμασταν κυβέρνηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και φυσιολογικά γίνεται τώρα με την παρούσα κυβέρνηση και εμάς ως αντιπολίτευση.

Άρα είναι και επίσημο αυτό το οποίο έχει δηλωθεί από το δήμαρχο Πάφου ότι θα είστε αντιπολίτευση μέχρι τέλους;

Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι εκεί μας κατέταξαν οι πολίτες στο ρόλο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης και εκεί θα παραμείνουμε.

Είναι ξεκάθαρο το τι εστί η αντιπολίτευση; Δηλαδή οτιδήποτε ή θα κατακρίνετε ή θα καταψηφίζετε;

Αυτό θα ήταν απλά στείρα και όχι υπεύθυνη αντιπολίτευση! Για εμάς η αντιπολίτευση δεν συνεπάγει στεγνή αντιπαράθεση ή αρνητισμό σε όλα τα ζητήματα. Η αντιπολίτευση είναι σημαντική για να μην αναπτύσσονται τάσεις νεποτισμού στην εκάστοτε διακυβέρνηση, για να λαμβάνονται σταθμισμένες αποφάσεις προς όφελος των πολιτών, για να διορθώνονται λάθη και παραλείψεις. Εμείς έτσι το αντιλαμβανόμαστε και έτσι θα συνεχίσουμε ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη με παρεμβάσεις και εισηγήσεις, στηρίζοντας εκεί που συμφωνούμε και καταψηφίζοντας εκεί που διαφωνούμε.

Νομίζω ότι πλέον είναι πέρα για πέρα αποσαφηνισμένη η στάση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σε άλλους πολιτικούς χώρους είναι που παρουσιάζονται ακατανόητα φαινόμενα. Για μας δεν νοείται για παράδειγμα υπεύθυνη πολιτική παράταξη ν’ αφήσει τη χώρα χωρίς προϋπολογισμό, με κίνδυνο να επωμιστούν το κόστος οι πολίτες και να εκτροχιαστούν τα δημόσια οικονομικά. Δεν πολιτεύεται έτσι ο Δημοκρατικός Συναγερμός και δεν πρόκειται ποτέ να συμπεριφερθεί κατ’ αυτό τον τρόπο. Πάνω απ’ όλα ο τόπος!

«Δεν θα κλειστώ σε κλουβί επειδή αυτό είναι σωστό»

Φαντάζομαι φτάνουν στα αυτιά σας τα διάφορα σχόλια ότι είστε απολιτίκ, ότι είστε πολιτικός της εικόνας… Ιnfluencer σας έχουν χαρακτηρίσει… Πώς τα αντιμετωπίζετε;

Ασφαλώς γνωρίζω, ακούω και παρακολουθώ σχεδόν τα πάντα με ιδιαίτερη προσοχή. Πραγματικά όμως εκπλήσσομαι πολλές φορές με όλη αυτή την παραφιλολογία που αναπτύσσεται… Εφτά χρόνια η Αννίτα Δημητρίου ήταν ‘πολιτίκ’ και ξαφνικά τώρα επειδή είναι στη θέση της προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, παρουσιάζεται ως ‘απολιτίκ’; Και μάλιστα όταν αυτοί που ευαγγελίζονται αυτό το τροπάριο ήταν οι ίδιοι που προηγουμένως μου απέδιδαν τα εύσημα; Δεν υπάρχει εκλογική αναμέτρηση ή πολιτικό διακύβευμα που να μην δήλωσα παρούσα τουλάχιστον τα 8 χρόνια που βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή. Δεν υπάρχει ούτε και ένα θέμα που να μην έχουμε πάρει θέση, ή έστω ένα ζήτημα για το οποίο είτε εγώ προσωπικά είτε ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν έχουμε καταθέσει τις εισηγήσεις και απόψεις μας. Οπόταν τη μικροπολιτική να την αφήσουμε στην άκρη και επιτέλους να συζητήσουμε έντιμα επί πολιτικών.

