Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης επιβεβαίωσε το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Φ» για τον υπό προώθηση κανονισμό που ρυθμίζει την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης της Ευρώπης(European Media Freedom Act -EMFA). Ανέφερε συγκεκριμένα ότι πράγματι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανάμεσα στις χώρες που προωθούν τον κανονισμό και ότι αυτός προνοεί την παρακολούθηση δημοσιογράφων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Σχολιάζοντας, ωστόσο, τις αναφορές ότι η Κύπρος στη βάση πληροφοριών δημοσιογράφων και πρακτικού που διέρρευσε, ευνοεί την παρακολούθηση δημοσιογράφων. Εξήγησε πως το περιεχόμενο πρακτικού, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του «Φ» και σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη «δεν αποτυπώνει την τοποθέτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα ήταν ορθότερο να ζητηθεί και η επίσημη τοποθέτηση γιατί θα μπορούσε να αποφευχθεί η παρανόηση από την αρχή».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης στην σημερινή καθιερωμένη ενημέρωσή του προς τα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο, άρχισε τις τοποθετήσεις του από το θέμα της εκδήλωσης διαμαρτυρίας των πατατοπαραγωγών και των σιτοπαραγωγών και για τα αιτήματα τους.
Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δώσει συγκατάθεση σε κανονισμό που εισηγήθηκε η Ισπανική Προεδρία της ΕΕ για παρακολούθηση λειτουργών των ΜΜΕ υπό προϋποθέσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εξ όσων αντιλαμβάνομαι η πληροφόρηση αντλείται από ένα εσωτερικό πρακτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σίγουρα δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. Είναι ακριβώς το αντίθετο που συμβαίνει. Αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητούν τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου για τις υπηρεσίες των ΜΜΕ. Το European Media Freedom Act. Αυτή η πρόταση είναι ένα σύνολο κανόνων που στοχεύει στην προστασία των ΜΜΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με 24 άλλα κράτη μέλη έχει ταχθεί υπέρ του άρθρου 4 που προνοεί την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών και την απαγόρευση της χρήσης λογισμικών παρακολούθησης με την εξαίρεση για λόγους διερεύνησής πολύ σοβαρών εγκλημάτων και υπό πολύ σοβαρές προϋποθέσεις. Άρα, αυτό που η Κυπριακή Δημοκρατίας έχει συζητήσει είναι την περαιτέρω θωράκιση των λειτουργών των ΜΜΕ και των ιδίων των ΜΜΕ. Έχει διαρρεύσει ένα πρακτικό το οποίο δεν αποτυπώνει την τοποθέτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα ήταν ορθότερο να ζητηθεί και η επίσημη τοποθέτηση γιατί θα μπορούσε να αποφευχθεί η παρανόηση από την αρχή».
Ερωτηθείς αν νιώθει η Κυβέρνηση ότι απειλείται από δημοσιογράφους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι ζήτημα που αφορά τους δημοσιογράφους, δεν είναι ζήτημα της Κυβέρνησης. Στη συζήτηση υπήρχε το ζήτημα, για εξαιρέσεις σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις που αφορούν θέματα εθνικής ασφάλειας – όπως άλλωστε υπάρχει και σχετική νομοθεσία και στην Κύπρο όχι μόνο για τους δημοσιογράφους, για ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας ή τρομοκρατίας – να προκρίνεται αυτή η διαδικασία. Η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν ανάμεσα στα κράτη μέλη που είχε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και ισχυρές δικλείδες ασφαλείας για να προστατεύονται και να θωρακίζονται τα ΜΜΕ».
Διευκρίνισε ότι «η συζήτηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή είναι ως προς την προστασία των ΜΜΕ ως προς τον τρόπο που θα διασφαλίσουν τον πλουραλισμό, την ελευθεροτυπία. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης ένα από τα ζητήματα που προέκυψαν ήταν σε ποιες εξαιρετικές περιπτώσεις θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό θα είναι αυθαίρετο αν γίνει χωρίς την παρέμβαση της δικαιοσύνης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «για να είμαστε συγκεκριμένοι, στη συνεδρία της Επιτροπής στις 22 Νοεμβρίου, η Κυπριακή Δημοκρατία, μαζί με την Ισπανική Προεδρία, στήριξε τη συμπερίληψη των εξής δύο δικλείδων ασφαλείας υπέρ των δημοσιογράφων. Το πρώτο είναι η υποχρέωση εξασφάλισης προηγούμενης δικαστικής εξουσιοδότησης για θέματα παρακολούθησης και δεύτερο, την υποχρέωση περιοδικής αναθεώρησης της χρήσης παρεμβατικού λογισμικού. Και στην Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες πρόνοιες της νομοθεσίας που πρέπει να άπτονται ζητημάτων εθνικής ασφάλειας και τρομοκρατίας».
Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία ότι ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να συμβάλλει στην απειλή της εθνικής ασφάλειας ή τρομοκρατικών επιθέσεων για να τεθεί σε εφαρμογή αυτή η πρόνοια».
Ερωτηθείς αν αυτές οι πρόνοιες καλύπτουν τον κάθε πολίτη τότε γιατί γίνεται λόγος για δημοσιογράφους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό το οποίο συζητούμε είναι η αποσπασματική περιθωριοποίηση πτυχής μιας μεγάλης προσπάθειας που γίνεται από πλευράς ΕΕ ως προς την προστασία και την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, πτυχή που δεν αποδίδεται ορθά ως προς τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού ακριβώς το αντίθετο έχει εκφράσει η Κυπριακή Δημοκρατία με την προστασία των λειτουργών των ΜΜΕ. Αυτό το οποίο συζητείται είναι ένα πλαίσιο κανονισμών που θα προστατεύει και τα ΜΜΕ και τους λειτουργούς τους από παρεμβάσεις στις συντακτικές αποφάσεις, τη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ και στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης. Είναι συζήτηση που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια στην Επιτροπή και τώρα συνεχίζεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».