Έξι χρόνια μετά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, η οποία έληξε επεισοδιακά, η ελληνική πρωτεύουσα ετοιμάζεται να υποδεχτεί ξανά τον Τούρκο Πρόεδρο, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με θετική διάθεση στο τραπέζι του διαλόγου.
Παρόλο που η επίσκεψη αναμένεται με χαμηλές προσδοκίες για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, καθώς επί της ουσίας δεν έχουν διαφοροποιηθεί οι τουρκικές αναθεωρητικές αξιώσεις, ωστόσο η έλευση Ερντογάν στην Αθήνα θεωρείται ως ένα ακόμη βήμα, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας, που καταβάλλεται το τελευταίο διάστημα, για εδραίωση του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Άλλωστε, μετά το Βίλνιους και τη Νέα Υόρκη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συναντώνται για τρίτη φορά, μέσα σε διάστημα πέντε μηνών.
Εκμεταλλευόμενοι το θετικό κλίμα που επικρατεί, οι δύο ηγέτες φαίνεται πως επιθυμούν να προβούν σε περαιτέρω κινήσεις συνεργασίας, στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί στην τελευταία τους συνάντηση και αφορούν τον πολιτικό διάλογο, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα.
Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα ελλαδικά ΜΜΕ, παρά το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, ο ερχομός του Τούρκου προέδρου αναμένεται στην Αθήνα με αγωνία, καθώς δεν είναι λίγες φορές, όπου οι προσπάθειες εξέλαβαν αρνητική τροπή στην πορεία, με την ελληνική Κυβέρνηση να δηλώνει προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για την περίπτωση όπου ο Ταγίπ Ερντογάν επισκεφθεί αιφνιδίως τη Θράκη.
Θετικά μηνύματα…. με σαφείς, ωστόσο, νύξεις
Λίγο πριν τη συνάντηση, οι δύο πλευρές φρόντισαν να στείλουν μηνύματα σε θετικό τόνο, αφήνωντας, ωστόσο, να διαφανούν οι προθέσεις τους, πίσω από τη ρητορική, με τον Τούρκο πρόεδρο να αναμένεται να αγγίξει καυτά ζητήματα.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» , òπου αναφέρθηκε σε «ισχυρή» πολιτική βούληση για την επίλυση των προβλημάτων. Έστειλε, μάλιστα, το μήνυμα στον Έλληνα πρωθυπουργό «Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε», ενώ τόνισε ότι προσβλέπει σε «μια νέα σελίδα» στη βάση της «αρχής “win-win”».
Ο Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει πριν από την άφιξή του στην Αθήνα ότι η Άγκυρα επιθυμεί να συμπεριληφθούν σε πιθανή προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη περισσότερα «αλληλένδετα» θέματα με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για συνολική εξέταση των ζητημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά συμφέροντα και τους κινδύνους που εγκυμονούνται, λόγω των τουρκικών αναθεωρητικών αξιώσεων.
Παράλληλα, στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έστειλαν, επίσης, μηνύματα σε θετικό τόνο, σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, ξεκαθάρισαν ωστόσο ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
«Προσερχόμαστε στη συζήτηση χωρίς διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι δεδομένες οι διαφωνίες, αλλά αυτό που θέλουμε είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις», ξεκάθάρισε από πλευράς του στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
«Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για οποιονδήποτε ενδεχόμενο. Από εκεί και πέρα, αυτό στο οποίο θέλουμε να δώσουμε έμφαση είναι η θετική ατζέντα. Η Ελλάδα δεν προσέρχεται φοβικά στο τραπέζι, προσέρχεται με αυτοπεποίθηση», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.
Η ατζέντα και το πρόγραμμα επαφών
Όσον αφορά την ατζέντα της επίσκεψης, σημειώνεται ότι παρόλο που η επίσκεψη θα διαρκέσει γύρω στις πέντε ώρες, ωστόσο, σύμφωνα με τα ελλαδικά ΜΜΕ, θα είναι πυκνή σε περιεχόμενο.
Όπως αναφέρεται ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύεται από επτά υπουργούς και από τον διπλωματικό του σύμβουλο, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, ενώ θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο στις 11:30 και αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ερντογάν – Σακελλαροπούλου, δέκα Έλληνες υπουργοί θα συναντηθούν με τους επτά Τούρκους ομολόγους τους, για όλες τις διμερείς συμφωνίες, που θα υπογραφούν, ενώ ξεχωριστή συνάντηση αναμένεται να έχουν οι δύο υπουργοί Άμυνας.
Μετά τις δηλώσεις των δύο ηγετών, θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στο Μαξίμου, στο επίκεντρο των εργασιών του οποίου θα βρεθούν τα θέματα της αποκαλούμενης θετικής ατζέντας.
Στη διάρκεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, σύμφωνα με τα ελλαδικά ΜΜΕ, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας και της τεχνολογίας, της αγροτικής ανάπτυξης, με τη σημαντικότερη συμφωνία να αναμένεται να υπογραφεί στο μεταναστευτικό.
«Αστακός» η Αθήνα την Πέμπτη
Όπως αναφέρουν τα ελλαδικά ΜΜΕ, περίπου 3.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός στη διάρκεια της παρουσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ελληνική πρωτεύουσα.
Από νωρίς το πρωί θα υπάρχουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και διακοπές ανάλογα με την κίνηση της αυτοκινητοπομπής του, ενώ σε όλα τα νευραλγικά σημεία από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» έως το κέντρο της Αθήνας θα βρίσκονται διασκορπισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές των ΕΚΑΜ.
Σε εγρήγορση βρίσκονται και σε πληροφοριακό επίπεδο Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ, ενώ παράλληλα, έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία στατικών στόχων τουρκικών συμφερόντων, όπως η Πρεσβεία και άλλα σημεία ειδικού ενδιαφέροντος.