Προσωπικά, θα συνεχίσω βεβαίως να είμαι κοντά στους πολίτες, γιατί το θεωρώ προτέρημα και αυτή πρέπει να είναι η βασική επιδίωξη μας: Ν’ αφουγκραζόμαστε τον κόσμο, καθημερινά και όσο περισσότερο μπορούμε, να γνωρίζουμε τι τον απασχολεί και προβληματίζει. Δεν υπάρχει περίπτωση να κλειστώ σε γυάλινο κλουβί, επειδή αυτό θεωρούν -κάποιοι ή κάποιες- ό,τι αρμόζει σ’ έναν πρόεδρο είτε του Δημοκρατικού Συναγερμού, είτε της Βουλής των Αντιπροσώπων. Έτσι έμαθα να πολιτεύομαι, μέσα στον κόσμο και αυτό θα συνεχίσω να κάνω.

Από κει και έπειτα, σας διαβεβαιώ ότι γνωρίζω πολύ καλά τις σκοπιμότητες, όπως και γιατί κάποιοι προσπαθούν να διασπείρουν και να καλλιεργήσουν αυτή την εικόνα. Σάμπως και είναι επιζήμιο να είσαι κοντά στους πολίτες ή να εξωτερικεύεις το παραγόμενο έργο… είτε αφορά τον Δημοκρατικό Συναγερμό, είτε τη Βουλή των Αντιπροσώπων! Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή, το τι τεκταίνεται και ποια ζητήματα και προκλήσεις έχουμε να διαχειριστούμε και να είμαστε προσβάσιμοι ως θεσμοί σε αυτούς. Η πολιτική άλλωστε δεν είναι για τους λίγους, είναι για τους πολλούς και δεν μπορεί να στηριζόμαστε στη σοφία του ενός, η μιας κλειστής ομάδας. Τα τείχη, η περιχαράκωση και η εσωστρέφεια είδαμε που μας οδήγησαν.

Όταν λέτε σκοπιμότητες;

-Δεν χρειάζεται, θα επαναλάβω ότι οι πολίτες έχουν κριτήριο και εγώ προσωπικά το εμπιστεύομαι απόλυτα αφού σε κάθε μου πολιτικό βήμα πάντοτε ζητούσα την ετυμηγορία των πολιτών, ποτέ δεν διορίστηκα πουθενά είτε εντός είτε εκτός κόμματος. Καλό ωστόσο θα ήταν κάποιοι να δοκιμάσουν να βγάλουν τους μυωπικούς φακούς της σκοπιμότητας αν και προσωπικά σας διαβεβαιώ ότι το εκλαμβάνω μόνο ως κίνητρο για να είμαστε ακόμα πιο προσηλωμένοι στον στόχο μας και σε όλα αυτά που έχουμε να κάνουμε.

Υποψηφιότητα που συνενώνει δυνάμεις ο Τορναρίτης στον δήμο της Λευκωσίας

Υποψηφιότητα Νίκου Τορναρίτη για τον Δήμο Λευκωσίας, προβάλλεται από διάφορους ως συνταγή επιτυχίας και ότι σάς διασώζει και προσωπικά απ’ το κόστος μιας αποτυχίας. Πώς προέκυψε; Ήταν εισήγηση της ηγεσίας του ΔΗΚΟ; Του Μάριου Καρογιάν;

Προήλθε μέσα απ’ τις συναντήσεις και κατ’ επέκταση τις διαβουλεύσεις και τους προβληματισμούς που ανταλλάξαμε προς εξασφάλιση συνεργασιών, προκειμένου να εξευρεθεί μια υποψηφιότητα που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και επιδιώξεις της τοπικής κοινωνίας και να τυγχάνει ευρύτερης στήριξης. Μιας υποψηφιότητας που να συνιστά κοινή επιλογή με ευρεία αποδοχή, με ηχηρό πολιτικό αποτύπωμα, ειδικά για τον συμβολικό και εξέχουσας πολιτικής σημασίας Δήμο Λευκωσίας. Στόχος μας παραμένει με τις επιλογές μας, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, εξού και απ’ την πρώτη στιγμή είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις και συνεργασίες.

Άρα λαμβάνοντας υπόψιν την απάντησή σας, ότι ήταν αποτέλεσμα διεργασιών και με άλλους πολιτικούς χώρους, δεν πρόκειται για πράξη βολέματος η επιλογή Νίκου Τορναρίτη;

Σε καμία περίπτωση. Πραγματικά θεωρείτε ότι ο Νίκος Τορναρίτης, μετά από πέντε θητείες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, χρειάζεται το όποιο βόλεμα; Απεναντίας θεωρώ ότι θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα απ’ τον κόσμο η υπέρβαση την οποία κάνει τη δεδομένη στιγμή, προς ενίσχυση των συνεργασιών με τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους και στήριξης της προσπάθειας του κόμματος να επιτύχει μπροστά σε ένα δύσκολο πολιτικό διακύβευμα όπως βεβαίως εκτιμάται ιδιαίτερα και η υπέρβαση από τον ίδιο τον Ανδρέα Κωσταντίνου που εξακολουθεί να στηρίζει ως μάχιμο στέλεχος τον πολιτικό του χώρο και θα συνεχίσει να το κάνει είμαι βέβαιη και στο μέλλον ακόμη πιο έντονα και προσωπικά θα είμαι δίπλα του.

Τα στελέχη πρώτης γραμμής του Δημοκρατικού Συναγερμού, στις μεγάλες πόλεις, δεν έδειξαν ενδιαφέρον να μπουν στη διαδικασία για να ηγηθούν;

Κάθε άλλο! Το ενδιαφέρον που έχουμε σ’ αυτές τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πρωτόγνωρο και από πρωτοκλασάτα στελέχη αλλά και ευρύτερα από τους πολίτες. Αυτό εκ πρώτης όψεως μας χαροποιεί χωρίς βεβαίως παράλληλα να παραγνωρίζουμε τη δυσκολία ή την ευθύνη προκειμένου να λάβουμε τις καλύτερες αποφάσεις για τις καλύτερες και τις πιο αντιπροσωπευτικές επιλογές πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη πολιτικά κριτήρια μαζί με την εκλεξιμότητα.

Το αποτέλεσμα των διεργασιών για συνεργασίες σας ικανοποιεί στο τέλος της ημέρας;

Με δεδομένο ότι ψηφίσαμε και καλούμαστε να εφαρμόσουμε για πρώτη φορά μια μεγάλη μεταρρύθμιση την οποία συζητούσαμε για περισσότερο από τριάντα χρόνια ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές, θεωρούσαμε από την αρχή και εξακολουθούμε να θεωρούμε πολύ σημαντική την εξασφάλιση συνεργασιών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι τοπικές κοινωνίες σε μια πρωτόγνωρη και δύσκολη εκλογική αναμέτρηση και δηλώνουμε αρκετά ικανοποιημένοι μέχρι στιγμής. Έχω την εντύπωση ότι είναι η πρώτη φορά που κατάφερε ο Δημοκρατικός Συναγερμός να έχει εκεί και όπου ήταν δυνατόν ευρύτατες συνεργασίες σχεδόν με όλους τους πολιτικούς χώρους. Ωστόσο, έχουμε ακόμα δύσκολο δρόμο να διανύσουμε.

Συνεργασίες με το ΑΚΕΛ και με το ΕΛΑΜ;

Μα πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε επίσημα με το ΑΚΕΛ, έχοντας εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική φιλοσοφία με τον χώρο της αριστεράς; Παρόλα ταύτα αν και επίσημα δεν μπορεί να γίνει συνεργασία, ποτέ στον ΔΗΣΥ δεν υπήρξαμε δογματικοί και δεν θα είχαμε πρόβλημα να στηρίξουμε ένα ανεξάρτητο υποψήφιο ακόμα και αν προέρχεται απο τον χώρο της αριστεράς. Και στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω ότι ακόμα εκκρεμεί η προσωπική μου εισήγηση για εξεύρεση κοινά αποδεκτών επιλογών για τους κατεχόμενους δήμους δίδοντας και ένα πολιτικό μήνυμα συλλογικότητας με αυτό τον τρόπο για το κυπριακό και εύχομαι και ελπίζω να έχουμε αποτέλεσμα προς όφελος του τόπου. Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας που αφορά το ΕΛΑΜ βεβαίως και δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με πολιτικό χώρο, ο οποίος δεν ανήκει στο δημοκρατικό τόξο.

Υπήρξαν και εισηγήσεις από υποψηφίους δημάρχους για συνεργασία με το ΑΚΕΛ;

Μα δεν αποφασίζουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Ο καθένας ωστόσο έχει βεβαίως δικαίωμα να καταθέτει την άποψη του. Υπάρχει νενομισμένη διαδικασία, αποφασίζουν τα αρμόδια συλλογικά όργανα του κόμματος, το Εκτελεστικό και το Πολιτικό Γραφείο σε διαβούλευση με τις επαρχιακές γραμματείες, όπου συζητούνται και κατατίθενται όλες οι απόψεις και δημοκρατικά λαμβάνονται αποφάσεις και αυτό ήταν και κάτι που προσωπικά ήθελα να περάσω ως σφραγίδα. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται συλλογικά ακόμα και αν υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να στεναχωρούν σε ατομικό επίπεδο. Πέρα από αυτό όμως πρέπει να έχουμε κατά νου σε μια τόσο σημαντική εκλογική αναμέτρηση και το πολιτικό διακύβευμα που πρέπει να εξηγήσουμε με τεκμηρίωση στους πολίτες.

Πότε θα ολοκληρώσετε τις διαδικασίες;

Το συντομότερο δυνατό. Έχουμε ήδη ανακοινώσει συγκεκριμένες εισηγήσεις του Εκτελεστικού Γραφείου και του Πολιτικού Γραφείου. Είμαστε σε συνεχή διεργασία και ανακοινώνουμε με διαφάνεια τις όποιες αποφάσεις.

Οι ευρωεκλογές έχουν μπει στη σκιά των δημοτικών εκλογών;

-Μάλλον θα έλεγα ότι βρισκόμαστε σε τροχιά… Εξάλλου για μας εκεί είναι και το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε: ως το πλέον ευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο οραματίστηκε και πέτυχε την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με οδοδείκτη πάντοτε την ευρωπαϊκή προοπτική σε όσα έχουμε να διαχειριστούμε. Αποτελεί ισχυρή πεποίθηση μας ότι η ιδιότητα μας ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί το μεγαλύτερο διπλωματικό πλεονέκτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι εκεί και όπου χρειάζεται δεν θα εντοπίζουμε τα κακώς έχοντα και στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να χτίσει και μέσω της Ευρωβουλής διαύλους επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια. Αυτό το πέτυχε με τις πολιτικές του πρωτοβουλίες, τοποθετήσεις και διπλωματικές σχέσεις αλλά και φυσικά μέσω της πρωταγωνιστικής του θέσης στις ευρωπαϊκές εκλογές. Οι ευρωεκλογές για εμάς είναι πολύ σοβαρή πολιτική υπόθεση και ειδικά στην παρούσα χρονική συγκυρία που τα πολιτικά διακυβεύματα είναι τόσο ισχυρά σε διεθνές αλλά και τοπικό επίπεδο που θεωρώ την προσπάθεια για να κρατήσουμε ψηλά τον Συναγερμό και να εκλέξουμε τους καλύτερους αντιπροσώπους για την Ευρωβουλή ακόμη πιο σημαντική. Οπόταν να είσαστε σίγουροι ότι παράγεται παράλληλη πολιτική διεργασία με τις δημοτικές εκλογές και σύντομα θα δείτε και τα αποτελέσματα αυτών των διεργασιών.

«Σκέψεις για το 2028… ή το 2058 δεν με αφορούν»

Εκ των πραγμάτων κάποιοι σας έχουν αναγάγει ως το αντίπαλο δέος για το 2028… Παρόλο που ξέρω ότι θα μου πείτε ότι είναι νωρίς αλλά νωρίς στήνεται και η πολιτική σκακιέρα

Σκέψεις για το 2028… ή το 2058 δεν με αφορούν! Ποτέ δεν πολιτεύτηκα με πλάνο και συντεταγμένες για το πού προσωπικά μπορεί να βρίσκομαι. Μοναδική μου επιδίωξη ήταν και είναι ν’ ανταποκρίνομαι με σεβασμό και υπευθυνότητα στην αποστολή, για την οποία μ’ έχουν επιλέξει με την ψήφο τους οι πολίτες. Και εάν κάτι έχω μάθει στην πολιτική είναι να μην θεωρώ τίποτα ως δεδομένο. Αυτοί που σχεδιάζουν ή κάνουν πλάνα για το μέλλον τους είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν με μαθηματική ακρίβεια.

Αποκλείετε αυτό το ενδεχόμενο;

Μα σας έχω ήδη απαντήσει. Καμία σκέψη επί τούτου!

 Nα δημιουργήσουμε κινητικότητα στο Κυπριακό

Αναμένεται ότι με τον νέο χρόνο νέα κινητικότητα στο κυπριακό. Διορισμός απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, κάθοδος στην Κύπρο… Η δική σας εκτίμηση όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό ποια είναι;

Θεωρώ ότι εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε την κινητικότητα. Χρειάζεται όραμα, πλάνο, ορθές στρατηγικές κινήσεις, ενίσχυση των διπλωματικών μας σχέσεων με χώρες που μπορούν να μας ενισχύσουν και να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις σε σχέση με το κυπριακό. Δεν πρέπει να αφήσουμε καμία ευκαιρία να περάσει αναξιοποίητη. Και σίγουρα η εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί μια καλή ευκαιρία και για το κυπριακό, με δεδομένη και τη δέσμευση του φίλου πρωθυπουργού της Ελλάδος.

Καθοριστικής σημασίας θεωρούμε ότι είναι και ο διορισμός απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Με σαφή και καθαρή στόχευση θα πρέπει να κινηθούμε συντονισμένα προκειμένου να δημιουργήσουμε τις συνθήκες επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεχίσουμε από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στο συμφωνημένο πλαίσιο της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα. Παράλληλα πρέπει να επιδοθούμε σ’ ένα άνευ προηγουμένου διπλωματικό αγώνα, προκειμένου ν’ αναχαιτίσουμε τις τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες πλέον εντατικοποιούνται και επί της νεκρής ζώνης, επιχειρώντας νέα τετελεσμένα.

Δεν τα κάνει όλα αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Δεν ισχυρίζομαι κάτι τέτοιο. Πιστεύω όμως ότι μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και σίγουρα εάν έχουμε επαρκή πληροφόρηση και ενημέρωση μπορούμε όλη η πολιτική ηγεσία συντεταγμένα να βοηθήσουμε μέσα από την ιδιότητα και τον ρόλο μας ο καθένας και η καθεμία και διαμέσου της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Δεν μπορούμε όμως να προχωρούμε στα τυφλά ειδικά εν όψει όλων αυτών των σύνθετων εξελίξεων και ζητημάτων που έχουμε να διαχειριστούμε και χωρίς να γνωρίζουμε πώς προχωρεί η δική μας πλευρά. Είναι επιβεβλημένη η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για να γνωρίζουμε τι ακριβώς τεκταίνεται και δεν κατανοώ προς τι αυτή η εμμονή περί μή σύγκλησης του.

Σας είπαν ότι όποιος πολιτικός αρχηγός θέλει ενημέρωση, μπορεί να πάρει τηλέφωνο και να μιλήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας….

Ασφαλώς και δεν μπορεί αυτή να είναι μία σοβαρή απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης. Υπάρχει θεσμοθετημένο σώμα και ως τέτοιο πρέπει να συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο, προς ενημέρωση και συντονισμό κινήσεων. Και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραγνωρίζεται η σημασία μιας κοινής προμετωπίδας όλων των πολιτικών δυνάμεων, στο εθνικό μας ζήτημα ή έστω ενημέρωση τους ακόμα και εκεί που διαφωνούν. Σίγουρα όλα αυτά δεν μπορεί να λέγονται είτε δια τηλεφώνου είτε μέσω μηνυμάτων. Πόσο μάλλον για το κρισιμότερο ζήτημα που αφορά την Κύπρο μας.

Υπήρξε και μια αντιπαράθεση… Όταν κλήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να σχολιάσει τις αντιδράσεις σε σχέση με το εάν υπήρχε πρόσκληση Ερντογάν προς τον ίδιο, μίλησε για την ανάγκη να είμαστε σοβαροί σε ζητήματα λεπτά όπως ένα τέτοιο θέμα. Καταρχάς πώς το σχολιάζετε και κατά δεύτερο εάν και εφόσον υπάρξει μία τέτοια πρόσκληση η θέση σας ποια είναι;

Πράγματι χρειάζεται σοβαρότητα, εδώ θα συμφωνήσω. Δεν γνωρίζω αν ισχύει τέτοια πρόταση/πρόσκληση, ούτε καν πώς έχει περιέλθει στη σφαίρα της δημοσιότητας. Αυτό που γνωρίζω πέραν πάσης αμφιβολίας είναι ότι ίσως είμαστε η μοναδική χώρα, η οποία συζητά αυτά τα πράγματα δημοσίως και μόνο. Τέτοιες κινήσεις εξέχουσας στρατηγικής γεωπολιτικής σημασίας δεν παρουσιάζονται καταρχάς ως ζήτημα αντιπαράθεσης.

Εάν και εφόσον υπάρξει μία τέτοια πρόσκληση βεβαίως και θα πρέπει να αντιδράσουμε θετικά, χωρίς να σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτό θα συνεπάγει εκπτώσεις είτε στις αρχές, είτε στον επιδιωκόμενο στόχο. Για να προχωρήσεις εξάλλου ένα βήμα πιο κοντά στις επιθυμητές εξελίξεις, θα πρέπει να συνομιλείς με την άλλη πλευρά και όλοι γνωρίζουμε ποιος έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Πώς αλλιώς θα επιτευχθούν οι στόχοι και οι επιδιώξεις μας, αν όχι με τον διάλογο. Παράλληλα οφείλουμε επαναλαμβάνω να αξιοποιήσουμε στρατηγικούς συμμάχους, συνεργασίες και ευκαιρίες προς ενίσχυση των θέσεων μας.

Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι διαπιστώνει πιο έντονες θέσεις εκ μέρους του ΔΗΣΥ και πολλές φορές πιο έντονη διαφωνία έναντι της κυβέρνησης; Είναι πολιτική απόφαση του κόμματος ή ήταν τυχαίο λόγω συγκυριών;

Τοποθετούμαστε επί πολιτικών και γεγονότων. Και είναι όντως μεγάλα τα πολιτικά διακυβεύματα, συνεπώς και πιο έντονες οι συζητήσεις με όλα αυτά που έχουμε να διαχειριστούμε. Ανησυχούμε και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου γιατί πραγματικά θα μπούμε σε ατραπούς εάν δεν παραμείνουμε στοχοπροσηλωμένοι με ξεκάθαρη στρατηγική πλεύση και όδευση είτε αφορά την οικονομία της χώρας είτε το κυπριακό. Σίγουρα δεν λύνεται κανένα απο τα δύο με επικοινωνιακές προσεγγίσεις ή δημόσιες παρεμβάσεις που στο τέλος της μέρας εξανεμίζονται πριν καλά- καλά εμπεδωθούν, ούτε βεβαίως με το να τρέχουμε συνεχώς πίσω από τα γεγονότα.

Ποια είναι σήμερα αλήθεια η σχέση σας με τον Νίκο Χριστοδουλίδη;

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έτσι τον αντιμετωπίζω προσωπικά, ως θεσμό και με απόλυτο σεβασμό. Έχουμε την απαιτούμενη συνεννόηση, για τα ζητήματα που χρειάζεται να διαχειριστούμε από κοινού, αφού προεδρεύω και της Δημοκρατίας όταν ο ίδιος απουσιάζει στο εξωτερικό και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Εξάλλου οι όποιες διαφωνίες δεν είναι ποτέ προσωπικές.